Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Olimpiai számok és éremesélyek

Mint ahogy 2004-ben Athénban, nagy valószínűséggel idén Pekingben is három versenyző képviselheti a Démász-Szegedi VE-t. A női kajakos Janics Natasa, a kenus Vajda Attila már biztos utazó, a harmadik helyre pedig két kajakos, Sík Márton és Gyökös Lajos pályázik – más-más hajóban.
A helyzet kísértetiesen hasonlít 2004-re. Akkor a Démász-Szegedi VE-ből három versenyző készülődhetett az olimpiára: Janics Natasa, Vajda Attila és Storcz Botond. A létszám nagy valószínűséggel most is ekkora lesz, a személyek pedig kétharmad részben azonosak. A kenus Vajda a május közepi Maty-éri világkupa után már kiharcolta a szereplést, Janics pedig a hétvégi országos bajnokságon bizonyította be, ott a helye Pekingben. Ami még közös bennük: mindketten két-két számban érdekeltek, hiszen Vajda megkapta a két egyest, Janics pedig párosban és négyesben indulhat.

A harmadik helyre két szegedi pályázik: a friss apuka, Sík Márton, valamint Gyökös Lajos. Sorsuk pénteken dől el véglegesen. Előbb a vízen, amikor az általuk sztrókolt kajak négyesek egymásnak feszülnek, hogy eldöntsék, melyik hajó mehet Kínába, majd ha szükséges, a 15 órakor kezdődő elnökségin. Ez utóbbi akkor lesz érdekes, ha Síkék nyernek, mert ebben az esetben a hét kajakos válogatott helyre nyolc versenyző lesz.

Gyökös talán már a pénteki taktikán töri a fejét. Fotó: Karnok Csaba
Gyökös talán már a pénteki taktikán töri a fejét.
Fotó: Karnok Csaba

A két démászos helyzete különleges. Gyökös sokkal hamarabb képbe került Pekinget illetően: már az első válogatón, az Eb-t megelőzően az indulásért lapátolt – akkor egészen más négyesben ült, igaz, nem önszántából váltott. A próbálkozás nem volt sikeres, így visszatérhetett jelenlegi társaihoz, és a világkupán visszahozta a kvartett a pekingi reményt. Sík éppen ellenkező utat járt be. Ő kikerült egy kvartettből, ám nyugodt maradt, türelmes volt, és ezúttal – három héttel az ob előtt – egy olyan négyes jött össze az ő vezérletével, amely nevető harmadikként kiharcolta a pénteki szétlövést.

Nézzük az eredményességi szempontot is! Athénban Janics két, Storcz egy aranyérme mellett Vajda harmadik lett, ezzel a listával pedig most is kiegyeznénk. Ha viszont nagyon optimisták vagyunk – miért ne lennénk, hiszen a sportág az olimpiai eredményesség húzóágazata –, akkor még felül is múlható. Mert Janicsék párosban és négyesben is favoritok, a világkupa-duplázás pedig Vajda számára is legalább éremesélyt sejtet mindkét egyesben.

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal mindössze egyetlen számban, éppen a már említett férfi négyesek ezerméteres távján lesz szétlövés, amelynek időpontja péntek, 10 óra, helye pedig a Maty-éri olimpiai centrum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga és Szremkó az Eb-keretben

Kemény Dénes, a férfi és Godova Gábor, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya… Tovább olvasom