Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Óriások állnak mindkét kapuban

Porobic Harist, a Pick Szeged kapusedzőjét, a valamikori bosnyák ifjúsági kézilabda-válogatott kapusát arra kértük, véleményezze a mai Pick Szeged–Dunaferr bajnoki rangadó előtt a két csapat kapusát, Richard Stochlt és Puljezevics Nenadot.
– Stochlt nem nagyon ismerem, hiszen eddig nem sokat beszéltünk egymással. De mint kapusról nagyon szívesen elmondom a benyomásaimat. Nagyon sokszor láttam védeni. Felvételről amennyiben a Pick Szeged a Dunaferrel játszik, mindig kielemezzük a teljesítményét. Ez azt is jelenti, hogy Vladan Matics edzővel megbeszéljük, hogy a támadóink milyen lövésekkel lehetnek eredményesek Stochllal szemben. Azt már sok apró jelből észrevettem, hogy nagyon babonás. Azt is külső jegyekből tudom, hogy hangulatember.

Richard Stochl, a babonás dunaújvárosi kapus.
Fotó: DM/DV

Nagyon érdekes, hogy a szlovák válogatottban nem nyújt olyan jó teljesítményt, mint a Dunaferr kapujában. Olyan kézilabdásnak tartom, aki jó egyéni teljesítményére építi kapusjátékát. Nemigen tapasztaltam azt, hogy rendezgette volna maga előtt a védelmet. A pozitívuma, hogy a sarkokat nagyon jól védi. Nagy terpeszben áll a kapuban, ezért a középmagas lövéseket szinte százszázalékosan hárítja, mivel lenn tartja a kezét. Éppen ezek a sebezhető pontjai is, hiszen nem tudja olyan gyorsan összezárni a lábát, vagy felkapni a kezét. Egyébként támadó kapus, aki a ziccerben lévő játékosra kiugrik. Ugyanez érvényes az indításoknál is. Vele szemben a támadó csak a fej mellé, vagy a láb közé lőtt labdával lehet eredményes.

Richard Stochl

A Dunaferr szlovák válogatott kapusa 1975. december 17-én született. A 32 éves kapus jó nagyra nőtt, hiszen 203 centiméter magas. Az elmúlt idényt a Veszprémben kezdte, utána azonban visszatért az újvárosi csapatohoz, hiszen az MKB leigazolta Pericset. A kapus az idei szezonban szerepel a góllövőlistán, Stochl egy gólt szerzett a bajnokságban.

– Puljezevics Nenad igazi csapatember. Ezt a tulajdonságát nem csupán klubcsapatában, hanem a magyar válogatottban is többször bizonyította. Ezt különösen díjazzák a drukkerek is, aminek következtében a Pick Szeged egyik legkedvesebb játékosa. Ha pedig bravúrosan véd, akkor azonnal megszólal a drukkolói kórus: Puki! Puki! Nagyon nagy figyelmet fordít arra, hogy jó legyen a csapatszellem. Számára csak akkor elfogadható egy csapat, ha mindenki egyet akar: győzni. Jó hozzáállásával, egyéniségével lelket tud önteni a társakba.

Puljezevics Nenad, a csapatember.
Fotó: DM/DV

Többször bizonyította, hogy fel tudja paprikázni még a legcsüggedtebb csapattársat is. Továbbá erénye még, hogy próbálja kitalálni a támadók gondolatát. Mivel igyekszik túljárni a hétméterest lövők eszén, rendkívül jó százalékban védi a büntetőket. Egyébként ziccerkapus, aki a szélső lövések hárításának specialistájának is mondhatja magát. Az átlövésekkel szemben pedig csak akkor tud hatékonyan ellenállni, ha a védőfal az előre megbeszéltek szerint mozog. Minden egyes mérkőzés előtt megbeszéljük, hogy a soron következő ellenfél milyen taktikával játszik. Melyek az erényei, a csapatban milyen lövők vannak. Melyek azok a lövések, amelyeket gyakran alkalmaznak, amire egy kapusnak fel kell készülnie. Nem véletlenül tartják számon a világ legjobb kapusai között.

Puljezevics Nenad

A Pick Szeged kapusa 195 centiméteres és 111 kilós. Harmincnégy évével a csapat második legidősebb játékosa, ez egy csöppet sem zavarja abban, hogy teljesítménnyel őrületbe kergesse az ellenfeleket, s tapsra késztesse a drukkereket. Negyvenhétszeres szerb válogatott, azonban tavaly január óta a magyar nemzeti kaput védi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lelátóról szurkol Bakos Dávid

Bakos Dávid még tagja volt az elmúlt bajnokságon győztes Pick Szegednek, a nyáron azonban klubot… Tovább olvasom