Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyomáspróba a Fradinál

November 14-én ünnepli majd 50. születésnapját Prukner László, a Ferencváros labdarúgócsapatának nyáron kinevezett szakmai igazgatója. A Szeol AK együttesében is szerepelt egykori nagy munkabírású középpályás irányításával egyre inkább egy szerethető Fradi kezd kibontakozni.
– Okozott álmatlan éjszakákat az ország legnépszerűbb csapatának felkérése?
– Korábban is hívtak ide, oda, voltak megkeresések, komolyak is. Az idei nyáron is felkapták a nevemet, nyilván a Kaposvárnál végzett elmúlt hét évadbeli, azt gondolom, eredményes munkám jelentette a felém megnyilvánuló érdeklődést. Természetesen örültem a Fradi hívásának, az járt a fejemben, egy híresebb, jegyzett csapatnál miként tudom megállni a helyem, képes leszek-e megfelelni az elvárásoknak. Osztottam, szoroztam, a számomra leginkább fontos embereknek, akiknek adok a szavára, kikértem a véleményét, aztán belevágtam.

– Osztja azt a véleményt, hogy teljesen más kategória a Fradi szakmai munkáját irányítani, mint a Kaposvárét?
– Egyáltalán nem! Legalábbis szakmai szempontból nincs különbség. Korábban is, most is meg kell vívnom a napi csatáimat a közeggel, a játékosaimmal, a kollégáimmal, a vezetőkkel. Azt viszont elismerem, az elvárások terén szakadéknyi a különbség.

– Nem lehet könnyű megbirkózni a hirtelen a vállára nehezedő nem csekély nyomással...
– Tényleg nem egyszerű, de nem kell engem félteni, azért már edzettnek vallhatom magam. Addig szabad csak csinálni, amíg érzi az ember a bizalmat. Ha ez megszűnik, akkor jobb, ha veszi a kalapját. Természetesen még nagyon messze vagyok ettől. Elkezdtünk egy közös, de nagyon nehéz munkát: úgy kell új, szerethető csapatot építeni, hogy az ne menjen az eredmény rovására, és az sem lenne nagy baj, ha a Fradi élvezhető futballal rukkolna elő. Szerintem jó úton járunk.

Prukner László azon fáradozik, hogy ismét szerethető legyen a Fradi. Fotó: NEMZETI SPORT
Prukner László azon fáradozik, hogy ismét szerethető legyen a Fradi.
Fotó: NEMZETI SPORT

– Ez tény, a legutóbbi két fordulóban, a Videoton és a Győr ellen is nemcsak jól, szépen is játszottak. A szókimondó ember hírében álló Pápa edzője, Véber György azt találta mondani, hogy az ön személyében olyan edző ül az FTC kispadján, aki garancia a minőségi munkára. Ad a kollégák véleményére?
– Természetesen nem zavar, ha jókat mondanak rólam... Gyurit tanítottam a Pro-licencen, ott testközelből is felmérhette, mi a futballról alkotott véleményem.

– Szombaton 17.30-kor kezdődik a Szusza Stadionban az Újpest–FTC rangadó. Ha a meccsre gondol, hevesebben ver a szíve?
– Nyilván speciális, felfokozott idegállapotú találkozóra van kilátás, senkinek nem kell a fejembe vésnie, hogy mindkét csapat szurkolótábora ezt a párosítást várja a legjobban. Kaposvári edzőként nyertem már meccset a Megyeri úton, most is így állunk a feladathoz.

Prukner Fradijában a cseh Marek Heinz az egyik nagy erősség.  Fotó: MTI
Prukner Fradijában a cseh Marek Heinz az egyik nagy erősség.
Fotó: MTI

– Végezetül a szegedi múltjáról kérdezném. Kevesen tudják önről, hogy az 1983–1984-es évadban a Szeol AK igazolt labdarúgója volt. Csakhogy amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan távozott is. Miért?
– Akkoriban Pécsre jártam iskolába. A PMSC-nél figyeltek, talán hajlottak is volna arra, hogy szerződtessenek, de türelmetlen voltam, nem voltam képes ezt kivárni. Gyerekkori barátom, Segesvári Csaba csábított Szegedre, a segítségével kerültem a Szeolba. Új környezetbe csöppentem, naponta kétszer vezényelt edzést szegény Kaszás Gabi, főiskolát váltottam, amelyet nappalin végeztem, a vizsgaidőszak sem volt álom, száz szónak is egy a vége, nem ment a játék, ráadásul az Orosházi, Takó, Gruborovics középpályás sornak akkoriban nagyon jól ment. Nem volt esélyem közéjük férkőzni, inkább eligazoltam az akkor még NB III-as Kaposvárba. Ott végre ki tudtam teljesedni, ezt az is mutatta, hogy két év múlva már az élvonalban szerepeltünk. De nehogy azt gondolja, hogy rossz érzésekkel gondolok Szegedre. Orosházi Lacival, Szalai Dzsínóval, Lóczi Pistával azóta is sokat beszélek. Kívánom, hogy minél hamarabb legyen a városnak legalább másodosztályú gárdája.

Fizetés nélküli szabadságon

Prukner László az edzösködés mellett évek óta a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium testnevelője. – Hiába kerültem a fővárosba, az állásomat nem adtam fel – közölte a tréner. – De ehhez kellett Kaposvár polgármesterének, főjegyzőjének és természetesen az iskola igazgatójának is az engedélye. Sokat kaptam a várostól, úgy érzem, én sem voltam szűkmarkú, minden bizonnyal ennek köszönhető ez a gesztus. Jó érzés tudni, hogy bármikor visszamehetek a Táncsicsba.

A harmadik helyen

A Soproni Liga legutóbbi bajnokságában a Ferencváros a 7. helyen végzett, az aranyérmes Debrecennél 21 ponttal gyűjtött kevesebbet. Prukner László vezetésével a most zajló pontvadászatban öt fordulót követően a listavezető Lokihoz hasonlóan a Fradi 10 ponttal a harmadik pozíciót foglalja el. Eddigi eredményei: FTC–Paks 2–1, Kecskemét–FTC 1–2, FTC–Honvéd 1–3, Videoton–FTC 1–1, FTC–Győr 3–0.

Olvasóink írták

  • 1. abrakapokusz 2010. szeptember 09. 10:01
    „szeptember 11., szombat 17:30 Újpest - FTC,
    SPORT1 TV”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelem és tisztelet

A Szegedi Küzdősport Klub versenyzői Dunaföldváron színvonalas gálán vettek részt, ahol K1 és… Tovább olvasom