Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Nincs mese: dönteni kell!

Szeged - Miközben a férfi kézilabda-világbajnokságon fokozódik az izgalom, addig a Pick Szeged vezetése itthon már a jövőt tervezi. Lasica révén új játékos érkezett a kétszeres magyar bajnokhoz, Juan Carlos Pastor révén pedig a nyártól új edzője lesz a csapatnak. Mezei Richárddal, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
– Az elmúlt időszakban rendesen zajlott az élet a csapat körül. Új játékost szerződtettek, illetve nyártól új mesterre találtak.
– Lehet, hogy sűrűnek tűnt a bejelentés a drukkereknek, de ez egy hosszú folyamat végeredménye volt. A montenegrói szélsővel, Marko Lasicával már régóta kapcsolatban voltunk, járt nálunk tesztelésen is, így vele az év elején sikerült megállapodnunk, még a világbajnokság rajtja előtt írtuk alá a szerződést, amely fél+3 évre szól. Azért van benne opció, mert az új edzőnk dönti el, hogy a fiatal montenegrói válogatott belefér-e majd az elképzeléseibe.

– Hogyan találtak Juan Carlos Pastorra?
– Aki ismer, az tudja, hogy milyen szoros kapcsolat köt Skaliczki Lászlóhoz. Edzőm volt, olyan mesterem, akitől játékosként sokat kaptam, tanultam. Talán nekem volt a legnehezebb dolgom a döntésben, abban, hogy nyártól váltunk, mert a mesteredzőt nagyon kedvelem. Az élet, a profik világa viszont nem mindig az érzelmekről szól. Közösen döntöttük el, hogy váltunk, a nyártól új edzőt keresünk a Pick Szeged kispadjára. Mivel kerestünk, kutattunk, ekkor figyeltünk fel arra, hogy Valladolidban komoly gondok vannak. A csapat szétesett, jóformán csődbe ment. Ekkor került először képbe Juan Carlos Pastor. Felvettük a menedzserével a kapcsolatot, és ők egyből partnernek bizonyultak, érdeklődve fogadták a megkeresésünk.

Mezei Richárd és a vezetés már a jövő csapatát tervezi. Fotó: Schmidt Andrea
Mezei Richárd és a vezetés már a jövő csapatát tervezi.
Fotó: Schmidt Andrea
– Gyorsan egymás kezébe csaptak?

– Hetekig zajlott az egyeztetés. Mindkét fél arra törekedett, hogy megismerje a másikat. Beszéltünk sok mindenről. Kétszer is találkoztunk személyesen, telefonon és e-mailben tartottuk a kapcsolatot. Szerencsére mindenben egyeztek az álláspontjaink, így tudtuk megkötni a 2+2 évre szóló szerződést a trénerrel.

– A téli időszakban Lasica révén érkezett új játékos a csapathoz. Várható még igazolás?
– Ilyenkor azért nem olyan bő a piac, amiből meríteni lehetne, és kapkodni nem sok értelme lenne. A montenegrói fiúra éppen azért volt érdemes lecsapni, mert szabaddá vált.

– Nyáron lehet változásra számítani a keretben?
– Mindenképpen, hiszen több játékosnak is lejár a szerződése.

– Kik maradhatnak?
– Akiket szeretnénk megtartani, azokkal már leültünk beszélni. Igaz, a mai világban már a menedzserekkel egyeztetünk, de ezeken a megbeszéléseken ott voltak a játékosok is. Időben léptünk, így akikkel hosszú távra terveznénk, azok megkapták a szerződéstervezetüket. Mindenképpen szeretnénk velük hosszabbítani, de nem mindenáron.

– Ez mit jelent?
– Nem szeretnénk abba a hibába esni, mint az elődeink. Kulcsjátékosok mindig húzták az időt, az utolsó pillanatig kivártak, és végül nem minket választottak, ezért sokszor nem sikerült minőségi cserét végrehajtani a csapatnál. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, januárig végéig le kell zárnunk a tárgyalásainkat a lejáró szerződésű játékosainkkal. Az a tisztességes, ha a maradók és a távozók is tisztán látják a jövőjüket.

– Nem túl veszélyes ez egy távozó játékos esetén?
– Vártam a kérdést! Mindennek megvan a maga kockázata. Én a pályán és azon kívül is a fair play híve voltam, és ezt várom a távozóktól is. Emellett pedig van egy másik nyomós érv is, az pedig a célprémium. Viszont azt mindenkinek látnia kell, ha átláthatóbb és tisztább viszonyokat teremtünk – még akkor is, ha ez néha áldozatokkal jár –, sokkal pozitívabb lesz a megítélésünk a szakmán belül, ami a jövőben a malmunkra hajthatja a vizet. Jó példa erre Pastor szerződtetése, akit nálunk jóval magasabban kvalifikált klubok elől tudtunk elhalászni.

