Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nyolc érmet szereztek a szegedi gyorskorisok

Színvonalas versenyt, a két szegedi egyesületnek nyolc érmet hozott a 9. Tisza-kupa nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolyaverseny, a sportág honi utánpótlásának legrangosabb viadala.
A hétvégén rendezte meg a Szegedi Korcsolyázó Egyesület a szegedi műjégpályán a 9. Tisza-kupa nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolyaversenyt, a honi utánpótlás legrangosabb viadalát. Nyolc egyesület 78 sportolója küzdött az érmekért, helyezésekért, a házigazdákon kívül a megyeszékhely színeit a Tuti Korcsolya Klub (TKK), a nemzetköziséget a romániai Csíkszereda és a szlovák Eperjes képviselte. Utóbbiak érkeztek a legnépesebb csapattal (14 fő), de technikájukon meglátszott, és eredményességük is erről árulkodott: tanulni jöttek Szegedre – mondta el Szabó Krisztián, az SZKE vezetőedzője, aki azt is megemlítette: a lebonyolításban, például a pályán a bójarakásban egykori tanítványa, Kalapács Anett és Gonda Lujza segített. Az SZKE egyébként 10, a TKK 5 korist indított a Tisza-kupán. Kissé ijedten kérdeztem rá a kék és lila szájú fiatalokra, nevetve nyugtattak meg: az ifjú sportolók nem vacognak, dideregnek, csupán a futam előtt ilyen színű nyalókát ettek.

Rajt! A junior E korosztályú fiúk mezőnye is látványos küzdelmeket hozott a Tisza-kupán. Fotó: Frank Yvette
Látványos küzdelmeket hozott a szegedi Tisza-kups.
Fotó: Frank Yvette

Az utánpótlás-viadalon 7-től 15 éves korig, korosztályonként négy távon – a legrövidebb 222, a leghosszabb 1500 méter volt – álltak rajthoz a fiatalok. A mozdulatok, a technika a legjobbaknál már a világversenyek képeit idézte. A szülők, a trénerek rendkívül lelkesek voltak: végig biztatták („Állj fel, menj tovább, utoléred!") és tanácsokkal látták el csemetéiket, tanítványaikat. A szegediek egyéniben 5 érmet nyertek, ebből 2-2 arany és bronz, 1 ezüst, amihez a váltókban – vegyes csapatokkal együtt – 2 első és 1 harmadik hely jött.

– A hagyományokhoz hűen magas színvonalú verseny volt, és mindkét szegedi klub sportolói jól szerepeltek. Amennyiben szerencsésebb a sorsolásunk, még szebb eredményeket érhettünk volna el – értékelt Szabó Krisztián.

Végeredmény, győztesek és szegedi helyezettek, F korcsoport (9 éves korig), fiúk: 1. Talabos Attila (Budapest), 3. Kmetykó Péter (TKK), 5. Jászapáti Péter, 7. Kalmár Levente (utóbbi kettő SZKE); lányok: 1. Herbacsek Réka (TKK). E korcsoport (9–11 évesek), fiúk: 1. Tiborcz Dániel (Jászberény), 5. Simon-Jójárt Richárd, 7. Somodi Máté, 8. Szemmári László (utóbbiak SZKE), 10. Herbacsek Bence (TKK), 12. Somodi Ákos, 14. Hajdú Kevin, 15. Vojnics Bence (utóbbiak SZKE); lányok: 1. Matyók Adrienn (Pécs), 6. Takács Réka (TKK).
D korcsoport (11–13 évesek), fiúk: 1. Tímár Ádám (Csíkszereda); lányok: 1. Nagy Bettina (Budapest), 2. Jászapáti Petra (SZKE).
C korcsoport (13–15 évesek), fiúk: 1. Farkas Tamás (SZKE), 3. Cakó Dávid (TKK); lányok: 1. Tóth Tímea (Pécs). Váltók, E, F fiúk: 3. SZKE (Simon-Jójárt, Somodi M., Szemmári), E, F lányok: 1. TKK, Csíkszereda vegyes (Herbacsek, Takács, Albert Katalin). C, D fiúk: 1. TKK, SZKE, Budapest vegyes (Cakó, Farkas, Vígh).

Olvasóink írták

 • 8. kilo 2011. január 10. 12:46
  „Az miért baj, ha több van? Az lenne baj, ha egy se lenne :) Van választási lehetőség, meg lehet találni azt az edzőt/közösséget, ahol a gyermek legjobban érzi magát. Ez szerintem nem gond, ez jó dolog.

