Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Példaképét követte a pályán Vidovics Zoltán

Szentes - Új sorozatot kezdtünk lapunkban Legendás edzők, testnevelők Csongrád megyében címmel. A negyedik részben a szentesi Vidovics Zoltánt a Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusát mutatjuk be.
A 45 éves Vidovics Zoltán évtizede tanít a szentesi Deák Ferenc Általános Iskolában, matematikát és testnevelést. Példaképét, a szintén testnevelő és a férfi vízilabdások mellett is dolgozó Benedek Tibort követte a pályán, olyan ember, tanár akart lenni, mint ő – sikerült. Középiskolába a Horváth Mihály Gimnáziumba járt, utána következett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés– matematika szakon. Előbbire Benedek Tibor a torna és a labdajátékok gyakorlásával készítette fel, a matekot Kiss Hajdú Teréziával sulykolta. A főiskola elvégzése után 1 évig szülővárosában, Szentesen tanított, majd Kecskemétre került.

– Korábban úsztam, vízilabdáztam, a triatlonnal a főiskolán ismerkedtem meg, több versenyen vettünk részt, azóta kétszeres ironman vagyok, teljesítettem a 3,8 kilométer úszást, a 180 kilométer kerékpározást és a 42,1 kilométer futást – mondta Vidovics Zoltán. – Az elsőt 1998-ban, a másodikat ebben az évben, és mi sem bizonyítja jobban, hogy ehhez a sportághoz tapasztalat, edzettség szükséges, fejben és fizikálisan is jobban ott voltam az idén, és 8 perccel jobb eredményt értem el, mint 14 esztendővel ezelőtt, 30 évesen. Tanítványaimmal is több megmérettetésen veszünk részt egy tanítási évben, atlétikában, sulipólóban, úszásban és kézilabdában – általában sikerrel.

Vidovics Zoltán
Vidovics Zoltán

Vidovics elárulta, nagyon jó, hogy a gyerekeket mindkét oldalukról ismerheti: a testnevelésórákon a fizikális, a matematika segítségével pedig a szellemi képességeikkel van tisztában. Motiválni is tudja őket, mert aki az egyik tárgyból gyengébb, az a másikban is bizonyítani akar, már csak az ő kedvéért is. Azt is jónak tartja, hogy a diákok őt is két oldaláról ismerhetik meg, sportos, edzett, laza testnevelőként, valamint a matekot, az egyenleteket, a szabályokat szigorúan megkövetelő, komoly tanárként.

– Igyekszem jó, bizalmi kapcsolatot kialakítani a gyerekekkel – vallott ars poeticájáról Vidovics –, és nem kívülről, felülről megítélni őket. Tornaórán, szabadidőmben szívesen beállok közéjük focizni vagy kézilabdázni, ebben is példaképemet, Benedek Tibort követem, ő is együtt élt, létezett velünk. Jobban elfogadnak, ha nemcsak beszélek valamiről, hanem megmutatom, hogyan kell csinálni, mit várok el. A tanórákon kívül edzéseket is tartok: nyaranta úszást – sokan nálam tanultak meg úszni Szentesen –, és most ezt továbbfejlesztve október elsejétől a triatlont is oktatom. Az időmből kitelik, és igény is van rá. A mozgással, a sporttal még a komputerkorszakban is megfoghatók a fiatalok.

Vidovics Zoltán még elmondta: az a legnagyobb élménye és egyben visszaigazolás, hogy a különböző utcai futóversenyeken sok tanítványával találkozik az indulók között, szinte szünet nélkül köszönnek rá. Magánemberként is ötvözi a fizikai és a szellemi terhelést, általában 40 kilométeres kerékpártúra (Csongrádon túlra és vissza) vagy pár kilométer futás után ül neki dolgozatot javítani. – Büszke vagyok négy gyermekemre, mindannyian sportolnak valamit, és jó tanulók is – mondta búcsúzásként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezeti a bajnokságot az UTC Futsal Team

Az Üllőn 5–4-re nyerő UTC Futsal Team továbbra is vezeti az NB I-es tabellát – bár megérdemelt a szegedi csapat vezetése, erre senki sem számított. Tovább olvasom