Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Olasz Annának lesz mire figyelni az olimpiáért

Verekedés, ritkán elhelyezett bóják és óvatos bírói felfogás is nehezítette a vizes világbajnokság nyílt vízi 5 kilométeres versenyén a résztvevők dolgát Kazanyban, ahol a szegedi Olasz Anna épp a vásárhelyi származású, olimpiai bajnok Risztov Éva mögött a 13. helyen végzett. A szegedi Eb-ezüstérmes így is remek felkészülésnek értékelte a viadalt a holnapi, 10 kilométeres futamra, ahol az első tíz között végezve szeretné kvalifikálni magát a riói olimpiára.
– Ugyanaz az orosz lány szállt rám, aki Kiss Nikit is ütötte-verte az Európa-bajnokságon. Úgy látszik, kipécézte magának a magyarokat. Egyszer kisikoltottam a bíróra, hogy nézzen már oda, de elfordította a fejét – nyilatkozta a 13. helyen végző Olasz Anna közvetlenül a kazanyi vizes világbajnokság 5 kilométeres nyílt vízi versenye után. Érthető volt a panasz, hiszen holnap, a 10 kilométeres versenyen már óriási lesz a tét: az olimpiai kvalifikáció. Senkinek sem lenne jó, ha akkor is ilyen lenne a felfogás, viszont az is igaz, hogy a bírók pont az ötkarikás játékok miatt nem mernek belenyúlni a versenybe. Négy éve pont ezt tették Risztov Éva kizárásával, a későbbi olimpiai bajnok így pótselejtezőre kényszerült.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen a szegedi Olasz – akiről a célfotó után dőlt el, hogy pont Risztov mögött végzett – is rutinos a nemzetközi megmérettetésekben, ha verekedésre kerül sor, állja majd az ütéseket. A víz hőmérséklete mellett pedig a pálya elrendezése is kedvez számára. Az 5 kilométeres versenyen a sokáig vezető holland Sharon van Rouwendaal bizonyította, hogy komoly tempót lehet diktálni, köszönhetően az úszástudást kidomborító kevés bójának.

A szegedi Olasz Anna feltérképezte a keddi 10 kilométeres verseny helyszínét. Fotó: MTI
A szegedi Olasz Anna feltérképezte a keddi 10 kilométeres verseny helyszínét.
Fotó: MTI

– Ennek van hátulütője is, mert nehéz a tájékozódás, 1100 méterenként helyezkednek el a bóják, többször is csak kacsáztunk a vízben, ilyenkor több apró boly is kialakult – mondta érdeklődésünkre Olasz Anna, akit nem aggaszt egyik idézett probléma sem. – Mindezektől függetlenül egy remek verseny volt, kiváló felkészülés az olimpiai számra. Továbbra is nyugodt vagyok, hiszen most élesben is látszott, milyen jó formában érkeztem. Nem fáradtam el szombaton, nem is úsztam ki magam, ennél gyorsabb tempóra számítottam. A víz hullámzása is meglepett, de nem okozott gondot, a világkupa- sorozatban voltak ennél jóval nehezebb pályák.

Ahogy az Eb-ezüstérmes fogalmazott, a szombati 5 kilométeres versenyen ott volt az olimpiai táv tíz legjobbja is, így a helyezése is biztató, ugyanis rajtuk kívül voltak olyanok, akik kizárólag a rövidebb távra készültek. Ők kihajtották magukat az érmekért, a többiek pedig kiismerték a Kazanyka folyót.

Olasz edzője, egyben a szakág szövetségi kapitánya, Gellért Gábor az M4 csatornán szakkomentátorként is jeleskedett, a verseny után pedig úgy fogalmazott, hogy minden eshetőségre felkészülnek: a holnapi viadalra öt különféle taktikát is kidolgozott. Belemerült az olimpiai kvóták furcsa elosztásába is. Aki a holnap 11 órakor kezdődő 10 kilométeres számban nem kerül a legjobb tíz közé, az már csak egyszer szállhat harcba az olimpiai kvótáért, jövőre a setúbali világkupán. A frucsa szabályok szerint ha csak egy-egy férfi és női úszó kvalifikálná magát, akkor pótselejtezőre már egy válogatottunk sem készülhetne, de ez már nem fordulhat elő, ugyanis Gyurta Gergely 13., Papp Márk 36. helyen ért célba a férfiak mai 10 km-es versenyén, így nem szereztek kvótát.

Eredmények, nyílt vízi úszás, női 5 kilométer: 1. Haley Anderson (amerikai) 58:48.4 perc, 2. Kalliopi Arauzu (görög) 58.49.8, 3. Finnia Wunram (német) 58.51.0 ... 12. Risztov Éva 59:16.1, 13. Olasz Anna 59.16.5.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HFC sikerrel, a SZEOL SC vereséggel hangolt

A hétvégi felkészülési találkozókra már oda kellett figyelniük a Csongrád megyei NB III-as gárdáknak, hiszen augusztus 1-jén és 2-án elkezdődnek a Közép csoport küzdelmei. Tovább olvasom