Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Olimpia kicsiben: rövidesen startol az I. Európa Játékok

50 ország mintegy hatezer sportolója, köztük kétszáz magyar vesz részt a ma kezdődő I. Európa Játékokon az azerbajdzsáni Bakuban. Csongrád megyét 17 versenyző és edző képviseli.
Évtizedekkel más kontinensek után mától Európában
is bemutatkozik az olimpiai alapokon nyugvó multisportesemény: a június 28- áig tartó I. Európa Játékokat Baku rendezi. A játékokon 50 ország mintegy hatezer sportolója, köztük 200 magyar versenyző vesz részt. Húsz sportágban rendeznek küzdelmeket, és összesen 253 számban osztanak érmeket – utóbbi szám mindössze 49- cel kevesebb, mint a 2012-es londoni olimpián.

Csongrád megyeiek az Európa Játékokon. Kárász Anna, Bujáki Bence, Bonecz Boglárka és Szentes-Bíró Tamás. Fotók: Karnok Csaba, DM
Csongrád megyeiek az Európa Játékokon. Kárász Anna, Bujáki Bence, Bonecz Boglárka és Szentes-Bíró Tamás.
Fotó: Karnok Csaba

Az Azerbajdzsánban szereplő húsz sportág közül 16-ban jövőre, Rióban is rendeznek majd versenyeket, de vívásban, tornában, kajak- kenuban és tollaslabdában az Európa Játékok nem számítanak bele az olimpiai kvalifikációs sorozatba. A többiben az olimpiai részvételért is zajlik majd a küzdelem – sportlövészetben, asztaliteniszben és triatlonban kvótát is lehet szerezni. Nem olimpiai sportágként van ott a seregszemlén a karate, a sambo, a 3×3-as kosárlabda és a strandlabdarúgás.


A vizes sportokban U19-es Európa-bajnokság lesz az Európa Játékok, míg egy teljes értékű kontinensviadalra is sor kerül, a dzsúdósok az utolsó héten Eb-érmekért is küzdenek majd, miután Glasgow-tól elvették az áprilisi Eb-rendezés jogát.


A 9,5 millió lakosú Azerbajdzsánban rekordidő alatt készültek el a létesítmények, köztük a 13 épületből álló sportolói falu, és a Nemzeti Stadion, amely a közép-európai idő szerint ma 18 órakor kezdődő megnyitónak, valamint a záróünnepségnek és az atlétikai versenyeknek is otthont ad majd.Csongrád megyei névsorolvasás

A bakui Európa Játékokon 17 sportoló és edző képviseli Csongrád megyét.
Bonecz Boglárka: a Haász SZUE 15 éves szegedi úszója 200 méter gyorson, 100 és 200 pillangón, valamint a 4×100-as vegyesváltó tagjaként áll rajtkőre.
Bujáki Bence: a 21 éves BMX-krossz-versenyző Hódmezővásárhelyen született, a Hód-Kerékpár SE-ben kezdett sportolni, jelenleg Franciaországban él.
Farkas Tamara: 16 éves, szentesi vízilabdázó, a Hungerit-Szentes magyar bajnok játékosa, az Európa Játékokon induló válogatott tagja.
Halla Péter: a hódmezővásárhelyi születésű, 61 éves tréner is helyet
kapott a magyar vívóválogatott edzői stábjában.
Kárász Anna: az EDF DÉMÁSZ-Szeged 23 éves, világbajnok kajakosa
K2 200 és 500, valamint K4 500 méteren száll hajóba.
Kovács László: hazánk egyik legsikeresebb kajakedzője Kárász
Anna trénereként kapott helyet a szakmai stábban.
Lekrinszki Gina Petra: 16 éves, szentesi vízilabdázó, a Hungerit-
Szentes játékosa, az Európa Játékokon induló magyar válogatott tagja.
Miksi Richárd: 17 éves, szegedi születésű úszóként képviseli a vásárhelyi Hód Úszó SE-t. 50, 100 és 200 méteres mellúszásban áll rajthoz.
Nagy Bianka: a Szeged Box Club többszörös magyar bajnok,
26 éves bokszolója –64 kilogrammban száll versenybe.
Oltyán Gyula: az 50 éves szentesi szakember a női vízilabda-
válogatott edzői stábjának tagja.
Ruzsinszki György: a szegedi Tisza Volán karateszakosztályának munkáját irányító tréner Bakuba a felnőtt válogatott edzőjeként utazik.
Sík Márton: az egykori vb-ezüstérmes szegedi kajakos Vajda Attila edzői teamjének és a válogatott stábjának is tagja.
Szentes-Bíró Tamás: a Junior Sport SE szegedi strandlabdarúgója 19 évesen a válogatott egyik legfiatalabb tagjaként utazhatott Bakuba.
Tarnai László: a 21 éves triatlonos Szegeden született, a Titán TC-ben kezdett sportolni, jelenleg a Dr. Bátorfi-Agria KTK versenyzője.
Tóth Csenge: 17 éves, szentesi vízilabdázó, a Hungerit-Szentes magyar bajnok játékosa, az Európa Játékokon induló magyar válogatott tagja.
Urvári Lili Rita: 17 éves, egri nevelésű vízilabdázó, a Hungerit-Szentes játékosa, az Európa Játékokon induló magyar válogatott tagja.
Vajda Attila: a 32 éves, olimpiai bajnok kenus mindent megnyert, amit lehetett. Európa Játékokról még nincs érme, hiszen ez az első ilyen versengés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadkerti Attilával búcsúztatták az idényt az ülőröplabdások

A fiatalok a nyári szünetben pihennek, legközelebb szeptember lesz tréning. Tovább olvasom