Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Oltyán Gyula az élvonalba nevelt

Szentes - Sorozatunkban olyan edzőket, pedagógusokat, sportvezetőket keresünk meg, mutatunk be, akik a saját területükön remek munkát végeztek, kimagasló eredményeket értek el. A szentesi Oltyán Gyula (47) gyerekkorától kötődik a vízilabdához, előbb versenyzőként, majd testnevelőként és edzőként.
– Természetesen volt versenyzői múltam is, Szentesen nem sok olyan embert ismerek, akinek ne lenne kötődése a vízilabdához – közölte nevetve a 47 éves Oltyán Gyula, aki testnevelőként a Koszta József Általános Iskolában, edzőként a Szentesi VK-nál oktatja a vízipólót, és az utánpótlás-korosztályokban sok szép sikert ért el tanítványaival.

Úszni Cseuz Lászlótól tanult meg, majd a vízilabdásokhoz átkerülve Mikó József és Horváth László lett a trénere. Sportolói karrierje csak a korosztályos csapatokig tartott, a felnőttegyüttesben nem szerepelt. Baján végezte a tanítóképző főiskolát, a diploma megszerzését követően egy ideig még a városban oktatott. Onnan nem a szülővárosába, Szentesre, hanem Derekegyházra került vissza a megyébe; emellett az szólt, hogy a faluban az állás mellé szolgálati lakást kapott, ott élhetett a feleségével, Haller Andreával.

Oltyán Gyula munkássága elismerést érdemel. Fotó: Vidovics Ferenc
Oltyán Gyula munkássága elismerést érdemel.
Fotó: Vidovics Ferenc

A vízilabdarendszerbe érdekes módon került be: derekegyházi növendékeivel játékos sportversenyeken rendre legyőzték a sporttagozatos Deákot és Klauzált. Erre figyelt fel Kocsis István, a Szentesi VK egyik edzője, aki beajánlotta az egyesülethez, mondván, biztos ott is hasonlóan lelkiismeretes, jó munkát végezne. A városba is „visszaköltözhetett", a Koszta József Általános Iskolában kapott állást, mivel rajztanárként művészeti suliban is oktathatott. A klubban – tanintézményére támaszkodva – a fiataloknál beindította a 2 óra úszást, 1 labdás foglalkozást magában foglaló heti rendszert.

– Örülök, hogy a munkámnak köszönhetően a Koszta az egyik jelentős utánpótlásbázisa lett a sportágnak, a Szentesi VK-nak – mondta Oltyán Gyula. – Az ismertebb játékosok közül „kosztás" volt Gémes Alexa, a Pellei testvérek, Balázs Adrienn; jelenleg pedig nagy ígéretnek számítanak a Bocskay gyerekek, Tolnai Kyra, Lekrinszki Gina és Makai Edit. A lányaim vízilabdáztak, ugyanis a gimnázium 3. osztályáig kötelezővé tettem számukra. Nem az élsportra akartam kényszerítem őket, az volt a célom – az ép testben ép lélek latin mondást szem előtt tartva –, hogy napi 1-1,5 órát sportoljanak, és kialakuljon bennük a mozgás iránti igény. Ez sikerült: Katalin már egyetemista, de keresi a sportolási lehetőségeket, ez a még középiskolás, harmadikos Dóráról is elmondható, ő idén hagyta abba, tanulmányaira akar inkább koncentrálni.

Legnagyobb sikerének azt tartja, amikor Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV) az ő vezetőedzőségével a magyar utánpótlás-lányválogatott legyőzte Kanadát, de büszke a közelmúltban szerzett két Európa-bajnoki és egy világbajnoki ezüstre is, utóbbiaknál másodedzőként ülhetett a kispadon. Az iskolával a sulipóló-bajnokságokon is rendre tarol, akadt olyan év, amikor 4 országos bajnoki címet szereztek a csapatai. A Szentesi VK-nál a gyerek és serdülő lánycsapattal foglalkozik, előbbi jelenleg a 2., utóbbi az 5. helyen áll a pontvadászatban. Vajon az edzősködés, az oktatás mellett a sportra, a mozgásra is jut ideje?

– Hetente kétszer a lányokkal együtt kondizok, korábbi gerincsérvem miatt eljárok jógázni, nyújtani, hetente egyszer kosarazunk a barátokkal, és természetesen eljárok úszni is. Legalább ennyi szerintem minden embernek kellene – fűzte hozzá Oltyán Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizakodás, csodavárás, realitás - rajtol az NB III

Szombaton és vasárnap folytatódik a labdarúgó NB III: az Alföld csoportban érdekelt négy Csongrád… Tovább olvasom