Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyíri Iván: ahogy a nagykönyvben...

Az eddigi legjobban szervezett vb-nek nevezte a vásárhelyit Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, aki a rendezők mellett a magyar csapat teljesítményével is maximálisan elégedett.
– Kezdjük a legfontosabbal: a magyar csapat 2 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a vb-t. Elégedett?
– Mivel előzetesen én is négy medált tűztem ki minimális célul, természetesen igen, ezt ugyanis jócskán túlteljesítettük. Ha hozzáteszem, hogy mindkét aranyunkat világcsúccsal szereztük, még büszkébb lehetek világbajnokainkra, de nemcsak rájuk, hanem a döntőbe jutott versenyzőkre és egyáltalán, a 24 fős magyar válogatott egészére. Mindenki megtette a magáét.

– Ki szerezte a legnagyobb meglepetést?

– Számomra elsősorban Senánszky Petra aranya kiemelendő, méghozzá azért, mert a junior-Eb után pár héttel ismét csúcsformába került 200 méteres uszonyos gyorsúszásban. Ugyanitt Stier Lilla bronzérme is a nem várt kategóriába tartozik.

Így készültek a rajtra a női 4×3000 méteres felszíniúszó-váltók a Maty-éren.  Fotó: Frank Yvette
Így készültek a rajtra a női 4×3000 méteres felszíniúszó-váltók a Maty-éren.
Fotó: Frank Yvette

– Maradt önben hiányérzet?
– Nem igazán. Persze a világcsúcstartó Vilhelm Szilárdtól többet vártunk, így volt ezzel ő is, de egy vb-n szerzett bronzérem miatt nem szabad szégyenkezni. Ezúttal nem jött ki neki a lépés.

Eredmények és program

A XVI. uszonyos- és búvárúszó- világbajnokság tegnapi eredményei. Női 4×3000 méteres felszíniúszó-váltó: 1. Oroszország 1:50:46 óra. Férfi 4×3000 méteres felszíniúszó-váltó: 1. Oroszország 1:42:36 óra. A mai program (Maty-ér), 10 óra: 6 kilométeres felszíni úszás, nők. 13 óra: 6 kilométeres felszíni úszás.

– A nemzetközi szövetség alelnökeként járt már jó pár világbajnokságon. Volt ehhez fogható máshol a hangulat?
– Szeretnék objektíven értékelni, így azt kell mondanom, máshol is legalább ilyen üdvrivalgás közepette zajlanak a döntők, de persze a vásárhelyiek is kitettek magukért. Amiben kiemelkedők voltak, az nem elsősorban a szurkolás, hanem a szervezés: a hazai szövetség és a vásárhelyi rendezők, a szállodák dolgozói, a Tisza Volán Zrt. munkatársai és az önkéntesek is óraműpontossággal dolgoztak, jól alkalmazkodtak a váratlan nehézségekhez, ezt korábban, ilyen szinten sehol sem tudták megoldani.

– A medencében elért sikerek mellett egy sportdiplomáciai bravúrt is elért a magyar csapat, gondolok Kanyó Dénes óvás után „visszaszerzett" aranyérmére.
– Nem sportdiplomáciai, sokkal inkább sportszakmai sikernek mondanám. Kanyó világcsúccsal nyert, ehhez nem kell kommentár, azt viszont nem várhatjuk, hogy a teljes angol nyelvű szabálykönyvet ismerje. Ez a mi feladatunk volt, így amikor a vezetőbíró kizárta, pontosan tudtuk, melyik az a szabály, amelyik nekünk ad igazat.

– A nemzetközi szövetség, a CMAS elnöke, Achille Ferrero hogyan értékelte a vb medencés részét?

– Az elnök úr a szerdai záróvacsorán mondott beszédében elsősorban Vásárhelyt és a vásárhelyieket dicsérte. Azt mondta – és ezzel én is egyet értek –, olyan volt a vb, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, a jövőben ez az verseny lesz a minta a következő világesemények számára is.

Nyíri Iván elégedett lehet – remek vb-t rendeztek.  Fotó: Karnok Csaba
Nyíri Iván elégedett lehet – remek vb-t rendeztek.
Fotó: Karnok Csaba

– Az összesítés után kiderült, nem is 16, hanem végül 17 világcsúcs született a Gyarmatiban. Emlékszik hasonlóan „gyors" vb-re?
– Nem, ennyi csúcs még biztosan nem született. Viccelődtek is a versenyzők, miszerint nagy mázlijuk volt, hogy a folyásiránynak megfelelően úszhattak a medencében... A valóság az, hogy minden körülmény klappolt a világcsúcsokhoz, az uszoda vizétől kezdve az időjárásig.

– Mit jelenthet a vásárhelyi rendezésű vb a sportág hazai jövőjének szempontjából?
– Bár a legutóbbi, 1996-os dunaújvárosi világbajnokságon még nem szakmabeliként, hanem szponzorként vettem részt, emlékszem, hogy az az esemény is fellendülést hozott. Így lesz ez a mostanival is: sok gyermek jelentkezik majd a kluboknál, Szegeden, Gyöngyösön és Debrecenben is nő a versenyzők létszáma, és tudom, hogy Vásárhelyen is tervezik az uszonyos- és búvárúszóklub beindítását. Ezek miatt színvonalasabb országos bajnokságokat rendezhetünk, ami erősebb válogatottat eredményez.

– Milyen feladatok várnak még az elnökre a szegedi versenyek alatt?
– Bár magyar versenyző már nem ugrik vízbe, vendéglátóként továbbra is figyelünk a külföldi válogatottakra. Azt szeretném, a szombati záróünnepség után mindenki úgy utazhasson el a Maty-érről, hogy úgy érezze, ezért a vb-ért megérte Magyarországra jönnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvárúszó-vb: két orosz arany 4x3000 méteren

Az orosz csapat nyerte a férfi és a női 4x3000 méteres uszonyos váltót a 16. uszonyos és… Tovább olvasom