Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Őrült, de nem végleges döntés a birkózás kizárása az olimpiáról

Szeged - Az ókor óta az olimpiai program szerves részének számító birkózás lekerülhet a 2020-as játékok programjáról – jelentette be kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A végleges döntést szeptemberben hozzák meg. A Szegedi VSE birkózó szakosztályánál már a lehetőség is felháborodást váltott ki.
– Felháborító döntés, de remény még van – kommentálta azt a hírt Savanya Ferenc, az SZVSE birkózó szakosztályának vezetőedzője, miszerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése alapján 2020- ban a birkózás lekerülhet a nyári játékok műsoráról.

Benkő Gyula optimista
– A legnagyobb birkózó nemzetek kiharcolják, hogy a sportág az olimpiai programban maradjon, ebben biztos vagyok. Ezt én mondom, az öreg Benkő Gyula bácsi. Az optimizmus végigkísérte a pályafutásomat, most sincs másként. Az Egyesült Államok a szabadfogású, Oroszország pedig a kötöttfogású birkózás fellegvára, a két nagyhatalom lobbija sikeres lesz. A szabadfogás látványosabb, mint a kötött. Utóbbi  már korábban is veszélyben volt, de a  nemzetközi szövetség márciusban a fogásnem szabályrendszerének változtatását tervezi, ami pozitív hatású lehet – árulta el Benkő Gyula, az SZVSE megyei Prima Díjas mesteredzője.
– Amikor meghallottam a lehetőségét, hogy leveszik a programról a sportágat, nem akartam elhinni, hogy ilyen történhet. Őrült döntés született. Persze a kérdésnek több oldala van, hiszen való igaz, hogy a birkózás nem látványsportág, ám még így is látványosabb, mint az olimpiai sportágak fele. Az pedig, hogy nehezen közvetíthető, néhány szabálymódosítással hamar orvosolható. Abszurdum, hogy pénzügyi okok miatt, a hagyományokat figyelmen kívül hagyva akarnak véget vetni egy olyan sportág olimpiai szereplésének, amely már az ókorban is szerepelt a programban, az újkori játékok során pedig mindössze az 1900-as olimpiáról hiányzott. Mindenesetre nem adjuk fel, és bízunk a májusi, szentpétervári döntésben, az orosz és az amerikai lobbiban, ám tartok tőle, hogy az egyik fogásnemet sikerülhet csak megmenteni – tette hozzá Savanya Ferenc.

A döntést két lépésben hozzák majd meg: májusban a NOB végrehajtó bizottságának szentpétervári ülésén a felvételre esélyes hét sportágnak (lásd fenti keretesünket), valamint a birkózásnak prezentáció keretében kell meggyőznie a tagokat, ezt követően tesznek ajánlást a NOB 125. kongresszusának, amely szeptember 7. és 10. között Buenos Airesben ülésezik – itt születik majd meg a végleges döntés a 2020-as programról.

Az SZVSE birkózói azért edzenek, hogy olimpiai bajnokok legyenek. Vajon marad erre esélyük?
Az SZVSE birkózói azért edzenek, hogy olimpiai bajnokok legyenek. Vajon marad erre esélyük?
Fotó: Karnok Csaba

– Megdöbbentem, és felháborodtam a hír hallatán. Nagy múltja van a sportágnak, nem értek egyet azzal az érvvel, hogy világszínvonalon kevesen űzik a birkózást – kommentálta a döntést Kiss Károly korábbi válogatott birkózó, az SZVSE utánpótlástrénere. – Az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is népszerű, ahogy itthon is sikeres. Nézzen ki bárki egy gyerekversenyre, egy tűt sem lehet leejteni a lelátókon. Örülök, hogy az interneten több kezdeményezés is indult a birkózásért, de a végleges döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozza meg. Remélem, hogy szeptemberig változik a szervezet álláspontja. Ha nem így lesz, akkor sok gyermek más sportágat választ, hiszen mindenki olimpiai bajnok akar lenni. Emlékszem, amikor Egerszegi Krisztinát néztem, én is az aranyra vágytam. Az olimpiai szereplés lehetősége az egyik legfontosabb motiváció, nem szeretném, ha ezt elveszítenék a tanítványaim – tette hozzá Kiss Károly.

