Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Párkányi Ákos Debrecenben lett OB I-ben vízilabdás

Mindszent, Debrecen - A 18 éves mindszenti származású vízilabdás, Párkányi Ákos tavaly igazolt Debrecenbe. Az ifjúsági és az OB II-es csapatban játszik, de április 10-én már bemutatkozott az OB I-es gárdában is. Eddigi sikereit elismerve idén megkapta Mindszent Város Ifjúsági Díját, és a szakemberek szerint szép karrier vár rá.
– Tavaly júliusban kerültem Debrecenbe, de Gyöngyösi András, a hajdúságiak vezetőedzője már két éve megkeresett, Vásárhely–Debrecen utánpótlás-mérkőzésen látott játszani és szerette volna, ha hozzájuk igazolok. Akkor más klub felé kacsingattam, valamint a középiskola miatt sem valósult ez meg. Az újbóli megkeresés, az egyesülettel és a családdal való egyeztetés után került pont tavaly az ügy végére – mesélte Párkányi Ákos, a 18 éves mindszenti származású vízipólós.

Két meccsen már a Debrecen első csapatában is játszott a tehetséges mindszenti származású pólós, Párkányi Ákos. Fotó: delmagyar.hu
Két meccsen már a Debrecen első csapatában is játszott a tehetséges mindszenti származású pólós, Párkányi Ákos. Fotó: delmagyar.hu


Edzők véleménye

– Nem véletlenül került hozzánk, tudtam, hogy tehetséges – mondta Gyöngyösi András, a Debrecen vezetőedzője. – Ebben a szezonban fizikálisan, mentálisan és alapképességekben is sokat fejlődött, az első év végére tagja lett a felnőtt keretnek. Mondtam neki: a centerek 20–21 éves korukra érnek be, addig az a feladata, hogy dolgozzon. Idővel a Debrecen első számú centerévé válhat, és akkor már a válogatottban is helyet követelhet magának.

– Jót tett neki, hogy Debrecenbe került – közölte Plézer János, az ifjúsági és az OB II-es csapat trénere –, itt megkapja azt a lehetőséget, hogy kiforrja magát. Már bemutatkozott az OB I-ben, remélem, ez egy szép történet, ígéretes pólós karrier kezdete.

A sportágat édesapjától, Párkányi Lászlótól „örökölte", aki szintén vízilabdázott: a 80-as és a 90-es években Csongrádon és Szentesen volt kapus. Ákos már az óvodában megtanult úszni, pólózni 6 évesen kezdett, Vásárhelyen, Szentesen, Csongrádon, majd újra Vásárhelyen pallérozódott.

– Nem bántam meg a döntésemet, a család is mindenben támogat – közölte Párkányi Ákos. – Debrecenben az ifjúsági és az OB II-es csapatban szerepeltem, de április 10-én a Ferencváros elleni rájátszásban már az élvonalban is bemutatkozhattam, csereként kaptam lehetőséget. (A második meccsen is bizalmat szavazott neki Gyöngyösi András – a szerk.)

A vízilabda mellett tanul, elsőéves a Debreceni Egyetem természettudományi karának földtudományi szakán. Elmondása szerint majd valószínűleg – még nem döntötte el véglegesen – meteorológus szeretne lenni, ebben a szakirányban képezné tovább magát, amihez a földrajz szeretete is vonzza. Utóbbi is családi örökség, édesapja és nagybátyja is tanította ezt a tantárgyat. De a prioritás most a sporté, szinte minden idegszálával vízilabdás karrierjére összpontosít:

– Az egyetemi tanulmányaim is fontosak, de a póló az első – állította fel a sorrendet Ákos –, mindent megteszek azért, hogy válogatott legyek, vagy legalább egy jó OB I-es játékos. Rajtam nem múlik majd, azt ígérhetem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze Balázs: Nehéz volt a teher

Nem sikerült a bravúr: a horvát Mladost Zagreb búcsúztatta a A-Híd Szeged Betont a BL-ből. Vincze Balázs vezetőedzővel beszélgettünk. Tovább olvasom