Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Öt méteren múlt a londoni út

Szeged - Olasz Anna, a Toyota T-Max SZUE válogatott úszója harmadik lett a vízi maratonisták nyári olimpiai selejtezőjén Portugáliában. Négy másodpercen múlt, hogy nem lehet résztvevője a londoni ötkarikás játékoknak.
Pár másodpercen, néhány méteren múlt, hogy nem lehet ott a 2012-es nyári olimpián Olasz Anna, a Toyota-T-Max SZUE válogatott úszója. A portugáliai versenyen (vízi maratonisták nyári olimpiai selejtezője) a harmadik helyen végzett, mivel megelőzte őt honfitársa, a vásárhelyi-mártélyi Risztov Éva, így lemaradt az ötkarikás játékokról. 10 ezer méteren egy országból csak egy sportoló vehet részt.

Olasz Anna úszó Gellért Gábor edzőjével a sportuszodában. Fotó: Karnok Csaba
Olasz Anna úszó edzőjével, Gellért Gáborral a sportuszodában. Fotó: Karnok Csaba


Edzői vélemény

A Toyota Tmax SZUE vezetőedzője, Gellért Gábor elégedett volt tanítványa, Olasz Anna teljesítményével:
– Ha valaki azt mondja egy évvel ezelőtt, hogy Annával a hosszútávúszásban ilyen sikereket érünk el, akkor nem biztos, hogy elhiszem. Nagy dolgokat vittünk véghez, ez főként Anna kitartásának, szorgalmának köszönhető. Ilyen az élet, ilyen az edzők élete, hogy egyszer elválnak majd az útjaik a tanítványával. Annának a fejlődése szempontjából fontos lesz a váltás, olyan körülmények között dolgozhat, amelyek  itt, Magyarországon elképzelhetetlenek.  De most még itt van, és idén is szeretnénk nagyot alkotni.

– Már az éremátadáson is mosolyogtam, nem vagyok sírós típus. Persze bosszantott, hogy közel volt az olimpia, és csak az érdekes szabályok miatt nem lehetek ott Londonban, de tiszta szívből örültem a harmadik helynek. Négy másodpercen, körülbelül öt méteren múlt a második hely. A 18. helyről kellett előremennem, volt ebben minden, verekedés a vetélytársakkal, úszás közben leesett a sapkám, szóval meg kellett küzdenem mindennel, hogy harmadik legyek.

Olasz Anna most érettségizik, még előtte a jövő. Ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, akkor ott lehet a következő olimpián, 2016-ban Rióban.
– Ez a célom, rengeteg tanulsággal szolgált az idény, ez az utolsó verseny. Taktikailag kell még fejlődnöm, hozzá kell szoknom, hogy a vízben van kisebb bunyó, ez hozzátartozik a hosszú távú úszáshoz. Akarva-akaratlanul is ér ütés a verseny közben, biztos, hogy én is adok, de nem szándékosan.

Idén lesz még ősszel Európa-bajnokság, jövőre pedig világbajnokság. Olasz Anna egyik vágya, hogy a tengerentúlon folytathassa a tanulmányait.

– Egyelőre a keresés időszakát élem. Nem elképzelhetetlen, hogy csak 2013 nyarán költözöm. Olyan egyetemre szeretnék jelentkezni, ahol van hosszútávúszás. A fejlődésem szempontjából mindenképpen fontos lenne kijutnom, ott folytatni az edzéseket. Jó itthon, de sokkal többet fejlődhetek az USA-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZVSE-s érmek Budapestről

Remek eredményeket értek az SZVSE atlétái a budapesti diákolimpiai (V. és VI. korcsoport) döntőben. Tovább olvasom