Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Olasz Anna: a motivációja mindent legyőz

Az Európa-bajnoki ezüstérem miatt is fantasztikus szezonjára élete első világkupa-győzelmével tett pontot Olasz Anna, a Haász SZUE nyílt vízi úszója. A 21 éves szegedi sportoló a megszokottnál is motiváltabban és jobb formában érkezett a hongkongi viadalra, nem véletlenül: világbajnoki és olimpiai érmeseket megelőzve bizonyíthatta, hogy ott a helye Rióban.
Egy ideje minden évben leírjuk, de nem unjuk: Olasz Anna élete legjobb szezonján van túl. Ami talán szakmailag ennél is fontosabb, hogy igen komoly fejlődést mutatott az idényben, hiszen 15, 20 és 25 kilométeres versenyen is életében először indult. Mindegyik távon kapásból érmet szerzett, egy arany és két második hely a mérlege. Az egyik ezüstre különösen büszke, hiszen az év fő versenyén, az Európa-bajnokságon szerezte.

A kontinensviadal után nem volt pihenő, azonnal visszatért az Egyesült Államokba, ahol egyetemi tanulmányait folytatja. Ahogy keretes írásunkban is olvasható, több fontos változást is tett az új tanév kezdete előtt.

– Mindig próbáltam arra figyelni, hogy egészségesen táplálkozzak, de a kollégiumi étkezéssel ezt nagyon nehéz volt megoldani. Rám is jött néhány kiló, amitől gyorsan meg is szabadultam, miután albérletbe költöztem. Azóta kiválóan érzem magam, ezért nagy adag önbizalommal érkeztem a hongkongi világkupára. Máskor sokat úszok mezőnyben, de most inkább én akartam diktálni a tempót, amelyet az elején lassúnak is éreztem, így az élre álltam és sikerült is széthúzni az igen sűrű mezőnyt – mondta Olasz Anna, de egy nem mellékes tényre már edzője, Gellért Gábor hívta fel a figyelmet: a világbajnok Okimoto a táv második felében szinte végig Anna lábvizén úszott, azaz pihentebb volt tanítványánál, aki így is jobban bírta a szoros hajrát, és ezzel a vb-címvédő mellett az olimpia ezüstérmes Keri-Anne Payne-t is megelőzte.

Gellért Gábor, tanítványa, Olasz Anna és az Eb-ezüst. Fotó: MTI
Gellért Gábor, tanítványa, Olasz Anna és az Eb-ezüst. Fotó: MTI

Trénere Olasz motiváltságát is kiemelte, amely évek óta magas szinten van, ez pedig meg is könnyíti a közös és az év nagy részében óriási távolságokba ütköző munkát a szövetségi kapitánnyal.

 A mester büszkesége

– Anna elképesztően motivált, edzőként óriási szerencsém van vele! Az Európa-bajnokság után visszatért az Egyesült Államokba, ahol a világbajnoki felkészülés jegyében a kollégiumból albérletbe költözött, az étkezését pedig teljesen átalakította. Hihetetlen formában, szálkásan érkezett Hongkongba, ez a változás pedig ennyit jelent egy világbajnokságot idéző mezőnyben. Győzelmet ér, amit meg is szerzett. Felépítettünk egy edzéstervet, amelyet a holt szezonban kell végeznie, kétségem sincs afelől, hogy maximálisan teljesíti az elvárásaimat. Nagyon büszke vagyok rá! – nyilatkozta Gellért Gábor, Anna edzője.

– Ennek az a titka, hogy kijelöltem egy célt, azaz a riói olimpiára való kijutást, amiért tudom, mi mindent kell megtennem. A bizonyítási vágy belülről jön, de az edzőm mellett a család, a barátok és az amerikai mentalitás is segít. Az arizonai egyetemen a trénereink gyakorlatilag minden hossz után biztatnak minket, csak pozitív dolgokat hallunk. Talán ezt néha túlzásba is viszik, hiszen néha nem értik meg, hogy jobban nem megy, ettől függetlenül nagyon hasznos, hogy ilyen szemléletű szakemberek és úszók között is edződöm. Nem mondom, hogy az év 365 napján minden egyes percben motivált vagyok, ehhez azokra is szükségem van, akik körülvesznek. És például olyan versenyekre, mint a hongkongi, ilyenkor kiszakadok a megszokott környezetből, csodás helyeket látok, és ez mentálisan teljesen feltölt – mondta Anna, aki szerint olyan remek a kapcsolata Gellért Gáborral, amit mással nem is lehetne felépíteni, ezért örül, hogy szegedi edzője jövő tavasszal egy hónapig ott lesz vele Tempében a világbajnoki felkészülés jegyében.

Ez az időszak kulcsfontosságú lehet, hiszen az olimpiai kvalifikációhoz a kazanyi világbajnokságon a legjobb tíz között kell végeznie Annának. Az eddigi eredményeit tekintve Oroszországban már a vb egyik komoly éremesélyeseként is lehetne kezelni, de Anna érthetően szerényebben fogalmaz.

– Ezt már csak azért is nehéz rám mondani, mert az olimpia előtti világbajnokságokon mindig történik meglepetés, ezek a legkeményebb versenyek, komoly taktikázással és verekedésekkel. Inkább csak arra koncentrálok, hogy a legjobb tíz közé kerüljek – zárta nyilatkozatát Olasz Anna. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólzáporos meccsen kapott ki a Tisza Volán Szegedi Vízmű

A szerb jégkorong-bajnokság 1. fordulójában a Tisza Volán Szegedi Vízmű hazai környezetben maradt… Tovább olvasom