Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Olasz Anna: egy csapásra a világklasszistól

Élete első 15 kilométeres versenyén, a nemzetközi szövetség Grand Prix viadalán második helyen végzett Olasz Anna. A Haász SZUE képviseletében Novoszáth Melinda is elindult a versenyen, hiszen kettejüknek tart edzőtábort Gellért Gábor, aki a szombati világkupára is benevezte tanítványait.
Olasz Anna hatéves volt, amikor Angela Mauer első Európa-bajnoki érmét megszerezte, és még akkor sem tudta, hogy hosszútávúszó lesz, amikor a német klasszis két számban is nyert a 2009-es budapesti kontinensviadalon, majd 2011-ben világbajnok is lett. Ehhez képest óriási dolog, hogy tavaly már a harmadikként végző Mauer után két másodperccel csapott célba a barcelonai vb-n, a hétvégi mexikói Grand Prix alkalmával pedig már célfotóra volt szükség kettejük párharcának eldöntésére. És még csak nem is ezekért különösen örömteli a Haász SZUE sportolója számára a második hely megszerzése.

– Egyrészt ez volt életem első tizenöt kilométeres versenye, emiatt nagyon izgultam az elején, másrészt hatalmas hullámok nehezítették meg a dolgunkat. Még szerencse, hogy már volt hasonló tapasztalatom, a két évvel ezelőtti Eb-n is ilyen körülmények között kellett versenyezni. Jól jött, hogy a férfiakat nem sokkal előttünk indították, Mauerrel csatlakozni tudtunk hozzájuk, így könnyebb volt elszakadni a női riválisoktól a hajrában. Nagyon sokat vett ki belőlem a táv, a végén nem is tudtam olyan tempót diktálni, mint az olimpiai számban szoktam, de így is izgalmas volt az utolsó kör – tartott élménybeszámolót Olasz Anna.

Ennyin múlott Olasz Anna (jobbról) elsősége. Fotó: DM/DV
Ennyin múlott Olasz Anna (jobbról) elsősége. Fotó: DM/DV

A Haász SZUE tehetsége, Novoszáth Melinda is elindult a versenyen, hiszen Gellért Gábor vezetőedző irányításával ő is részt vesz az egyesület mexikói edzőtáborában. Nem tudott célba érni, de ezt mestere nem is várta el tőle, hiszen ez volt élete első hosszútávú viadala, csak annyi volt a kérés, hogy nagyjából féltávig bírja, amit teljesített is. Melinda egyébként nemcsak debütált, de meglepetést is szerzett.

– Fogalmam sem volt róla, hogy ő is jön Mexikóba, amikor a repülőtéren megláttam, nagyon boldog voltam. Együtt készülünk a hétvégi tíz kilométeres világkupára is, hiszen a sorozat második versenye is itt lesz, ezt már Melinda is szeretné befejezni, én pedig itt is az élmezőnyben végezni. Jó jel, hogy már a nyílt vízi szezon elején ilyen jó formában vagyok, számomra is meglepő volt a hétvégi teljesítményem. Azért még van hová fejlődni, az Egyesült Államokban is folytatom a tréningeket, májusban pedig már újra az újszegedi sportuszodában edzhetek – zárta a beszélgetést Olasz Anna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájfutás: a vidék legjobbja lett az SZVSE

A tájfutók idei első országos bajnokságán közel ötszázan álltak rajthoz, köztük az SZVSE versenyzői is, akik összesen 28 bajnoki pontot gyűjtöttek Bakonyszentlászló térségében. Tovább olvasom