Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Papp István, az örökös súlyemelőbajnok

Sorozatunkban minden héten egy egykori legendás sportolót mutatunk be, aki már nincs közöttünk. Papp István a magyar súlyemelés egyik első klasszisa volt, Szegeden versenyzőként és edzőként is a sportág meghatározó egyéniségének számított 1978-as haláláig.
Papp István 1913-ban született Szegeden. Életének egyik meghatározó része volt a sport, kezdetben birkózóként és súlyemelőként, később kizárólag az utóbbira koncentrálva tréningezett rendszeresen. 1929 novemberében kezdte versenyszerű pályafutását a SZAK-ban, az egyesület megszűnése után pedig a Toldiban, majd a SZVSE-ben sportolt. Innen kis kitérőt tett, 1945-ben a BVSC-be igazolt, de 1947-ben visszatért Szegedre, megalakította a Szegedi Postás súlyemelő-szakosztályát, majd a Honvédban, a Kinizsiben és a Haladásban is megfordult.

– Édesapám pályafutása során 64 versenyt nyert meg, 7-szeres országos bajnok, többszörös országos csúcstartó, örökös budapesti és dél-magyarországi bajnok, Bécs város bajnoka volt, ez számtalan, az eredményeit rögzítő korabeli újságban is fellelhető – mondta Vánkay Lászlóné Ilona, Papp István lánya.

– Bal kézzel emelt országos csúcsa évtizedekig fennállt, és annak ellenére is fiatalon jutott el a válogatott keretéig, hogy az ő idejében még nem osztották korosztályokra a mezőnyt, így ifjúsági sportolóként a felnőttek között kellett bizonyítania – tette hozzá.

Papp István. Fotó: DM/DV
Papp István. Fotó: DM/DV

Az élsportot 1953-ban hagyta abba visszatérő vállsérülése miatt, akkor váltósúlyúként összetettben 307,5 kilogrammot emelt.

– Nemzetközileg is ismert volt, mert bár olimpián nem vehetett részt – csak válogatott kerettag volt –, több nemzetközi versenyen elindult. Legnagyobb eredménye egy 1945-ös bécsi versenyen elért sikere, amikor az osztrák világbajnok Richtert győzte le 10 kilogrammos fölénnyel – mesélte Vánkay Lászlóné.

Sportvezetőként szintén aktív volt, hatvan éves koráig vett részt a szegedi súlyemelőéletben, amelyben az ismert vezetővel, Orvos Andrással komoly szerepet vállalt. Emellett Kőszegen is meghonosította a súlyemelősportot, itt találkozott ugyanis feleségével, így rövidebb időszakot is eltöltött a városban. Szakoktató, edző, országos bíró végzettséggel rendelkezett, dolgozott a szegedi városi sportigazgatóságon, tanítványai közül Kálmán, Szoboszlai, Gera és Mózes is sikeres pályafutást mondhat magáénak.

Hatvanöt évesen, 1978-ban súlyos betegség után hunyt el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második és harmadik vonalbeli csapataink hétvégi eredményei

Tovább olvasom