Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Nosztalgia: különszám és szurkolói buli a Széchenyi téren

A néhány hete indított sorozatunk harmadik részében Süli József, a Délmagyarország és a Délvilág sportrovatának egykori vezetője nosztalgiázik – 1996-ig, a Pick Szeged első kézis aranyáig repül vissza az időben.
Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a megyében megjelenő két napilap, a Délvilág (korábban Csongrád Megyei Hírlap) és a Délmagyarország sportrovatvezetője is lehettem. A kiváló szegedi újságírói műhely olyan munkalégkört és együttműködést eredményezett, amely méltán tette a szegedi tollforgatást elismertté az országban.
Remek szakemberek. A médiában eltöltött 35 év – a teljesség igénye nélkül – olyan nagyszerű sportemberekkel hozott kapcsolatba, mint Tóth Gyula, a szentesi vízilabda pápája, Kovács Ferenc, a Videoton, majd a Szeged labdarúgógárdájának edzője, Faragó József, Gouth Iván, Faragó István, a volt szegedi és vásárhelyi férfi kosárlabdatréner, Kakuszi Ferenc, a szegedi gyaloglás atyja, Markovics Endre, a női, Nyári Sándor, a férfi röplabda megszállottja, Bánáti Antal, a megyeszékhely jégkorongcsapatának megalakítója, Csikós Ferenc, a szegedi birkózás nagyszerű szakembere. Nem beszélve Kővári Árpádról, aki megkérdőjelezhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a férfi kézilabdacsapat még mindig a legnépszerűbb a megyeszékhelyen, s 1975 óta az első osztályú bajnokság résztvevője. Hirtelen ennyi jut az ember eszébe, de elnézést kérek azoktól a hivatásos és társadalmi munkában dolgozó sportvezetőktől, akiket a terjedelmi korlátok miatt nem soroltam fel.

Sikerek testközelből

A három és fél évtizedes munka alatt számtalan sikernek és kudarcnak lehettem szemtanúja és résztvevője. Ott voltam a Szentesi Vízmű férfi vízilabdacsapatának magyarkupa-sikerénél, a Szentesi Hungerit női pólósainak első bajnoki címénél és a BEK-aranyérem megszerzésénél. Együtt izgultam a vásárhelyi focidrukkerekkel azért, hogy Bálint doktorék végre az NB II bronzérmét aranyra váltsák – de nem sikerült. A szóbeszédet nem citálom... De tudósítottam a csongrádi női teniszcsapat – amelyben a jelenlegi köztársasági elnök két lánya is játszott – bajnoki aranyérméről is. Ott voltam a Szegedi Birkózó Egylet bajnoki címének megszerzésénél, majd a BEK- ezüstérem kiharcolásakor Isztambulban. Bár atléta voltam, de a legtöbb élmény mégis a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatához kapcsolódik. Már csak azért is, mert 1995-től 2007-ig minden mérkőzésen, itthon és külföldön szinte csapattag voltam.

Számtalan játékossal kerültem szinte baráti kapcsolatba. Az edzők pedig partnerüknek tekintettek. A kezdetben háromszemélyes klubvezetés – Kővári Árpád, Teimel Zoltán, Dobozi Iván – egyenrangú félként kezelt, s nem rejtette el előlem a legféltettebb kulisszatitkokat sem. A rengeteg élményből, eseményből, nagyszerű sikerből egyetlenegyet idézek fel: az 1996-os, első NB I-es bajnoki címet.

Bartók Csaba öröme a bajnoki serleggel. Fotó: DM/DV
Bartók Csaba öröme a bajnoki serleggel.
Fotó: DM/DV

A feledhetetlen bajnoki cím

Amikor ősszel elkezdődött a pontvadászat, s a többszörös bajnok Elektromos otthonában döntetlenre (19–19) futotta a Skaliczki-csapat erejéből, még senki nem gondolta, hogy április végén bajnokcsapatot köszönthetnek a város vezetői és szurkolói a Széchenyi téren. Pedig így lett. A Fotex hazai pályán még legyőzte Mezeiéket, Győrben pedig elhullajtottak egy pontot, de aztán megállíthatatlanul haladt a bajnoki cím felé a Tisza-parti gárda. A játékosok a bajnoki szereplésre a koronát Dunaújvárosban tették fel. Volt izgalom a csarnokban, szinte sütött a küzdelem forróságától a szegediektől zsúfolt terem. A félidőben 12–12 volt az állás. Az egyetlen szerb idegenlégiós, Dalibor Brajdics hétszer mattolta Bíró Misi kapust. De a lázasan pályára lépő Oszlánczi is 5-ször, Bajusz, Borsodi és Bartók pedig 4-4-szer volt eredményes. Nem lennék azonban korrekt, ha ennél az öt játékosnál megállnék, hiszen a kapuban Fekete Robi és Árvai Béla, a bal szélen Avar Gyuri és Radovics Sándor; a védelemben a legendás Grőber Matyi, beállósként Mezei Ricsi életre szóló, emlékezetes játékot nyújtott. A 30–25-re végződött találkozót nyolcszáz szegedi drukker örömtánca zárta, amelyet aztán este a Széchenyi téren több ezren folytattak. Ugye megbocsátják, hogy egy kicsit hazabeszélek, ugyanis amikorra visszaérkezett a csapat, a Délmagyarország különszámmal köszöntötte a bajnokokat, s ebben a munkában mi is bizonyítottuk, hogy igazi csapatot alkottunk...

A következő részben Méhes Gábor, lapunk egykori munkatársa következik.

Olvasóink írták

 • 2. zsolti080 2011. június 04. 23:28
  „ha vannak még képek az ünneplésről/csapatról abból az időből szerintem sokan szívesen megnéznék egy galériában..”
 • 1. W666W 2011. június 04. 17:08
  „Azért egy kicsit szégyennek érzem, hogy már ott tartunk hogy egy 1996-os aranyéremnek nosztalgiázunk :(((((((
  "még" csak 15 Éve volt akkor voltam 27 éves..Minek nosztalgiázni ?? Inkább soroljuk már fel azt a csapatot meg azt hogy mennyi idegenlégióssal nyerték meg a bajnokságot ?? a Romániai magyarokat ne számoljuk bele..Jól emlékszem hogy max 2 volt ?????A Többiek meg a Tisza VOLÁN Ifiböl vagy pedig másik magyar csapat magyar játékosaként igazoltak ide ?????

  nemlehet hoyg vissza kéne térni erre az Űtra ?? vagyis hogy Saját nevelésü TEHETSÉGEINKET megtartva egy JÓ csapatot építeni ????azt max egy vagy kettö idegenlégióst hozni de azt minöséget ??????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibátlanul első a Fit World

Veretlenül, kilenc meccsen aratott kilenc győzelemmel nyerte meg a Török György 2011 tavaszi… Tovább olvasom