Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Olimpia a fiataloknak: négy szegedi utazik Szingapúrba

Augusztus 14-én kezdődik, és szűk két hétig tart Szingapúrban az első alkalommal kiírt nyári ifjúsági olimpia, amelyre szegedi iskolából négyen utaznak, de találhatunk szegedi származású versenyzőt és edzőt is.
Szingapúr és Innsbruck. Ez a két város – illetve az előbbi inkább városállam – lesz az ifjúsági olimpiai úttörője rendezés szempontjából. E két helyen bonyolítják le ugyanis első alkalommal a 14 és 18 éves korosztályok számára a nyári (Szingapúr, 2010), majd a téli (Innsbruck, 2012) világjátékokat.

Az olimpiai játékok fiatalabb változatának ötlete még 2001-ben vetődött fel, majd a 2007 júliusában megtartott guatemalavárosi 119. NOB-közgyűlés már engedélyezte a játékok megrendezését. Az ifjúsági olimpiák időtartama rövidebb, mint a „nagy" olimpiáké: a nyári verseny tizenkét, a téli maximum kilenc napig tart. A létszámot is korlátozzák: a NOB maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon, míg a téli játékokra 970 atlétára és 580 hivatalnokra számítanak. Minden résztvevő országnak legalább négy sportolót kell indítania. Az ifjúsági olimpiát abban a huszonhat sportágban kell megrendezni, amelyek a 2012-es londoni nyári játékok programján is szerepelnek.

Zsiga Máté is ott lesz Szingapúrban. Fotó: Veréb Simon
Zsiga Máté is ott lesz Szingapúrban.
Fotó: Veréb Simon

Az elsők közül is az elsőt augusztus 14. és 26. között tartják Szingapúrban. A magyar csapatot tizennyolc számban ötvenegy sportoló képviseli, a népes csapatban pedig találhatunk szegedieket is. A SZUE két fiatalja, Gellért Gábor két tanítványa közül Ambrus Diána (született: 1993. augusztus 26., iskola: Széchenyi-gimnázium és szakközépiskola) 100 és 200 méter pillén, Olasz Anna (1993. szeptember 19., Ságvári-gimnázium) 400 méter gyorson indul. A teniszező Zsiga Máté (edző: Zsiga László, klub: Szegedi VTK, 1992. május 5., Tömörkény-gimnázium) egyesben és párosban startol, míg lövészetben ifjabb Bartók Csaba (Andrássy Árpád, Szeged VLK, 1993. augusztus 4., Dugonics-gimnázium) pisztoly szakágban szerepel. Rajtuk kívül még találhatunk a magyar csapatban szegedi születésű edzőt (vitorlázás: Utassy Roland) és vívót (Lupkovics Dóra, 1993. január 30., iskola: Kölcsey-gimnázium, Budapest) is.

– Mindkét számban a döntőbe jutást várom magamtól, a 200 méteres mezőnyt jobban ismerem, hiszen ez az elsődleges számom. Az egyéni csúcs megúszása a célom, minden más ajándék lesz – mondta Ambrus Diána.

A magyar csapat augusztus 10-én indul, frankfurti átszállással éri el Szingapúrt, majd a versenyek után 29-én startol vissza.

Olvasóink írták

  • 1. Dili 2010. augusztus 03. 15:57
    „HAJRÁ MAGYAROK, HAJRÁ SZEGEDIEK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülnek a szegedi csapatok

A hét első osztályú szegedi klubcsapat közül hat már megkezdte a felkészülést a következő… Tovább olvasom