Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nógrádi Tibor: a túlélést támogattuk

Szeged - Miért jutott pénzhez a 70 millió forintos sporttámogatási keretből Szeged másodosztályú női kézilabdacsapata, és miért nem kapott belőle az élvonalbeli női vízilabdacsapat? Miért kapott támogatást az úszóegylet, és miért nem a búvárklub? Ezekről érdeklődtünk Nógrádi Tibor önkormányzati képviselőnél, akinek javaslatára az ifjúsági és sportbizottság nyolc egyesület számára biztosított támogatást a sportkeretből.

Nyolc egyesület között osztott szét 64,4 millió forintos városi támogatást az önkormányzat ifjúsági és sportbizottsága Szegeden. Megírtuk: a 70 milliós sporttámogatási keretből Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő, bizottsági tag javaslatára a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapata 36,4 millió, az UTC Futsal Team futsalcsapata 9 millió, a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapatának utánpótlása 8 millió, a Szegedi TE tekecsapata 5 millió, a Szeged KKSE-Chance-Exicom női kézilabdaklub 5 millió, a Haász Szegedi Úszó Egylet félmillió, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület 300 ezer forint működési támogatást kapott. A Tornádó Team görkorcsolyacsapatának 200 ezer forintot adtak az Európa-kupa döntőjének megrendezéséhez. A javaslatot a bizottság fideszes tagjai szavazták meg.

Az elosztás több kérdést is felvet. Nem egyértelmű például, hogy miért ezek az egyesületek kapták a támogatást. Miért jutott pénzhez a másodosztályú Szeged KKSE-nek, és miért nem kapott a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem élvonalbeli női vízilabdacsapata? Miért kapott támogatást a Szegedi Úszó Egylet, és miért nem a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub? A válaszadásra Nógrádi Tibort kértük meg.

– Azt elöljáróban érdemes tudni, hogy a város költségvetésében a sportra fordítható támogatás jelentősen csökkent az önkormányzat nehéz helyzetéből adódóan. A rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban kellett elosztani, prioritások mentén – ebben mindkét politikai oldal egyetértett – fogalmazott Nógrádi Tibor.

Egyetértés: Nógrádi szerint hatékonyan kellett pénzt osztani. FOTÓ: SCHMIDT ANDREA
Egyetértés: Nógrádi szerint hatékonyan kellett pénzt osztani.
Fotó: Schmidt Andrea

– Azoknak az egyesületeknek, amelyek kiestek a kiemelt státuszból, a sporttámogatási keretből kellett forrásokat biztosítanunk. Kiemelt maradt a remek eredményeket felmutató férfi kézilabda, férfi vízilabda, a kajak-kenu és részben a férfi kosárlabda. A bizottság úgy gondolta, meg kell menteni azokat a sportágakat, amelyek minőséget képviselnek, és eddig kiemeltek voltak: a labdarúgást, a futsalt, a tekét és részben a férfi kosárlabdát. Bár a női kézilabdacsapat nem volt kiemelt, mivel a gyengébbik nemnél a kosárlabda az elmúlt években eltűnt az élvonalból, szerettünk volna egy női egyesületet is támogatni, ezzel is biztosítva a szegedi lányoknak a minőségi sportolási lehetőséget. Ahogy említettem, ezeknek a csapatoknak a túléléshez kellett a pénz, és azt sem szabad elfelejteni, hogy nekik élő szerződésük volt a várossal, amit hajlandóak voltak felbontani. Mindezek mellett úgy álltunk fel az asztaltól a bizottsági ülés után, hogy igyekszünk újabb forrásokat találni a költségvetésben a sport támogatására. Komoly szándék van arra, hogy egy újabb 20-25 millió forintos keretet hozzunk létre, amelyből széles körben egyéni sportágakat, utánpótlás-nevelő egyesületeket támogatnánk, ebből kaphatna anyagi segítséget például a szegedi atlétika, az asztalitenisz, a súlyemelés, a búvárúszók vagy akár a női vízilabdások is. Ehhez egységes és erős szándékot érzek a bizottság tagjaiban – tette hozzá a képviselő.

Természetesen az érintett egyesületeket is megkérdeztük arról, mit szólnak az elosztáshoz.

