Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Osztrák edzőtábor Makón - terítéken Blau Elf Wels

Makó - Az egykori makói kedvenc, Maróti Sándor osztrák hetedosztályú együttese edzőtáborozott négy napon át a Maros-parti városban. A Blau Elf Wels alaposan kihasználta a lehetőségeket.

Hogy mi fér bele négy napba? Elég sok minden. Az osztrák 1. Ligában futballozó Blau Elf Wels révén bepillantást nyerhettünk abba, egy ilyen időtartamú edzőtábor mivel tölthető el.

Osztrák csapat Makón: a guggoló sorban jobbról a harmadik a „hazatérő
Osztrák csapat Makón: a guggoló sorban jobbról a harmadik a „hazatérő" Maróti. Fotó: DM/DV


Mercedes és Trabant

Tóth Ákos több évet játszott Ausztriában, mégpedig Linz közelében, az ötödik ligában az Enns, illetve az Asten együttesében. – Mi sajnos nem tehetjük meg, hogy elmegyünk külföldre, sőt örülünk, ha kéthetente egyszer eljutunk egy műfüves pályára. Ausztriában akkor edzenek műfüvesen, amikor akarnak, hiszen húszkilométerenként van ilyen borítás, és a világítás sem jelent gondot, legalább egy, de inkább két ilyen pályával rendelkezik egy klub. Az egyik csapatommal voltunk Törökországban, és húsz Celsius-fokban edzettünk az év ezen időszakában. A Mórahalom magyar negyedosztályú élcsapat, ám egy osztrák hasonló szintűvel összehasonlítva a különbség olyan, mint a Mercedes és a Trabant. És mégis: az osztrák futball nem sokkal jobb, talán a minőségibb légiósok és a stadionok állapota emeli a magyar fölé – mondta a Mórahalom trénere.

Az egykori makói kedvenc, Maróti Sándor osztrák csapata érkezett Makóra, köszönhetően a házigazda egyesületnek, Krucsó Ákosnak, az Autós panziónak, valamint Gyömbér Gábornak. A Blau Elf Wels jelenleg negyedik a hetedik liga felső-ausztriai Közép-Nyugati csoportjában – ilyen osztály Csongrád megyében például nincs, de országos szinten sem sok régióban. A szakvezetés régóta kereste az ideális téli felkészüléshez nélkülözhetetlen edzőtábor helyszínét. Először Törökország került szóba – számos magyar NB I-es klub töltött ott több napot, akár hetet –, aztán érkezett Maróti ötlete: mi lenne, ha Makóra jönnének. A terep őszi feltérképezése után aztán úgy döntöttek az osztrákok, Makót választják. Végig autópálya, mindössze 650 kilométer távolság, minden körülmény adott a munkához – jó döntést hoztak.

És akkor nézzük a négynapos programot, 1. nap: indulás reggel négykor Welsből, érkezés kb. 13 órakor Makóra, pihenő, majd este edzés, gyúratás. 2. nap: reggel futás az Autós panziótól az Erdei Ferenc téri létesítménybe (körülbelül 3 kilométer), edzés, ebéd, pihenő, edzőmeccs az NB III-as Makó ellen (eredmény: 1–7), majd vacsora, végül lazulás a Hagymatikumban. 3. nap: edzés délelőtt, ebéd, pihenő, edzőmeccs a Contitech-Makó ellen (6–5), majd éjszakai városnézés Szegeden. 4. nap: reggel 8-kor indulás haza.

Hogy mindez mibe kerül? Nem annyiba, mint Törökország. Az egyesület állta a közel harmincfős küldöttség felmerülő költségeinek (utazás, pályabérlés, étkezés) háromnegyedét, a játékosok pedig szintén a zsebükbe nyúltak. És nemcsak az edzőtábori szolgáltatások miatt, hiszen igen jól érezték magukat Makón, majd Szegeden is. Néhányan pontosan tudták, hol van (például tisztában voltak azzal, hogy közel a román vagy a szerb határ), de olyan is akadt, aki megkérdezte: ha kér egy kólát, háromezer forintból jár-e vissza neki?

– Jó volt újra Makón, és elégedetten távoztunk, hiszen minden tökéletesen sikerült. Ennek a négy napnak pedig a bajnokságban is hasznát vesszük, ahol a feljutás a célunk. Annak külön örülök, hogy mindkét makói meccsen gólt szereztem, és azt is sokan láthatták, az osztrák hetedik liga sem a levezetésről szól, ahogy itthon sokan elképzelik – mondta Maróti, aki ezúttal koordinátor, játékos és tolmács is volt egy személyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lilára vert Újpest

A labdarúgó NB I 1983/84-es évadjának nyitófordulóján az újonc Szeol AK az SZVSE-stadionban 12 ezer néző előtt 4–1-re legyőzte az Újpesti Dózsát. Nosztalgiázzon velünk! Tovább olvasom