Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcvanévesen is teniszeznek

Két egykori egyetemi tanár, dr. Hevesi Imre és dr. Andor József mind a mai napig hetente kétszer teniszezik. A kísérleti fizikus Hevesi professzor 82 éves, a fizikus-kémikus Andor pedig 80. A maguk stílusában, de sportolnak.
Ki ne gondolt volna már arra, hogy mi lesz, ha megöregszik. Hogyan telnek majd nyugdíjas napjai évei. Sokunkat foglalkoztatott már ez a gondolat. Dr. Hevesi Imre és dr. Andor József erre gyors választ adott nekünk a napokban az újszegedi Gellért Szabadidőközpontban, amikor velük beszélgettünk: „Sporttal, mozgással!"

A két egyetemi tanár hetente kétszer is teniszezik. A maguk stílusában. „Azért az orvosainkkal egyeztettünk, és elmondták, hogy ne erőltessük meg magunkat, csak szépen, óvatosan játsszunk" – fogalmazták meg teniszstílusukat közösen.

„Amikor nem érünk el egy labdát, akkor megdicsérjük a másikat! Nem bosszankodunk, hogy nem sikerült visszaütni, inkább önbizalmat adunk a társnak. Így szépen ütögetünk. Nyáron nemegyszer háromszor is játszunk egy héten, most már csak egy órát, régebben két órát sportoltunk. Nem vagyunk már tinik, Bartók Mihály a legfiatalabb, ő a harmadik partnerünk, kémikus társunk 78 éves".

Közben már játszanak. Schmidt Andrea kolléganőm fotózza őket. „Kicsit izgulunk, ezért nem megy minden labda a pályára!" – mondja Andor József. „Meg azért, mert újak és gyorsak!" – válaszolt gyorsan Hevesi Imre. „Készültünk a mai meccsre!" – folytatta a gondolatot.
Hevesi Imre 82 éves, Andor József 80. Még Gaizer professzor csábította le őket a teniszpályára.

Andor József és Hevesi Imre hetente kétszer teniszezik. Fotók: Schmidt Andrea
Andor József és Hevesi Imre hetente kétszer teniszezik.
Fotók: Schmidt Andrea

„Ungváron születtem, mindig is sportoltam. Sokszor szoktam mondani, hogy könnyebb azt a sportágat felsorolni, amit nem próbáltam ki. Én még rongylabdával kezdtem futballozni. 1946- tól bokszolóként a bő olimpiai keret tagja voltam a Szovjetunióban. Végül álom maradt az ötkarikás szereplés, a szovjet válogatott nem indult a 48-as londoni olimpián. Teniszezni 1946-ban kezdtem. Volt egy nagyobb szünet, harmincöt évig nem játszottam. Most már nem tudnám elképzelni az életem nélküle" – vázolta sportolói pályafutását Andor József, egykori egyetemi docens.
„65 évesen fogtam először teniszütőt a kezemben, tehát 17 éve hódolok ennek a sportágnak. Előtte sok mindenbe belekóstoltam, az asztalitenisz ment a legjobban, ebben megyei bajnok is voltam. Futballoztam is, mivel azonban a tanulás, majd a tanítás játszotta a főszerepet az életemben, így mindig amatőr szinten űztem mindent. Még most is visszajárok az egyetemre, 82 évesen is tartok előadásokat. Otthon pedig amikor csak tehetem, meccset nézek. Futballt, kézilabdát, kosárlabdát" – mesélt életéről Hevesi professzor, kísérleti fizikus.

„Na látja, ez rendes volt!" – szólt egy remek fonák után Andor József. „Ez igen!" – dicsérte kolléganőm Hevesi Imre rafinált pörgetését, ami éppen a háló mögött esett le.

Sok minden kiderült még, Andor József veterán atlétaként ott volt a budapesti Eb-n, egy brisbane-i viadal után azonban úgy döntött, hogy felhagy a futással, mert 100 méteren nem sprintelt, hanem már kocogott. Évekig volt az egyetemi női röplabdacsapat edzője, a tanítás mellett a sport volt az élete, és még mindig az.

Élmény volt az a közel egy óra, amit a két tanár úrral együtt tölthettem. Mindenki így szólítja őket a Gellért Szabadidőközpontban, mindenki kedveli a társaságukat. Nem véletlen, azt a viselkedést is tanítani kellene, amelyet ők képviselnek. Mindenkihez van egy kedves szavuk, és amit jó volt látni: igazán jó barátok.

Mit csinálunk, amikor megöregszünk? – tettük fel a kérdést még a cikk elején. Itt egy példa, csak követni kell!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Varga Péter és Fürész Emőke kislánya, Boróka

A Szeged Beton kapitányának, Varga Péternek és párjának, a szegedi női kosárlabdagárda egykori válogatott játékosának, Fürész Emőkének megszületett kislánya, Boróka. Tovább olvasom