  Az SZKE a legrégebbi a 4 közül, komoly eredményekkel. A Tornádó deklaráltan görkorival foglalkozik. A KDE jégen eltűnt, csak a görkorit futtatja?. A Tuti pedig újonnan indult klubhoz képest elég szép jeges eredményeket ér, ld a fenti eredménylistát.

  Lehet választani, ki mit preferál. Jeget vagy görkorit? Nem tudhatod előre, egy gyereknek mi fog tetszeni. Korizni (úgy általában) bárhol megtanítják. A versenyzés már más dolog, de úgysem akar minden gyerek versenyző lenni. A legfontosabb, hogy mozogjon és érezze jól magát.”
 • 7. Embör 2011. január 10. 12:12
  „620829 és hahaha62:
  4 van, de csak 1-nek vannak eredményei a versenysportban. Mind a 9 szegedi jeges versenyt ugyanaz az egyesület rendezte, amelyik az első egyesület volt Szegeden és jövőre a 10. jubileumi verseny is megrendezésre kerül, amelyet szintén a Szegedi Korcsolyázó Egyesület fog rendezni! Más sportágakban is több egyesület van, az idő majd eldönti, hogy melyik a helyes út. Egyébként pár ember összeáll és csinál egy egyesületet, ennyire egyszerű. Az alapítás harmincezer Ft-ból kész és már mi is egyesület vagyunk.”
 • 6. 620829 2011. január 10. 11:39
  „Még egy apróság.Azért kérdeztem,mert 2 kis gyerekkel 7 és 9 évesek szerettünk volna korcsolyában gondolkodni-nézelődtünk -és puff 4 csapat-ez igen.A verbális egymást jellemzést kihagynám-egy a lényeg-korizni megtanultak ----de sportágat mást választottunk.”
 • 5. hahaha62 2011. január 10. 10:50
  „Még egyszer gratulációm-már csak egy dolog érdekelne-miért is van 4 azaz 4 korcsolya csapat e kis városban?”
 • 4. kilo 2011. január 10. 08:04
  „@1: Kint voltál? Megnézted? Az alapján ítélsz, vagy csak úgy?

  Magyarországon Budapesten kívül csak Szegeden rendeznek ilyen versenyt, Szeged a hazai korcsolyaélet egyik fellegvára. A magyar korisok európai szinten a legjobbak között vannak, világszinten is első tíz környékén. Nem kellene lebecsülni egy ilyen sportágat, én sem becsülöm le a kosárlabdát (a magyar focit, na azt igen...). Talán nem volt olyan régen Vancouver, hogy elfelejtsük: egyedül a rövidpályás gyorskorisok szereztek olimpia pontot érő helyezést Magyarországnak.
  És igen, ez egy utánpótlás verseny volt, ennek ellenére néha "vérre menő", időeredmények alapján világszínvonalú futamok zajlottak. Nem szabad lebecsülni látatlanban, csak egy cikk alapján sok-sok ember egész éves felkészülését, munkáját, kitartását. Ki kell jönni és megnézni (a DM előre írt a versenyről, lehetett tudni róla)!”
 • 3. zsofilla 2011. január 10. 08:01
  „Hahaha62-nek:
  Gratulálok a rangos kosárlabda kupához, örömteli, hogy ennyi embert (gyereket) meg tudtok mozgatni.
  A szegedi verseny eredményei megtekinthetők az alábbi honlapon:
  http://shorttracklive.info/
  Ebből az is kiderül. hogy mindenki mégsem kapott érmet. Sajnálom, hogy mindig kell, hogy legyen valaki, aki leszólja mások munkáját.”
 • 2. Embör 2011. január 10. 06:50
  „Egyéni sportág ne felejtsük el. Az ezrek barokkos túlzás mert, az kb 100 csapat. Annak a lebonyolítása jó pár nap lenne.... Egy biztos lényeg a mozgás!”
 • 1. hahaha62 2011. január 09. 20:01
  „78 versenyzó??????nem semmi-akkor szinte mindenki érmet kaphatott, ha visszaosztom a korosztályok számával.Tudom,hogy a lényeg a mozgás, de egy -egy komolyabb kosár kupán nálunk ezrek mozdulnak meg egyszerre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai segédlettel vendégsiker: Mediteam Szeged-Győr 74-98

Huszonnégy pontos vereségel szenvedett a Mediteam Szeged a a Győr elleni bajnokiján. Tovább olvasom