Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Olasz Anna: paradicsomból jött a kapitányhoz

A Haász SZUE edzéseit már az egyesület Európa-kupa-győztes nyílt vízi úszója, Olasz Anna is látogatja, ugyanis az Egyesült Államokban befejezte első tanévét, ma pedig már a portugáliai kontinensviadal első selejtezőjében képviseli Szegedet.
– Édesapám halászleve hiányzott a legjobban! – mondta mosolyogva a két hete már újra Szegeden edző Olasz Anna, aki tavaly augusztusban költözött ki az Egyesült Államokba. Az Arizona State University sportösztöndíjas hallgatójaként sikeresen teljesítette második vizsgaidőszakát is, így a Haász SZUE világbajnoki ötödik helyezett nyílt vízi úszója most már itthon készül az Európa-bajnokságra. Persze a medencén kívül is aktív, van mit bepótolnia.

– Természetesen a magyar ételeknél még inkább hiányoltam a családom és a barátaimat, legtöbbjüknek azzal a meglepetéssel is készültem, hogy két héttel hamarabb érkeztem, mint várták. Nagyon örülök, hogy mindenkivel tudok találkozni. Most az amerikaiakkal tartom úgy a kapcsolatot az interneten, ahogy eddig az itthoniakkal tettem. Van is kivel, hiszen már az első arizonai napomon negyvenkét új barátom lett. Ennyien vagyunk ugyanis az egyetemi csapatnál, és az még amerikai körökben is szokatlan, hogy a férfi és női úszók együtt edzenek és együtt szórakoznak, de a mi kampuszunkban ez a helyzet, mindenhová együtt járunk. A más edzésekre járókat is nehéz lett volna kikerülni, hiszen a sportolókkal egy külön épületben tanulunk, így erős közösséget alkotunk – mesélt élményeiről Anna, aki nagyon élvezte, hogy februárban is pálmafák között sétált nyári melegben, elmondása szerint a paradicsomban érezte magát.

Olasz Anna újból Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Olasz Anna újból Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

Épphogy hazatért, már utazhatott is tovább, de csak egy hétvége erejéig, ma ugyanis már az augusztusi kontinensviadal első, portugáliai selejtezőjében kell helytállnia. A balatonfüredi Magyar Úszás Napján lesz a másik ilyen válogató, amelyen eldől, hogy a négy női induló közül Anna edzője, egyben a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya, Gellért Gábor kikkel utazik Németországba. Olasz mellett a hódmezővásárhelyi származású olimpiai bajnok, Risztov Éva, a szegedi nevelésű Szilágyi Nikolett, valamint az újpesti Kiss Nikoletta száll harcba a három hely egyikéért.

– Az Európa-bajnokságot egy lépcsőfoknak tekintem a jövő évi vb felé, de persze jó lenne, ha az Európa-kupa után világversenyen is összejönne egy érem. A tíz kilométeres olimpiai táv mellett más számokban is elindulok, de még nem döntöttem el, melyikben. Bármelyikre is essen a választásom, valamelyik verseny után jó lenne dobogóra állni. A berlini kontinensviadal helyszíne hasonló a Maty-érhez, várhatóan hideg lesz a víz, így a 25 kilométer nem lenne kedvező, ráadásul az a táv talán még túl nagy falat számomra – nyilatkozta Olasz Anna, aki elárulta, hogy eddigi eredményeinek is köszönhetően a nyáron egy lengyel, valamint egy nagy hagyományokkal rendelkező angliai meghívásos versenyre is várják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1. Biacsi, 2. Biacsi

Szegedi sikerekkel ért véget a Svájcban rendezett enyhén értelmi fogyatékos sportolók atlétikai Grand Prix-ja. Tovább olvasom