Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Nincs helye a nyekergésnek

Szeged - Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE kenusai Vécsi Viktor vezetésével másfél hónapja elkezdték a szárazföldi munkát. Monotonitás, motiválás, nyekergés, tudatosítás – a trénerrel sok mindenről beszélgettünk.
– Hógolyózással vagy korcsolyázással kezdték a hetet?

– Egyikkel sem, hanem kondizással.

– Hogyan bírják a tanítványok a szárazföldi munkát?

– A téli felkészülés nem annyira monoton. Inkább a nyárra vonatkozik a monotonitás, amikor csak kenuzunk, és csak vízen vagyunk. Ilyenkor azért változatosak a helyszínek: futunk a Szeol-pályán vagy a töltésen, megyünk a sportuszodába, vagy a vízitelepen kondizunk. Talán kevesebb is a kontroll ilyenkor, és február elején már biztos unják majd ezt a munkát is, de másfél hónapja kezdtük, így most még nem annyira gáz a helyzet.

Vécsi Viktor figyel, Fürdök Gábor edz, Horváth Gábor pihen. Fotó: Schmidt Andrea
Vécsi Viktor figyel, Fürdök Gábor edz, Horváth Gábor pihen. Fotó: Schmidt Andrea

– Ha ön is edzene, hogyan vészelné át ezt az időszakot?

– Valóban, én inkább a másik oldalról nézem a versenyzőim helyzetét. Annyira nem sajnálnám magamat, ahogy őket sem sajnálom, mert az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE megbecsüli őket, és amúgy is ez a dolguk. Ezt a munkát pedig nyekergés nélkül meg kell csinálni. Odafigyelek azért arra, hogy a pihenés és a munka helyes arányát megtartsam. Nekünk minden negyedik edzés pihenő, a vasárnapot kivéve három edzést követ egy szabad fél nap. Azt gondolom, kifejezetten jó dolguk van a fiúknak, de hozzátartozik, hogy ha mi labdába akarunk rúgni a vb-n vagy az Eb-n, akkor természetes, hogy nagyon keményen kell edzenünk.

– Nehéz felrázni a fiúkat, ha mégis akad holtpont?

– Nem igazán. Inkább az a nehéz feladat, hogy az olimpiai hatodik hely után Vajda bizonyítsa, nem ennyit tud. Azt már akár a szegedi világkupán is megmutathatja, bármi is történik, képes a dobogóra állni. Akadt, akinek már a Londonból hazafelé tartó repülőn eszébe jutott, hogy vajon Vajda abbahagyja-e a kenuzást, ám Attilának meg sem fordult a fejében. Azt kell nekünk tudatosítani a szurkolók és a szponzorok felé, hogy Attilába sokkal több tehetség szorult, és hogy neki még nem jött el a pályafutása vége.

– És Horváth Gábor?

– Töretlen lendülettel igyekszik bizonyítani, hogy a kétszázasok között itthon ő a legjobb. Faramuci körülmények között nem versenyezhetett Poznanban, az olimpiai pótkvalifikációs viadalon, de ismét nekiállt, hogy megmutassa, nemcsak itthon a legjobb, hanem Európában is. Hazai vizeken azért nem győzte le senki a tanítványokat sem ezren, sem kétszázon: előbbi távon Vajda, utóbbin Horváth volt az egyeduralkodó 2012-ben.

– Jönnek az ünnepek, mire számíthatnak Vajdáék?

– Nem lesz különösebben hosszú pihenő. December 25-én és 26-án, valamint január 1-jén nem edzünk, de a biológiai óra nem áll meg, így olyan nem lesz, hogy hosszabb időt lazítsunk.

Olvasóink írták

  • 2. valaki1210 2012. december 12. 07:21
    „Úgy értette, hogy van olyan nap, amikor reggel, du. edzés, majd ezt követi egy délelőtt. Ez három edzés akárhogy is számolom és a negyedik pihenő az az, hogy aznap du. nem mennek edzeni. Lefordítva a nyelvedre egy nap két edzés, ezt követi egy, majd megint kettő edzés/nap....”
  • 1. csöcskenőcs 2012. december 11. 16:30
    „akkor minden nap edzésnap??

    "Nekünk minden negyedik edzés pihenő, a vasárnapot kivéve három edzést követ egy szabad fél nap."

    a Vasárnapot kivéve mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy zsák érem a Mikulás-kupáról

A hétvégén rendezték meg az év utolsó búvárúszóversenyét Kecskeméten. A zord időjárás ellenére nagy létszámban vettek részt az uszonyos úszás szerelmesei. Tovább olvasom