A 7 trónkövetelő sportág
Az olimpiai programból kikerülő sportágak helyére jelenleg 7 másik pályázik: a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen. Közülük talán a vusu a legkevésbé ismert, amely a tradicionális kínai harcművészet újraértelmezése. Bokszkesztyűben űzik a tatamin, ahol rúgásért, ütésért és az ellenfél kibillentéséért is jár pont. A sportmászás hasonló a sziklamászáshoz, csak itt falba rögzített biztosítási pontok vannak, amelyekre lépve feljebb juthat az eséstől kötéllel és karabinerrel védett versenyző. A görkorcsolyát és a wakeboardot jól ismerhetik a Csongrád megyei sportrajongók, hiszen előbbi sportágban nemzetközi sikereket arat a Tornádó Team, utóbbiban pedig a szegedi Hegedűs Ákos háromszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok korosztályában.

Olvasóink írták

 • 4. pala1964 2013. február 14. 09:52
  „7 évig birkóztam, bár most már a judo még közelebb áll a szívemhez... azért az tény, hogy az ókori olimpiákon is ott volt a pankration, úgyhogy szerintem nemhogy nem lenne szabad törölni a birkózástm hanem egyenesen tilos

  az más kérdés, a kötöttfogás messze nem olyan látványos, mint a szabad, előbbinél az emelő- és pörgetőgépek vannak előnyben, és tény, hogy nem olyan látványos a sok tologatással és a kedvezményezettségre meg parterhelyzetre várással... szóval van mit tennie bőven a FILA-nak, sőt, megkockáztatom, a jelenleginél több szabadfogású súlycsoport melett a kötötfogás akár el is hagyható lenne, de a törlés az agyrém”
 • 3. bambulla 2013. február 14. 09:20
  „1. kreatív
  mi van ????
  látszik , hogy te életedben nem sportoltál
  a radikális dolog helyett lehet azért köztes alternatívát találni”
 • 2. v.imre 2013. február 14. 08:43
  „A birkózást utolérte a sok szabályváltozás okozhatta presztizsvesztés. Szerintem is maradnia kell és marad is az olimpiai programban. A magam részéről a szabadfogású birkózást kedvelem (a képernyő előtt ülve), de a kötöttfogást nem. E fogásnemről mindig eszembe jut még ma is a súlyemelésben volt nyomás fogás, ahol a bírók szubjektív módon döntöttek az egyes gyakorlatok szabályosságáról. Ezért is törölték el azt már sok évtizede. Ha az emberek birkóznak, akkor az legyen szabad fogás, s ne a mérkőzésvezető csapkodjon ott a kezeivel állandóan. A mérkőzések pedig tartsanak a kétvállig.”
 • 1. kreatív 2013. február 14. 06:53
  „Egyetértek az olimpiai mozgalom megreformálásával, de nem a birkózóknál kezdeném ( öttusa, vívás, vizilabda, kajak-kenu, agyaggalamblövészet ---csupa-csupa magyar specialitás!.....!
  Szembe kell nézni a tényekkel!!! A megszüntetés kritériumait kell alaposan átgondolni, sok-sok ráció van benne!!!!
  NE LEGYEN MEGÉLHETÉSI ALTERNATÍVA MAGYARORSZÁGON A KÖZPÉNZALAPÚ OLIMPIAI KONJUNKTÚRA!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három gólt lőtt Algyőn a Szeged 2011

Több felkészülési labdarúgó-mérkőzést is rendeztek Csongrád megyében. Tovább olvasom