Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Péntektől sárkányhajó-vb a Maty-éri vízicentrumban

Pénteken 8.30-kor az 500 méteresek előfutamával megkezdődött a szegedi Maty-éri nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központban a 3. sárkányhajó-világbajnokság, amelyre ingyen mehetnek be a szurkolók. A magyarok szakágvezetője, Reményi Péter éremesőt vár a mieinktől.
A szokottnál korábban kellett tegnap kelniük a magyar sárkányhajó-válogatott tagjainak. A Maty-éri vízi centrumban hétfő óta gyakorló népes gárda a hét korábbi napjain reggel 10 órakor lapátolt először, most erre már 9 órakor sor került. De előtte még sorba álltak a melegítőjükért, a címeres pólójukért, majd a csapatfotózáson is muszáj volt pózolniuk, csak ezután tudtak hajóba szállni.

– Remek kis társaság jött össze, olyan, amelyik nemcsak szakmailag nagyon erős, mentálisan is topon van – magyarázta Reményi Péter, a sárkányhajó szakág szakmai vezetője. Miután megérkeztek a poznani sík vízi vébéről is a versenyzők, teljesen összeálltunk. Az edzések azt bizonyították, hogy nagyon gyors alattuk a hajó, és ez nagy reményekre jogosít fel bennünket. Nem tagadom, érmekben, leginkább aranyérmekben gondolkodunk.

A kiváló szereplés Horváth Andrásnak is nagy vágya, ugyanis a vízi centrum vezetőjeként a ma kezdődő esemény az utolsó világbajnoksága.

– Szeptember 1-jétől a nyugdíjba vonuló Bánáti Antalnak leszek az utódja a Szegedi Sport és Fürdők Kft. élén – nyilatkozta a létesítményvezető. – Hat évig dolgoztam a Maty-éren, mondanom sem kell, mennyire a szívemhez nőtt. Jó lenne minél több magyar aranyéremmel elköszönnöm innen.

A magyar női csapat tegnapi edzésen tapasztalt formája több mint biztató. Fotó: Schmidt Andrea
A magyar női csapat tegnapi edzésen tapasztalt formája több mint biztató.
Fotó: Schmidt Andrea

A sportvezető azt is elárulta, mennyire büszke, hogy a 200 méteres futamoknál rajtgépek segítik az elindulást.

– A sárkányhajósoknál most debütál a technika, ebben a sportágban ilyen eddig még nem fordult elő.

A magyar válogatottat 52 fő alkotja. A fiúkat 25-en, a lányokat 23-an képviselik, a szakmai vezetést Kozmann György szövetségi kapitány és Reményi Péter szakágvezető alkotja, a csapat Reményi Gitta dobossal és Krausz Mihály kormányossal teljes.

– Megtisztelő számomra, hogy ennek a kiváló társaságnak lehetek a szövetségi kapitánya – közölte az egykori klasszis kenus, Kozmann, aki ezen a vb-n is részt vesz mint versenyző. – Nagyon jó formában vagyunk, várhatóan az oroszokkal és a németekkel vívunk majd hatalmas csatákat.

52 fővel szerepelnek a magyarok a vb-n. Fotó: Schmidt Andrea
52 fővel szerepelnek a magyarok a vb-n.
Fotó: Schmidt Andrea

A világbajnokságon 15 ország legjobb sárkányhajósai vesznek részt, ez közel ezer versenyzőt jelent, ehhez még hozzájön a kiegészítő számok majd kétezer indulója. Látványban biztosan nem lesz hiány.

A magyar női gárda egyik legfeldobottabb tagja a szolnoki Folláth Vivien. Ez nem is csoda, elvégre Poznanból aranyéremmel (a kajak egyes 5000 méteres számát nyerte meg) tért haza.

– Poznan minden képzeletemet felülmúlta, természetesen szerettem volna jól szerepelni, de az aranyra csak titokban számítottam. Evés közben megjött az étvágyam, a vb-aranyérmeim számát jó lenne a hétvégén szaporítani.

Szintén Poznanból érkezett Paksy Tímea, aki a vb-ezüstérmes női váltónak volt a tagja.

Fotó: Schmidt Andrea
A sárkányhajó-világbajnokságon az érmekért küzdő válogatottak mellett a kiegészítő futamok alatt a főleg győriekre épülő Kisalföld-Délmagyarország csapata is számot ad tudásáról. A gárda már több hete gyakorol együtt, komolyan veszi a viadalt, meglepetésre készül. 
Fotó: DM/DV

– Nem lehetünk elégedetlenek a 2. hellyel, hiszen az előfutamból csak az 5. idővel jutottunk a fináléba. Hogy most mit várok? Természetesen érmet, méghozzá nagyon fényesen csillogót!

– Gyerekek, gyerünk vízre! – adta ki a parancsot Reményi Péter. A világbajnokság előtti utolsó tréningen a férfi és a női csapat is kétszer 500 méteres pályát ment. A sportághoz annyira nem értők, a parton lévő laikusok is megállapíthatták, nagyon ment alattuk a hajó. Csak így legyen ma is, de leginkább a szombati és a vasárnapi finálékban.

Megközelíthetőség

Személygépkocsival északról az 55. számú (szeged–Baja) útvonalról, vagy délről az 5. számú (Szeged–Röszke) útvonalról. A bajai út mellett Szeged központjából kiépített kerékpárúton, illetve a Mars téri Volán-pályaudvarról a Szeged–Röszke autóbusszal, amely óránként közlekedik (menetideje kb. 20 perc). A sárkányhajó-világbajnokság döntőinek napjain (szombat, vasárnap) a Tisza Volán ingyenes különjáratokat (40C) indít a pályához. A Tarjáni Víztoronytól 7.30 és 9.30, valamint 13 és 16 óra között óránként indul a busz (Csillag tér, Nagykörút, Mars tér, Bartók tér, Rákóczi utca, Szabadkai út, Kecskés telep) a Maty-éri vízicentrumhoz, visszafelé 10 óráig, valamint 13.30 és 15.30 között óránként közlekedik, és ha van rá igény, akkor 18 és 19 órakor is indul járat.

A vb időrendje

Péntek: 8-kor kezdődnek a 500 méteres, 14.30-tól pedig a 200 méteres előfutamok. Szombat: 9 órakor kezdődnek a 200 méteres középfutamok, majd betétszámként 9.45-től céges, 11.45-től pedig tűzoltófutamokat láthatnak az érdeklődők, 16.45-től pedig kezdődnek az 500 méteres finálék. Vasárnap: a 200 méteres döntők 8.30-tól startolnak, 9 órától a települések, 10.20-tól pedig a médiafutamok hozhatnak izgalmas versenyeket, majd a vb a 14.30-kor induló 2000 méteres finálékkal zárul.

Olvasóink írták

 • 3. Laserdance 2010. augusztus 28. 14:05
  „Ide van belépő? Mert sehol nem találok rá információt.”
 • 2. TrombiFrédi 2010. augusztus 27. 15:44
  „Reggel már láttam is a "házisárkányt" a TV2-n!:)”
 • 1. chromecat 2010. augusztus 27. 14:26
  „.....
  A cikk egyébként jó, hangulatosak a fotók, köszönet érte! Ha időm engedi, biztos kinézek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó egyenlített Gelfand ellen

Négy parti után döntetlenre áll Lékó Péter és Borisz Gelfand párosmérkőzése a 6.… Tovább olvasom