Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Női kajak: felépített piramis

Utánpótlás- szakosztályokat, -csoportokat bemutató sorozatunkban ezúttal az EDF DÉMÁSZ-Szeged női kajakosai következnek. Agócs Ágnes és Váradi Márton újraépítette a szakágat.
Újra eredményesek az EDF DÉMÁSZ-Szeged női utánpótlás-kajakosai. A klubnál fel kellett építeni a szakágat – éppen annak a segítségével, akinek a nevéhez korábbi sikerek is kapcsolhatók. Váradi Márton munkáját egykor olyan versenyzők és korosztályos magyar bajnokok kísérték, mint Almási Piroska, Vass Éva vagy Terhes Bea. Aztán a saját nevelésűek hiányában jött Douchev-Janics Natasa, aki Szerbiából igazolt Szegedre, majd Kárász Anna és Horváth Alexandra, előbbi Dunaújvárosból, utóbbi Csongrádról érkezett.

Váradi Márton és Agócs Ágnes a tanítványok között. Fotó: Karnok Csaba
Váradi Márton és Agócs Ágnes a tanítványok között. Fotó: Karnok Csaba

– Legelőször is fontos megjegyeznem, hogy az előkészítő korcsoporttal Agócs Ágnes foglalkozik, ő alapozza meg a gyermekekben a kajakozás szeretetét. Lényeges momentum a munkája, hiszen a kettőnk közötti egyenrangúságban ő adja az alapokat a leendő versenyzőknek. Nagyjából 60-65 gyerekkel foglalkozunk a hat korosztályban, a legidősebbekkel négy éve kezdtük el az edzéseket, de már 2004- esek is járnak hozzánk – mondta a szakember, akitől megtudtuk, a lányok mellett a fiúk is eredményesek.

Ennek bizonyítéka, hogy az idei országos bajnokságokon összesen tizenkét egységben tizenhárom fiatal szerzett érmet.

 Tanítványok érmei

Agócs Ágnes és Váradi Márton tanítványai az idei országos bajnokságokon a következő dobogós helyezéseket érték el, elsők: Varga Sára, Verbőczi Eszter (III. korcsoport, K2 4000 m); Árok Dorottya, Tisóczki Melinda, Scherer Lili (III. kcs., MK1, 3×200 m); Balogh Nóra, Verbőczi, Varga S. (III. kcs., K1 3×200 m); Varga S., Verbőczi (III. kcs., K2 10 km). Másodikok: Varga Dávid, Dunai Tibor, Szél Balázs (III. kcs., K1 3×200 m). Harmadikok: Varga D., Dunai (III. kcs., K2 4000 m); Lakos Barnabás, Balogh Bálint, Varga D., Molnár Anna (II. kcs., MK1 4×200 m); Horák Alexandra, Szanka Edit (IV. kcs., K1 3×200 m); Árok, Scherer (III. kcs., K2 10 km, K2 4000 m); Lakos, Balogh B. (II. kcs., K2 2000 m); Dunai, Varga D. (III. kcs., K2 4000 m).

Seprenyi Sára jó példája a 2003-ban elkezdett munkának: ő 1993-as, és már tagja volt annak a négyesnek, amely idén olimpiai számban, K4 1000 méteren felnőtt bajnok lett. Erre nagyon régen volt példa. Az U23-asoknál is volt bajnokunk a Posztós Cintia, Seprenyi, Horváth Alexandra, Szeitler Ivettegység révén 200 méteren, az ifjúságiaknál Hajdú Laura válogatott kerettag, kölyökben öt bajnoki elsőnk volt, míg gyermekben Balogh Nóra révén egy. A korosztályokból is látszik, megvan a folyamat, a piramis, azaz minden szinten adottak az eredményes sportolók, akik a szegedi női kajak szakág jövőjét jelenthetik – jegyezte meg a szakember.

Az újraépítés tehát sikeresen megvalósult, de vajon mi kellene ahhoz, hogy ez a rendszer ne akadjon vagy szűnjön meg?

– Nagyon lényeges lenne, hogy a későbbiekben, amikor már önmaguk is dönthetnek az életük alakulásáról a lányok, a tanulás és a versenyzés révén megtartsuk őket Szegednek. A felépített modell csak így működhet hosszú távon – vélte végül Váradi Márton.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsinórban a huszadik siker: Balatonfüred-Pick 20-28

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata idei utolsó mérkőzését vívta, a Balatonfüreden aratott 28-20-as… Tovább olvasom