Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

OTP Lovas Világkupa - krampusz és spenót a nyeregben

Törppapának, tündérnek, vagy éppen spenótnak öltözve népszerűsítették pénteken a díjugratást a Magyar Gyermek Lovas Válogatott tagjai az OTP Bank Lovas Világkupán szervezett gyorsasági-ügyességi versenyen. A budapesti Papp László Sportarénába a szegedi Lehotai Máté is meghívást kapott. A 13 éves válogatott díjugratót mi is elkísértük.
- Bemutatom Linneát, ő egy 9 éves magyar tenyésztésű kanca. A balástyai Kovács családtól került hozzánk, ahol nagyon jó alapokat kapott – magyarázta Lehotai Máté, majd felvezette Linneát a lószállítóra. Korán reggel indultunk Budapestre Zsombóról, Rétiék lovardájából, ahol a 13 éves válogatott díjugrató hetente öt-hat alkalommal tréningezik Réti Gábor és fia, Dávid irányításával.

Az OTP Bank Lovas Világkupán jártunk. A szerző fotói (képgaléria)

Aranyérem a Prágai Nagydíjról

- Budapestre szülei és egyik edzője, Gábor kísérte el. Útközben megtudtam: Máté hét éves korában, nővére mintájára kezdte el ezt a sportot. Hamar kiderült róla, hogy ígéretes tehetség. Csak néhány eredményét említve: tavaly Csongrád megyei kezdőlovas bajnok lett, a Gyermek-, és Pónilovasok Országos Szövetsége által szervezett versenysorozat győztese, az idei Prágai Nagydíj gyermekkategóriájának bajnoka, de a megyei díjugrató bajnokság ifjúsági és csapat versenyszámában is a dobogó legfelső fokára állhatott az Equitania Lovas Club tagjaként. Sikereit nem csak tehetségének, hanem szorgalmának, fegyelmezett, kitartó munkájának köszönheti. Rengeteg energiát fektet a sportba, s emellett a tanulásban is jeleskedik: a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola testnevelés tagozatos diákja. Az OTP Lovas Világkupára nem először kapott meghívást: tavaly is a válogatott tagjaként mérhette össze tudását társaival. Akkor Linneával a harmadik helyen végeztek.


Az OTP Bank Lovas Világkupán jártunk. A szerző fotói (képgaléria)

Mélygarázsból istálló

Tíz órára értünk a Papp László Sportarénához, melynek mélygarázsa három napig istállóként funkcionált. Az autók helyett lovak „parkolnak" a mobil boxokban. Szalma került Linnea lába alá, és egy kis szénát is kapott, amit nyugodtan elfalatozhatott, míg mi feltérképeztük az arénát.
Szünetre értünk a „küzdőtérre", a lelátókon tizenkétezer gyerek csápolt egyszerre a szpíker utasítása szerint a lovas klipjéről ismert Gangnam Style-ra. A II. Nemzeti Gyermek Lovasnap keretében ők ingyen nézhették meg a műsort: többek között az Euróba-szerte „Repülő Franciaként" ismert Lorenzo bemutatóját, póni galoppversenyt, fogathajtóversenyt, és a kosztümös gyermek szimultán díjugrató versenyt, melyben Máté is szerepelt.

Az OTP Bank Lovas Világkupán jártunk. A szerző fotói (képgaléria)

Minnie egér levágódott

A gyermek válogatott tagjai közül volt, aki tündér jelmezbe bújt, Minnie egérnek öltözött, vagy spenótnak tükörtojással. A 13éves szegedi fiú krampuszként pattant nyeregbe. A versenyen az nyert, aki a leggyorsabban, kevesebb hibaponttal teljesítette a pályát. Több tényező is nehezítette a feladatot: a rengeteg inger, ami a lovakat érte. Normál esetben akár egy zacskó csörgésétől is megijedhetnek. Az arénában pedig 12 ezer gyerek szurkolt…

Máté pályára lépése előtt egy izgalmas jelenet borzolta a kedélyeket: Minnie egér túl gyors iramban, rosszul vette be a kanyart, oldalra csúszott lova hátán. Próbált fennmaradni, de levágódott a földre. Lova a közönség felé vágtázott, mielőtt megállt. A lánynak szerencsére nem történt baja, és a lovat is sikerült befogni. Majd pályára lépett Máté. Linnea – a körülményekhez képest – meglepően tompa volt, sajnos az első akadályt leverte, így a szegedi fiú nem jutott tovább a döntőbe. Emiatt azonban nem csalódott, hiszen a játékos vetélkedő nem minősítő verseny, így a megmérettetésnek nem volt tétje.

Az OTP Bank Lovas Világkupán jártunk. A szerző fotói (képgaléria)

Világkupa számokban
Brazíliából, Svájcból, Fehéroroszországból és Liechtensteinből is érkeztek lovasok az OTP Bank Lovas Világkupára. A vasárnapig tartó, összesen 94 ezer 500 eurós pénzdíjazású megmérettetésen összesen 82 lovas és 171 versenyló szerepel. A lovakat összesen 150 kamion hozza-viszi. A budapesti Papp László Sportaréna küzdőterét 650 tonnányi speciális talajjal terítették be, mely textilből, kötőanyagból és homokból áll. A rendezvényen mintegy 700 akkreditált lovas-szakember vesz részt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Horváth László miniszterelnöki megbízott és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke pénteken sajtótájékoztatón számolt be a résztvevőknek a Nemzeti Lovas Program aktualitásairól, és a Lovas Nemzet Fotópályázat eredményét is kihirdették.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attiláék előadása az Ifjúsági Házban

December 3-án, hétfőn 17 órakor, Szegeden, az Ifjúsági Házban lesz a „Program az utánpótláskorú sportolók tudatos táplálkozásáért" elnevezésű előadás.
Tovább olvasom