Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Nyolcvannal a makadámúton - Kertes János 75 éves lett

Volt világ- és Európa-bajnok, két országos csúcsot is tart, mindenesként pedig évtizedekig szervezett motorcsónakversenyeket Szegeden Kertes János. Legendás sportolókat, edzőket, sportvezetőket bemutató sorozatunkban a 75. születésnapját a közelmúltban ünneplő korábbi klasszissal beszélgettünk.
Ha valaki 75 évesen még mindig országos csúcstartó sportágában, az egyértelművé is teszi, hogy annak nagyjai közé tartozik. Ilyen Kertes János, aki 1965 óta tartja a rekordot a motorcsónaksport két kategóriájában, S250-ben és O1000-ben: előbbiben 94,6, utóbbiban 132,2 kilométer/órás sebességgel.

– Olyan érzés ez, mintha nyolcvannal hajtanál egy makadámúton – próbálta érzékeltetni egy 19. századi, a macskaköves utakhoz hasonló példával azt, amikor pattog egy motorcsónak a vízen.

Kertes János és az emlékek. Fotó: Schmidt Andrea
Kertes János és az emlékek. Fotó: Schmidt Andrea

Kertes János 1959-ben ismerkedett meg a sportággal. Kezdetben a Spartacushoz, majd később a Szegedi és a Tápéi ESK-hoz, valamint a Motorcsónak Automobil SE-hez tartozott a szakosztályuk.

– Fantasztikus pillanatokat éltünk át a Tiszán, volt olyan verseny, amikor húszezer fizetőnéző tülekedett a parton. Imádták a versenyeket, azt meg még jobban, amikor elszálltak vagy összeütköztek a hajók – mondta Kertes, aki világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó, egyéniben 14-szeres magyar és 12-szeres szerb bajnok is volt a 175-től 1000 köbcentiig terjedő kategóriákban. Legnagyobb sikerének mégsem ezeket tartja.

Cég, unoka, kézilabda

Kertes János sportcsaládból származik: édesapja a megyei labdarúgó-szövetség elnöke volt, valamint fia, Krisztián is kipróbálta a motorcsónaksportot. Az utód vb- és Eb-helyezésekig jutott, valamint szintén magyar csúcstartó: az O500-as kategóriában 165,8 kilométer/órával száguldott. Apa és fia 2000 óta egy elektromos tervezéssel, kivitelezéssel és felülvizsgálattal foglalkozó céget vezet, Kertes János 75 évesen is mindennap dolgozni megy. „Ez tart egészségesen, három éve egy szem gyógyszert sem kellett bevennem" – mesélte. 2004-ben a Vállalkozók Országos Szövetsége az év vállalkozójának választotta. Szabadidejét unokájával, az egyéves Krisztoferrel tölti, emellett kézilabdameccsekre jár: sűrűn drukkol a Pick férfi- és a Szeged KKSE női együttesének.


– A legrangosabb a Szocialista Kupa, azaz a keleti országok versengése volt, mert ott egy kiugró eredménnyel megváltozhatott az ember sorsa, így mindenki a maximumot nyújtotta – itt egyszer második lettem. Volt olyan futam Bulgáriában, amikor kétszer is átment rajtam egy másik csónak. Miután kihúzták a vízből, az enyém úgy nézett ki, mint egy halcsontváz, alig maradt rajta valami – mesélte. Nagyobb balesete is volt: Berlinben felrobbant alatta a motor, két nyakcsigolyája és a felkarja tört el.

Akkoriban Szeged számított a sportág központjának. A 60-as, 70-es, majd a 80-as, 90-es években két olyan periódus is akadt, amikor zsinórban tízszer nyerték az ob-t. Közben a hajók is változtak: eleinte térdeltek benne a versenyzők, majd hason feküdtek, később jöttek a katamaránok, amelyekben ülni lehetett.

– Mindenféle hajóval versenyeztem, de mindből csak egy volt. Míg a nyugati ellenfelek cserélgették a gépeket, mi mindig ugyanazt próbáltuk helyrepofozni – Vidács István a motorokat, Megyeri Nándor a hajókat tette alám évtizedekig. Volt olyan külföldi verseny, ahol az ellenfelem egy gyertyacsere után a földre dobta az alkatrészt, mi pedig négykézláb kerestük, hogy beépítsük azt. Ennek ellenére sem bizonyultak jobbnak nálunk, mivel a magyarokra jellemző volt a vakmerőség, amely ebben a sportágban elengedhetetlen.

Kertes János mindenesként tevékenykedett, volt szakosztályvezető, főszervező, az országos szövetség elnökségi tagja is. 1999-ben, 60 évesen aztán kiszállt a körforgásból.

– Halálra ítélték a sportágat Magyarországon, ma már csak egy-két helyen vannak versenyek. Amikor megtiltották, hogy a Tiszán gyakoroljunk, megpecsételték a sorsunkat. Volt még néhány próbálkozás a 2000-es években, de azt a hangulatot, ami korábban jellemezte a szegedi versenyeket, nem lehet már visszacsempészni – fogalmazott Kertes János, aki azonban bármikor tud nosztalgiázni: fia baktói házában őriznek még egy párat a régi motorcsónakokból.

„Szűkös" szülinap

Kertes János a közelmúltban tartotta 75. születésnapját, amelyre egy bulit is szervezett neki fia, Krisztián.

– Ötévente szoktam nagyobb születésnapi vacsorákat összehozni, most a Halácsy Majorban ünnepeltünk. Csak a szűk baráti kör lehetett jelen, 119-en voltunk – mondta egy mosoly kíséretében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszült meccs, továbbjutás: Pick-Csurgó 34-20

Kemény meccsen nyert a Pick a Csurgó ellen, és bejutott a magyar kupa négyes döntőjébe. Tovább olvasom