– Kiváló az együttműködésünk az önkormányzattal, és mivel tudjuk, hogy ínséges idők járnak, pénzbeli támogatást nem is kértünk 2013-ra. A taós pénzeknek és a Szegedi Vízmű szerepvállalásának köszönhetően kiegyensúlyozott a gazdálkodásunk, amelyhez az is kell, hogy az önkormányzatnak köszönhetően egyedi és egyben előnyös konstrukcióban használhatjuk a Napfényfürdő Aquapolis medencéjét. Azt gondolom, ha sikerült dobogóra esélyes csapatot építenünk Szegeden, akkor jogosan pályázhatunk majd városi támogatásra – fogalmazott Drégelyi Zoltán, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem elnöke.

A Tornádó Team görkorcsolyacsapata az Európa-kupa döntőjének megrendezéséhez kapott 200 ezer forintot a várostól.

– Az első tervekben még 600 ezer forint szerepelt, ez csökkent a harmadára. Hálásak lehetünk az önkormányzatnak, hiszen tavaly a pályafelújításban is segítette, és az Európa-bajnokság megrendezéséhez is kaptunk 3 milliót, ugyanakkor nem teljesen értem, hogy a városi támogatásból miért azok a látványsportágak jártak a legjobban, akiknek a taós pénzekből amúgy is jut bőven – nyilatkozta Garzó Erika, a klub vezetőedzője.

A Haász Szegedi Úszó Egylet félmilliós támogatásban részesült.

– Tavaly nem kaptunk anyagi juttatást a várostól, így nagyon örülök neki, hogy most eszébe jutottunk az illetékeseknek – az szintén fontos, hogy az egyesület ingyen használhatja az edzéshez szükséges vízfelületet a sportuszodában. Azt hiszem, ez annak köszönhető, hogy a klubunk egyre jobb eredményeket ér el, hét utánpótlás-válogatottunk van, és több mint 260 gyermekkel foglalkozunk rendszeresen – mondta érdeklődésünkre Gellért Gábor vezetőedző.

Hamarosan döntenek

A bizottság további 23 millió forintról, a sportdecentrum-keret felosztásáról is dönt majd a közeljövőben. Nógrádi Tibor elmondta, mivel ebből az összegből pályázatok önerejét biztosíthatják megyehármas futballcsapatok, a támogatás segítségével 120-150 millió forintos forráslehívásra lesznek képesek az egyesületek. A sportbizottság ülésén elhangzó tervek szerint a pénzből a Móravárosi Kinizsi 15,6 milliót, a Baktó 2,9 milliót, a Szentmihály 2,5 milliót, az IKV Alsóváros pedig 1 millió forintot kapna.  

A világbajnokokat és utánpótlás-válogatottakat szintén foglalkoztató Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub egyelőre nem kapott pénzt a várostól, bár az említett 20-25 milliós extra keretből még számíthatnak támogatásra.

– Működési támogatást legutóbb 2010-ben kaptunk, azóta anélkül igyekszünk boldogulni. Azt utánpótlásra elkülönített 4 millió forintból szeretnénk részesülni, erre a pályázatunkat is benyújtjuk majd. Emellett működésre körülbelül ugyanekkora összegre lenne szükségünk, ebből nagyrészt megoldhatnánk az korosztályos válogatott sportolóink részvételét a világversenyeken. Csak hogy érzékelni lehessen klubunk erejét, hazánkban körülbelül húsz főre tehető az utánpótlás és felnőtt válogatott búvárúszók száma, ebből nyolcan Szegeden készülünk fel – nyilatkozta Kanyó Dénes, a klub versenyzője, vezetőedzője.

– Bár 6 és félmillió forintra pályáztunk, természetesen elégedettek vagyunk a nekünk megszavazott ötmillióval, amit köszönünk szépen a városnak. Igyekszünk majd ehhez méltóan szerepelni és meghatározó csapattá válni a nagyon erős másodosztályú bajnokságban – mondta Marosán György, a Szeged KKSE-Chance-Exicom vezetőedzője.

