Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Olasz Anna világbajnoki ezüstérmes

A kazanyi vizes világbajnokság első magyar érmét szerezte a Haász SZUE versenyzője, Olasz Anna. A szegedi nyílt vízi úszó a tavalyi Európa-bajnokság után a vb-n is ezüst medált szerzett 25 km-en.

Olasz Anna azok után, hogy 10 km-en ismét másodpercek választották el álmától, az olimpiai kvalifikációtól, egy másikat megvalósított. Óriási bizonyítási vággyal ugrott a Kazanka folyóba a vizes világbajnokság 25 km-es versenyén. Számíthattunk erre, hiszen a keddi peches futam után kijelentette, hogy a leghosszabb távon érmet szeretne szerezni.

A szegedi úszó a tavalyi Európa-bajnokságon úgy nyert 25 km-en ezüstérmet, hogy a távot akkor teljesítette életében először. Most másodszor, hiszen ebben a szezonban érthető módon a 10 km-es olimpiai számra koncentrált. Most már csak a "maratonira" kellett figyelnie.

15 km után még együtt volt az élmezőny, a Haász SZUE versenyzője másodikként fordult, de ott volt még mellette többek között a szám 2011-es világbajnoka, a brazil Ana Marcela Cunha, a 2009-ben győztes és kétszeres vb-ezüstérmes német Angela Mauer, valamint a keddi 10 km-es versenyt megnyerő francia Aurélie Muller is.

Később öt fősre apadt az élmezőny, majd a hetedik kör után Cunha korai hajrát indított. A férfiakkal tartott, hogy nagyobb tempóban, mégis könnyedén, a lábvizükön ússzon. Olasz Anna pedig nem tétlenkedett: vele tartott.

Mivel komoly tempót diktáltak, gyorsan komoly előnyre tettek szert. A kör végén már másfél percre volt tőlük a harmadik helyezett, egy újabb körrel később pedig már két perc volt a különbség.
 

Olasz Anna világbajnoki ezüstérmes Kazanyban. Fotó: MTI/Kovács Anikó - GALÉRIA


A kérdés tehát már nem az volt, hogy meglesz-e a vb-érem, hanam az, hogy arany vagy ezüst lesz. Egy ideig bizakodtuk a világbajnoki címben, de a nyílt vízi úszás klasszisa - aki a keddi 10 km-es versenyen harmadik lett - az utolsó kilométeren óriási hajrát indított, Annának már nem volt esélye utolérni. Persze így is láttuk a tőle megszokott mosolyt, mikor kiszállt a vízből, hiszen ilyen előzmények után fantasztikus eredmény a világbajnoki ezüstérem megszerzése.

- Én már nem tudtam azon gondolkodni, hogy hajrát indítsak a végén, csak túl akartam lenni a távon. Az utolsó két és fél kilométerre nagyon kimerültem, de a brazil világbajnok mozgásán is látszott, hogy alig bírja a tempóját tartani. Az időjárással szerencsénk volt, hiszen az első, lassabb körökben még sütött a nap, utána pedig lehűlt a levegő és a víz, de a nagyobb tempó miatt ekkor sem fáztam. Két napig rosszul éreztem magam  amiatt, hogy nem jött össze az olimpiai kvalifikáció, de rájöttem, hogy már felesleges rágódnom ezen és nem akartam, hogy ezért maradjak le a világbajnoki éremről. A tokiói olimpiára még nem gondolok, egyelőre csak örülök az ezüstéremnek - nyilatkozta lapunk érdeklődésére Olasz Anna, aki holnap még Kazanyban lesz és szurkol a magyar úszóknak, illetve párjának, a litván Tadas Duskinasnak, aki a váltóversenyek mellett 50 és 100 méter pillangón indul a vb-n. Olasz Anna a honi szövetség riporterének is interjút adott, íme.

A világbajnoki ezüstérmes Olasz Anna nyilatkozata

 
- A tíz kilométer után nagyon el volt keseredve, de tudtam, hogy óriási szíve van, ami viszi előre, és nem kételkedtem benne, hogy mindent meg fog tenni, akár az élete árán is felúszik a dobogóra - nyilatkozott az MTI-nek Gellért Gábor szövetségi kapitány, majd lapunk érdeklődésére is értékelte a versenyt.

- Tudtuk, hogy a férfiak utolérik majd a nőket és azt is, hogy a női mezőnyben van négy-öt olyan úszó, aki tudja tartani a tempójukat. Anna is közéjük tartozik, szerencsére végig bírta az iramot. Számára nem szokatlan ez a tempó, hiszen férfi edzőpartnerekkel készül. Óriási sportemberi teljesítmény, hogy a keddi csalódás után ilyen versenyzést produkált. Egy profinak a lelki mélységeket és magasságokat is tudnia kell viselnie, Anna pedig újra bebizonyította, hogy képes erre - szólt az elismerés a büszke trénertől, aki a szakág szövetségi kapitányaként értékelte a többiek teljesítményét is.

- A junior világbajnok és ifjúsági Eb-ezüstérmes Kiss Nikoletta ügyesen úszta végig élete első 25 km-es versenyét, ez az iram még hatalmas neki, de helytállt. Székelyi Dániel kifagyott, nem bírja az ilyen hideg vizet. A világbajnokság előtt egy borítékba tettem a várakozásaimat, amely egy érem és két olimpiai kvalifikáció volt. Utóbbi csak félig jött össze, de remélem, hogy a jövő évi pótselejtezőn valamelyik férfi versenyzőnk megszerzi a második kvótát.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is a helyszínen tapsolt Olasz Anna sikerének.

- Borzalmas ez a közel hat óra feszültség, igazi dráma, nem embernek való, szerintem a vízben kiváltképpen. Csodálatos, lenyűgöző, tiszteletre méltó, minden dicséret megilleti Annát, akivel beszéltem a tizenegyedik helye után, ami a legkegyetlenebb eredmény - mondta az MTI-nek Gyárfás Tamás, hozzátéve: bízott Olasz "csattanós válaszában", mert ez megnyugtatóan hathat a nagymedencés úszókra is, akik ezzel úgy vágnak neki a viadalnak, hogy az első magyar vb-érem már megvan.

Hozzáfűzte, hogy a versenyek vasárnapi rajtja előtt hétfőre már bejelentkezett a női 200 méteres vegyes éremátadására, s bízik abban, hogy jó érzékkel választott, ugyanis Hosszú Katinka révén ott szerezheti meg első aranyérmét a magyar csapat Kazanyban.

Eredmények, vizes világbajnokság, nyílt vízi úszás, női 25 km: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 5:13:47.3 óra, 2. Olasz Anna (magyar) + 26.1 másodperc, 3. Angela Maurer (német) + 1:20.3 perc, ... 14. Kiss Nikolett + 16:49 p. Férfi 25 km: 1. Simone Ruffini (olasz) 4:53:10 óra, 2. Alex Meyer (amerikai) + 4.4 másodperc, 3. Matteo Furlan (olasz) +1:27.3 perc, ... 20. Székelyi Dániel + 21:52.7 p.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi evezős Jeunesse Kupa a Maty-éren - galéria

A hétvégén rangos nemzetközi evezős regattát rendeznek a Szegedi Olimpiai Központban. A 31. Jeunesse… Tovább olvasom