Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Nyílt levél a KTE-ERECO Kft. tulajdonosainak!

A Kecskeméti TE UFK Kiemelten Közhasznú Egyesület kényszerűségből választja a tájékoztatás jelen formáját, hogy Önökkel, valamint a város sportéletében résztvevőkkel és annak jövőjéért felelősséget érzőkkel ismertesse a felnőtt- és az utánpótlás labdarúgás kapcsolatának fontos kérdéseit.

A megyében egyedülálló, az utánpótlás labdarúgók korszerű edzési- és versenyzési feltételeket biztosító Műkertvárosi Sportcentrum ügyében (2010. március 4-én) tartott szakmai fórumra meghívottak közül az NB I. osztályú felnőtt csapatot működtető gazdasági társaság volt az egyetlen, amely távolmaradt, és ennek okát sem előzőleg, de azóta sem hozta a tudomásunkra.

1999-ben egy salakos-füves pálya, egy állattartó telep felépítménye, néhány raktár és több hektár mocsaras terület volt az alapja egy gyermek-labdarúgó létesítménynek. A gyakorlatilag semmiből kiindulva megvalósított utánpótlásbázis Kecskemét MJV Város Önkormányzata-, helyi vállalkozók-, fizikai munkások és szellemi alkalmazottak, valamint az edzői stáb segítségével, de nem utolsósorban a szülők – gyakran erőfeletti – példaértékű áldozatvállalásával, több éves megfeszített munka eredményeképpen jött létre.

Képletesen ezt a többszáz sportbarátot és ezernyi gyermeksportolót „csapta arcul" tüntető távolmaradásával az KTE-Ereco Kft. Kérdés, hogy a menedzsment a versenyeztetési kötelezettségen túlmenően átérzi-e az utánpótlásképzés fontosságát, és ennek a létesítményi háttérnek a működtetésében való részvételt?

Az ügyhöz való hozzáállás annak fényében különösen nem menthető, hogy a jelenlegi menedzsment egy masszív fundamentumra építkezhetett. A KTE UFK feltétel nélküli háttértámogatása kellett ahhoz, hogy a 2003-ban (Jámbor János távozását követően) összeomlott felnőtt labdarúgás újraélesztéséhez nevezési feltételként megszabott utánpótlás csapatai legyenek. A KTE UFK ebben az átmeneti időszakban, címkézett önkormányzati támogatással is nyolc korosztályos komplett csapatot versenyeztetett.

Annak idején részletes együttműködési szerződés alapján egyesületünk a nyolc csapatot térítés nélkül biztosította a KTE-Ereco Kft. számára, hiszen ez alapfeltétele volt annak, hogy a felnőttek a profi ligában versenyezhessenek. 2008-ban a KTE-Ereco Kft. – gyakorlatilag ingyen – beintegrálta annak a nyolc korosztálynak a komplett állományát, amelyeknek előnevelését, versenyeztetését, a megfelelő feltételek biztosítását (az említett támogatókkal együtt) a KTE UFK finanszírozta hosszú éveken keresztül.

Az idén tíz éves, eredetileg Kecskemét 2000 UFK utánpótlás-nevelő egyesület ténykedése a város minden gyermeklabdarúgója számára teremtette meg az egyre jobb körülményeket, hiszen az Alapszabály értelmében a KTE UFK mindig az egyetemes kecskeméti labdarúgás érdekeit tartotta szem előtt és szolgálta ki.

A Város és az Egyesület közös beruházásában megvalósult, a nemzetközi szabványoknak is megfelelő villanyfényes, a felnőtt labdarúgás szempontjait szakmailag is kielégítő műfüves pálya mellett több hektárnyi, versenysportra és edzésre alkalmas zöldfelület is biztosított.

A kiszolgáló létesítmények felveszik a versenyt az ország legtöbb utánpótlás csapatainak rendelkezésére álló feltételekkel, ennek az itt mérkőző korosztályok vezetői és a gyereksportolói számtalan jelét adták. A fenntartási költségek nagyságrendjéhez képest szerénynek mondható (de mégis köszönetet érdemlő) önkormányzati támogatás és az egyesület alapítóinak milliós nagyságrendű hozzájárulása révén évente nyolc korosztályban, mintegy 150 mérkőzés feltételeit tudtuk biztosítani.

Több ezerre tehető azoknak a gyermeksportolóknak a száma, akikből ugyan nem lett hivatásos sportoló, de szüleik örömére a szabadidejüket hasznosan és kulturált körülmények között töltötték el.

Mindezek alapul vételével, a Sportcentrum jövőbeni működtetése feltételeinek megbeszélése céljából hívott össze a KTE UFK vezetése 2010. március 4-re egy szakmai fórumot. Ezen megjelentek a város vezetői, a sportügyekben illetékes szakalkalmazottak, a SOSZ elnöke, szülők, támogatók. A KLC, UFC, SC Hirösép, Free Line Egyesület és a Tóth László Sakkegyesület (mint a létesítményben működő egyesületek) kellő szintű képviselettel vettek részt.

A napirend és a cél nem volt ismeretlen a felnőtt labdarúgás irányítói előtt, mivel a meghívás tartalmazta a megbeszélés tárgyát, de csak találgathatnánk, hogy milyen személyes indokok állhatnak KTE-Ereco Kft. érdektelensége mögött.

A tulajdonos Önkormányzat képviseletében dr. Zombor Gábor polgármester meghatározta a Sportcentrum további működtetésének feltételeit, a jelenleg előkészítés alatt álló további fejlesztéseket, végül kinyilvánította a kezelésbe adási szerződés pontosításának szükségességét, amely azonban nem csorbítja az Egyesület használati jogait.

Tisztelt KTE-Ereco Kft. Tulajdonosi Köre!

A hozzászólásokban megfogalmazottakra is figyelemmel – átérezve, hogy a város sporttársadalma 1911 óta először élvezheti csapatának a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában szereplési lehetőségét – a KTE UFK Közhasznú Egyesület, bízva a konfliktus okainak tisztásában, biztosítatja a Műkerti Sportcentrum térítésmentes használatát a KTE Ereco összes utánpótlás csapata számára.

Teszi ezt az Egyesület annak ellenére, hogy az Önkormányzat (újabb közgyűlési határozat meghozataláig) a fenntartási-üzemeltetési költségekre nem tud fedezetet biztosítani.

Kecskemét, 2010. március 8.

                                                                              KTE UFK vezetése

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel bronzos futása

Mostoha körülmények között készülve is lehet eredményesen szerepelni. Ezt bizonyította be a Szegedi… Tovább olvasom