Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Női vízilabda-válogatott: a siker felé mosolyognak

Női vízilabda-válogatott: a siker felé mosolyognak
Szegeden találkoztunk a belgrádi Európa-bajnokságra utazó magyar női vízilabda-válogatottal. Nemzeti csapatunk hangulatára és felkészültségére nem lehet panasz, a Hungerit-Szentesi VK játékosa, Bujka Barbara pedig bírja a vállán nehezedő, különösen nagy terhet, és igen optimistán nyilatkozott az Eb-esélyekről.
Ilyen jókedvű csapatot talán még nem is láttunk. A magyar női vízilabda-válogatott pénteken Szegeden a Fehértói Halászcsárdában állt meg ebédelni, így személyesen is tapasztaltuk: az Európa-bajnokságra utazó keret hangulata máris aranyat ér. Pedig tavaly nyáron mindenre volt ok, csak mosolyra nem. A kazanyi világbajnokság kilencedik helye mindenkit megrémisztett, a lányoknak új impulzus kellett, amit Bíró Attila személyében meg is kaptak.

– A kinevezésem előtti időszakkal, ha akarnám, se tudnám összehasonlítani a társaságot, hiszen nem voltam velük – szögezte le érdeklődésünkre a szövetségi kapitány. – Azt viszont láttam, hogy mentálisan össze kellett rázni a társaságot, a vízben pedig a védekezést. Ez a kettő tűnt a kulcsnak, illetve az, hogy a rendelkezésemre álló három hónapból a legtöbbet hozzam ki. Nos, azt hiszem, szebben nem alakulhatott volna, úgy indultunk útnak, hogy mindent megtettünk. Az elvégzett munka pedig azonnal a legkomolyabb tesztelést kapja, hiszen a két legnagyobb esélyes, Spanyolország és Hollandia közül az utóbbi ellen kezdünk.
 
Női vízilabda-válogatott: a siker felé mosolyognak. Fotó: Kuklis István (galéria)
Csongrád megyei szemszögből két személy az érdekes a nemzeti együttes kapcsán. Egyikük, a Hungerit-Szentesi VK kapusa, Bolonyai Flóra ugyan – ahogy a kapitány fogalmazott – nüanszokkal maradt le a kontinensviadalról, de Bujka Barbara képviseli a Kurca-partiakat.

– Direkt nem beszéltük túl ezt a témát Flórával, hiszen neki kell megküzdenie az érzéssel, hogy eddig első számú hálóőrnek számított, most pedig kvázi harmadik lett a sorban. Jó lett volna, ha egy csapattárs is ott van a keretben, de nekem így is meg kell oldanom a feladataimat – fogalmazott Bujka.

 A rá szabott penzum és felelősség pedig nem kevés, hiszen ma már ott tartunk, hogy a kapus- és centerposzt kettőse a döntő a sportágban.

– Faragó Tamással beszéltünk erről nemrég, tényleg ez lett mindennek az alapja férfi és női téren egyaránt. Elviselem ezt a terhet, máskülönben nem hívtak volna. Készen állok a harcra és az Eb-győzelemre is! – mondta fülig érő szájjal a center.

A kijelentés ettől még teljesen komoly volt, de erre azért rá is kérdeztünk.

– Tényleg így gondolom, rajtunk múlik, hogy ezt ki tudjuk-e hozni magunkból. Van két ki- emelkedő favorit, három olyan válogatott, amely mindig ott van a közelükben, és itt vagyunk mi, akik nemcsak az elmúlt hónapok, de évek alapján is nyerhetünk bárki ellen. Ne felejtsük el, hogy 2013-ban a világbajnokságon nem sok hiányzott ahhoz, hogy aranyért játsszunk, reális esélyünk volt a végső győzelemre. Arról lecsúsztunk, de most olyan energiát és motiváltságot érzek a válogatottban, amellyel újra küzdhet komoly célokért, nem feltétlenül „csak" az olimpiai kvótáért – véli Bujka Barbara, akinek szavait a főpróba is alátámasztotta: a miskolci Univer-kupán az olaszok és görögök elleni siker sem okozott gondot a társaságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszódresszben a szegedi kézis hölgyek

Úszódresszben a szegedi kézis hölgyek
Nem mindennapi meccset vívott péntek délelőtt a Szeged Diapolo férfi vízilabdacsapata. Tovább olvasom