Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Önvizsgálat

"Milyen az a felvételi rendszer, amelyben nem kíváncsiak a jogászok beszédkészségére?"
Pályaalkalmassági vizsgálatra kötelezné a pedagógusokat a szülők érdekképviselete, többek között a vásárhelyi hajhúzogató tanár miatt. A pedagógusok szakszervezte természetesen tiltakozik, és azóta kígyót-békát mondanak egymásra a felek.

A szülői oldal azt sugallja, hogy azok a diplomások, akik a katedrán állnak, alkalmatlanok lehetnek a gyereknevelésre, hiába szépek vagy okosak. A gyereknevelés, vagyis a diákokkal való egész napos foglalkozás ugyanis külön műfaj a tudás átadásán felül. Erre születni kell, ehhez olyan képességek, valamint pszichés állapot szükségeltetik, amelynek hiányát esetleg már a pályaválasztáskor ki lehetne szűrni – gondolják a szülők.

Van benne valami – ha az ember saját iskolaéveire, valamint a pedagógusaira visszagondol. Amikor azt próbálja összegezni, hány legendás tanár alakját tudná felidézni, akitől nemcsak tárgyi ismereteket, hanem szemléletet, emberséget is tanulhatott. A végeredmény? Egyjegyű szám, néhány örökre bevésődött névvel – a többiek ugyanis nem hagytak nyomot maguk után.

A szülők egyesülete azonban azt is kérhetné, hogy más szakmák is tartsanak önvizsgálatot. Firtathatná, milyen az a felvételi rendszer, amelyben nem kíváncsiak a leendő jogászok beszédkészségére, megkérdezhetné, miért csak írásban vizsgáznak az egyetemeken, miért nem beszéltetik a nyelvszakosokat, miért lesz valakiből azért szociális munkás, mert csak arra a szakra tudott bekerülni a pontszámaival.
Ugyanezek a szülők pedig, ha a saját gyerekük tanári szakot választ az egyetemen, szemrebbenés nélkül mesélik a szomszédasszonynak: szegényke ugyan alkalmatlan a pedagóguspályára, de az a lényeg, hogy diplomája legyen, utána pedig majd csak lesz valahogy.

A sors fintoraként pedig még az is bekövetkezhet, hogy a tanárnak indulásból alkalmatlan gyerek a katedrán köt ki. Neki is meg kell élnie valamiből.

Olvasóink írták

  • 1. őrgróf 2009. október 29. 18:07
    „Ha valóban ez a szülők érdekképviselete, akkor ez a társaság a bunkók gyülekezete. Miért akarják a NEVELÉST a tanárokra lőcsölni? MERT ŐK ALKALMATLANOK RÁ. Ugyanakkor azt akarják, hogy a pedagógus kezében ne legyen semmilyen fegyelmező eszköz, amivel a bunkó szülők sötét gyermekét megpróbálják rávenni a tanulásra, a társadalmi és emberi normák betartására. Ezek a SZÜLŐK úgy gondolják, a SZÜLÉSSEL le is tudták a kötelező feladatokat, innentől csak az a dolguk, hogy fölvegyék a GYEST, a GYEDET, és egyéb gyermekre adandó támogatást. ( akinek nem inge, nem gatyája, ne vegye magára: azok a szülők viszont nem rohannak tanárt kritizálni, esetleg verni, ha csemetéjük kapott egy jól megérdemelt fülest, hanem esetleg még meg is duplázzák, miközben azon gondolkodnak, hol és mit ronthattak el gyermeküknél, hogy rászolgált a fenyítésre?)
    NEM VAGYOK PEDAGÓGUS, de mindenkinek meg kell értenie: fegyelmezés nélkül nem lehet nevelni! Persze jó lenne, ha a szülő fegyelmezné a gyermekét otthon, és az iskolába csupa jól nevelt, udvarias, szófogadó gyermek járna.
    Amióta az SZDSZ-re bízták az ifjúság nevelését, katasztrófális lett a helyzet. Sok-sok év munkája fog kelleni a dolgokat normális irányba visszaterelni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros dicsőségek

A Szegedi Kerékpáros SC versenyzői két versenyen vettek részt. Tovább olvasom