Olvasóink írták

 • 12. GondaIstván 2013. március 15. 06:44
  „"Nógrádi Tibor: a túlélést támogattuk"
  No ez egy bődületes hazugság. Én megértem, hogy Tibor, mint a megyei labdarúgó elnök, csak fociban képes gondolkodni, de legalább a többi fideszes fogta volna vissza annyira, hogy ne adja oda egy kiesés körüli focicsapatnak a rendelkezésre álló teljes keret 2/3-át. 2012-ben 29 egyesületet támogatott a sportbizottság, most gyakorlatilag 5-öt. Tehát a cím így lenne hiteles: "Nógrádi Tibor: Taccsra vágtam a szegedi sportegyesületeket, mert a Szeged2011-nek adtam szinte minden pénzt, hátha nem esnek ki"
  3. X_Y: "Remek: tehát a Fidesz-KDNP-Jobbik a rendelkezésre álló keretből az eredményeket nem hozó sportágakat támogatja, az eredményesektől elvonja támogatást"
  No ez sem igaz. Csak a bizottság 5 fideszes képviselője támogatta a döntést , én mint jobbikos és a 2 MSZP-s határozottan támadtuk, és nem is szavaztuk meg. Én személy szerint azt kértem, ne osztogassunk, hanem írjunk ki pályázatot a keret szétosztására, hogy átlátható legyen az egész folyamat.”
 • 11. X_Y 2013. március 15. 04:34
  „8. roxper 2013.03.14. 18:38
  Nyugi nyomdász, majd 2015 áprilisára! :D

  Vagy 2115 áprilisára...:(”
 • 10. kilo 2013. március 14. 23:52
  „#7: helyesírás???”
 • 9. deszkás 2013. március 14. 20:01
  „Egy faluba milliárdokért egy stadion az nem veri ki a biztosítékot kedves uraim? Mondjam melyikről van szó? Na ugye?”
 • 8. roxper 2013. március 14. 18:38
  „Nyugi nyomdász, majd 2015 áprilisára! :D”
 • 7. NógrádiTibor 2013. március 14. 18:27
  „Kedves nyomdász !
  Novemberbe jelezték a problémát a Szél utca végéből,április végére meg lesz a járda, szíveskedjen adni elérhetőséget szeretnék egy pár szót váltani az építés előtt.(nogradi.tibor@mlsz.hu )

  Köszönöm :

  N.T.”
 • 6. Zotya100 2013. március 14. 17:51
  „Szánalmas indoklások. Inkább meg se szólalt volna.”
 • 5. nyomdasz63 2013. március 14. 17:34
  „Off.
  Mi Szél utcaiak is túlélésre játszunk,amikor a Móravárosi körutat keresztezni akarjuk...gyalog,járda(ák) nélkül.
  Bízunk benne,hogy a mi kiemelt sportunk(elsűllyedt cipőink kiemelése a sárból...xD)is támogatásra talál minél hamarabb-néhány tíz méter járda elkészültével!”
 • 4. Dr.Tonyk 2013. március 14. 12:51
  „"A bizottság úgy gondolta, meg kell menteni azokat a sportágakat, amelyek minőséget képviselnek, és eddig kiemeltek voltak: a labdarúgást"

  Muhhahahaaa! Labdarúgás? Minőséget képviselt eddig? Tibikém, mindig magad felé hajlott a kezed, de ez már-már szánalmas... :)))))))))”
 • 3. X_Y 2013. március 14. 12:21
  „Remek: tehát a Fidesz-KDNP-Jobbik a rendelkezésre álló keretből az eredményeket nem hozó sportágakat támogatja, az eredményesektől elvonja támogatást. Ez megy országosan is: milliárdokért építenek új focistadionokat, ahol a gömbérzék nélküli falábú focicsapatok üres lelátók mellett bundázzák meg a meccseket. Remek.

  Ugyanezen logika alapján a rosszul gazdálkodó önkormányzatokat megsegítik (átvállalják a tartozásukat) - ennek költségét megfizettetik a jól gazdálkodókkal.

  Ilyen körülmények között az a hülye aki nem adósodik el pillanatnyi előnyökért...”
 • 2. papika56 2013. március 14. 11:01
  „A szegedi vízmű támogassa a női vízilabdát.
  Mert pofátlan számlákat küldenek. Ma is !! 3004 .- ft vízdíj mellé csatorna + egyébb címen ,még számláztak : 6639.- + 65 ft és mindjárt : a 3004.- víz ...végszámlája : 10 201 ft lett !!!!! <moderálva>!!!!!”
 • 1. Együgyű 2013. március 14. 10:20
  „,,Nógrádi Tibor: a túlélést támogattuk"
  Magyarázkodni lehet, sőt most kell is, de lehet, hogy felesleges.
  A szegedi Fidesz-KDNP pártszövetsége a Jobbikos haverjukkal megint öngólt rúgott a szegedi városi többség viszonylatában. Most azt ajánlanám a városházán tömörülőknek saját érdekükben, hogy a következő választásokig a vagyongyarapodásukat gyorsítsák fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze Balázs lett az Universiadé-kapitány!

Vincze Balázst, az A-Híd Szeged VE vezetőedzőjét nevezték ki a nyári kazanyi Universiadén induló… Tovább olvasom