– Vannak már kiszemeltek?
– Természetesen vannak. Nagyon sok menedzseriroda jelenkezik nálunk, egyre jobb, nemzetközi szinten is jegyzett játékosokkal. Viszont a végső szót közösen mondjuk ki az új edzőnkkel, hiszen Juan Carlos Pastor feladata eldönteni, abban a játékrendszerben, amit megálmodott, kik szerepeljenek.

– Mit vár a hátralévő szezontól?
Skaliczki László igazán profi edző. Amikor beszéltünk a jövőről és a válásról, már akkor elmondta, hogy ugyanolyan komolysággal végzi a munkát, mint eddig tette. És ezt a játékosoktól is elvárja. Bízom benne, hogy a BL-ben sikerül kiharcolni a csoportból való továbbjutást, és a hazai porondon mindkét fronton a döntőbe jutás a célunk. A fináléban pedig bármi előfordulhat, a csapat már bizonyította az idei szezonban is, hogy képes komoly eredmények elérésére.

Olvasóink írták

 • 8. pinkfloyd60 2013. január 20. 15:17
  „Pastor ide hozatalának nagyon örülők! Ezzel a kerettel Ő vele is csak örök másodikok leszünk.PÉNZ....PÉNZ...PÉNZ..enélkül már ez sem megy.A mostani keretből nagyon hiányzik két magas,erős lövő egy jobb,és egy bal,egy nagy termetű beálló...ez a minimum!!! Ez három játékos....Balogh, Buday, Czina, Pribanics, meg mehet a levesbe! Amennyiben a meghatározó játékosokból is mennek el azokat is minőségi játékosokkal kell pótolni! Amennyiben a vezetőség komolyan gondolja,még egyszer komolyan gondolja,hogy régi fényében csillogjon a szegedi kézilabda akkor vissza lehet csábítani a nézőket a csarnokba!”
 • 7. laca74 2013. január 20. 13:56
  „Vajon az utánpótlásról miért nem ejtettek egyetlen mondatot sem? Nincsenek tehetségeink? Ez a csapat csak nevében szegedi. 600 nézö egy átlagos hazai meccsen (kozmetikázva)”
 • 6. rambla 2013. január 20. 08:20
  „Marko Lasica azért nem kezdő, mert a posztján egy idősebb, tapasztaltabb játékos játszik.
  Őt úgy hívják: Fahrudin Melic, akit most igazolt le a PSG (Vorival és Császárral együtt)”
 • 5. zehn 2013. január 19. 14:01
  „Azt gondolom, a vezetőség már rég megbánta Balogh és Kekezovics ide hozatalát. Nem is tudom hogyan gondolták! No mindegy, tessék végre előszedni a józan észt is és minőségi embereket hozni az adott posztokra.Ne menjenek el hosszú hónapok arra, hogy kiderüljön, alkalmasak e Pick szintű teljesítményre. Bár az említetteknél hamar kiderült,hogy nem. És ne menjen rá a bajnokság és egy Európa kupa emiatt.”
 • 4. istike189 2013. január 19. 12:19
  „Balogh helyett jöhetne egy komolyabb átlövő, illetve Kekezovic helyett egy komoly szélső. :S”
 • 3. tavimaszlag 2013. január 19. 11:48
  „hgy lehet Lasicáról előre véleményt mondani csak mert 2.számú a posztján a válogatttjában? Majd elválik milyen! Na Balogh aztán nagy szerzemény volt! húúú! Gyöngyösön gólkirály, haha, Karakószörcsögön meg csk! :-)”
 • 2. Sandman 2013. január 19. 11:36
  „Ezért van a szerződése fél+3 évre. Bizonyíthat fél év alatt. Egyébként az nem jelent sokat, hogy milyen pozícióban VOLT egy csapatban valaki. Nézd a Baloghot, ő volt Gyöngyösön a gólvágó, ezen a szinten meg egy teljes értékű védősor ellen egy duplanulla. Semmi bajom vele, csak példának hoztam. Elnézést a rajongóitól és tőle, de ez az igazság! Van ilyen játékos még jónéhány, aki ilyen-olyan okból nem szabad, hogy beleférjen a csapatba, ha TÉNYLEG komoly szándék van a vezetésben.”
 • 1. roxper 2013. január 19. 10:17
  „Nem tudom milyen játékos ez a lasica, de montenegró egy nagyon-nagyon gyenge csapat és ő ugyebár ott is csak második számú szélső!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ménesi nyáron kiszáll

Szurkolói ankétot tartott a Makói FC NB III-as labdarúgócsapata, amelyen kiderült, anyagi gondokkal küzd a klub, Ménesi Gábor pedig a lemond. Tovább olvasom