Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Olasz Anna ötödik lett a vb-n 10 kilométeren

A barcelonai vizes világbajnokságon 10 kilométeren Olasz Anna, a Haász SZUE versenyzője az ötödik helyen végzett. A vásárhelyi Risztov Éva a 9. lett. A számot a brazil Okimoto nyerte.
Olasz Anna az ötödik, Risztov Éva, a tavalyi londoni olimpia aranyérmese pedig a kilencedik lett Barcelonában, a nyíltvízi úszók keddi 10 kilométeres versenyében. 

A 27 éves Risztov, a Debreceni Sportcentrum sportolója - aki medencében, 1500 méter gyorson is indul a vb-n - akárcsak Londonban, most is gyorsan az élre állt, és az első körben végig vezetett. A 19 esztendős Olasz ekkor az 51 tagú mezőny 30. helyén úszott. 

Olasz Anna az 5., Risztov Éva a 9. helyen végzett a 10 km-es távon a barcelonai világbajnokságon

Risztov - 2012 legjobb magyar női sportolója, akit a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) a világ legjobb nyíltvízi úszójának választott tavaly - a második kör végén, azaz féltávnál is az élen haladt, és a mezőny szorosan követte. 

Olasz Anna remekelt. Fotó: MTI
Olasz Anna remekelt. Fotó: MTI

A magyar egészen hét kilométerig vezetett, ezután azonban fokozatosan visszaesett, egészen a 9. helyre. Eközben Olasz Anna, aki szombaton, öt kilométeren 12. lett, egyre erőteljesebben jött föl az élbolyhoz, és az utolsó kör előtt már a 13. helyen úszott. 

A hajrát a szegedi Haász SZUE úszója, az élete első felnőtt vb-jén szereplő Olasz Anna bírta jobban, és kevéssel csúszott le a dobogóról. Risztov Évának pedig be kellett érnie a kilencedik helyezéssel.

– Ezzel nem törődünk, mert fantasztikus, amit Anna véghezvitt! Élete első felnőtt világversenyén gyönyörűen úszott, pontszerző helyen végzett. A célba érés után fél óráig nem  tértem magamhoz,  az örömkönnyeimmel küszködtem – árulta el Olasz edzője, Gellért Gábor, majd olykor elcsukló hangon a bevált taktikáról is beszélt. – Ezen a távon a férfi verseny első két helyezettje a harmadik körig harmincon kívül volt, ugyanezt az erőbeosztást vitte sikerre Anna is, a táv utolsó harmadában pedig már végig az első hat között volt.

Olasz Anna és edzője, Gellért Gábor a verseny után: nagy az öröm! Fotó: DM/DV
Olasz Anna és edzője, Gellért Gábor a verseny után: nagy az öröm! Fotó: DM/DV

– Nagyon boldog vagyok! Az első hat hely valamelyike volt az álmom. Szerencsére sikerült tartanom magam az eltervezett ritmushoz, annak pedig különösen örülök, hogy az első hét kilométeren nem kaptam pofont, pedig hétfőn a férfiaknál komoly verekedések voltak. Az utolsó körre fordulva egy nálam kétszer erősebb kínai lány azért rendesen megütött, de ez nem akadályozott, meg is lepődtem, amikor hirtelen az élbolyban találtam magam. A hajrában láttam, hogy a dobogóért küzdök, de az utolsó kétszáz méteren már annyira fájt mindenem, hogy a célba érésnek is örültem – nyilatkozta Olasz Anna.

Eredmények, nyílt vízi úszás, női 10 km:
1. Poliana Okimoto (Brazília) 1:58:19.2 ó
2. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:58:19.5
3. Angela Maurer (Németország) 1:58:20.2
...5. Olasz Anna 1:58:22.4
...9. Risztov Éva 1:58:23.4

Olvasóink írták

 • 7. pala1964 2013. július 24. 11:33
  „azért szerintem nem Risztov volt a gyenge, hanem Anna a szuper...

  ...és az idő itthon is ennek a szerény, intelligens és szorgalmas fiatal hölgynek dolgozik...

  és éppen azért emeltem ki a "szerény"-et és az "intelligens"-t, mert igazán ebben van messze a hazai konkurrense előtt (a fiatalság pedig objektív adottság, bár az is nagyon fontos)”
 • 6. mivan? 2013. július 23. 18:05
  „Így múlik el a világ dicsősége. Az olimpia után vissza kellett volna vonulnia szépen Risztovnak. 3 nap után hazament az edzőtáborból, így nem lehet csinálni.”
 • 5. vassmazsola 2013. július 23. 17:16
  „Először is gratulálok a szegedi lánynak ehhez a fantasztikus sikerhez. A riporter pedig mélyen magába nézhetne,gondolom I LOVE RISZTOV pólóban ülte végig a versenyt. Kritikán aluli volt a hozzáállása. A Risztov őrülete miatt a végén már lehalkítottam a TV-t. Azt sem tudta ki hol van!!! SZÉP VOLT ANNA,SZÉP VOLT GEGE!!”
 • 4. roxper 2013. július 23. 16:53
  „Szép volt Anna, tied a jövő, csak melózni kell tovább és te egészen biztos nem fogod telesírnod a médiát sem!”
 • 3. tocen 2013. július 23. 16:40
  „Gratulálunk neked Anna! Nagy voltál,végig szurkoltunk neked!”
 • 2. nagyonokos 2013. július 23. 15:16
  „risztov debreceni büdös neki a Vásárhelyi VÍZ... ANNÁNAK hatalmas gratuláció!!!”
 • 1. pala1964 2013. július 23. 14:35
  „itt is hatalmas gratula az elsőszámú magyar távúszónőnknek:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kupa: megvannak az ellenfelek

Sorsoltak a labdarúgó magyar kupában. Tovább olvasom