Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Petheő Gábor bajnokin tér vissza a Starcopy-Szegedbe

Szeged - Szombaton az NB I-es férfi röplabda ligabajnokság nyitányán visszatér a Starcopy-Szeged csapatába az egykori válogatott kedvenc, Petheő Gábor. A szurkolók kilences mezben láthatják viszont az öt esztendő után újra pályára lépő centert. A Nyíregyháza elleni meccs 16 órakor kezdődik az újszegedi sportcsarnokban.
– Két bajnoki cím, majd három MK-siker után, éppen a harmadik kupagyőzelmet követően abbahagyta a termi röplabdázást. Nem volt sok az az öt év, ami nélküle telt el?
– Három évig teljesen elszakadtam a röplabdától. Keserű érzésekkel hagytam el a Medikémia Szegedet, elment a kedvem a sportágtól. Ám hiányzott a mozgás, így két éve egy vegyes csapatba igazoltam, amellyel havonta vettünk részt tornákon. Olyan kiváló társaim voltak, mint Bodó Anikó, Szél Márta, vagy a legjobb barátom, Suki Dezső. Strandröplabdázni is elhívtak, a szakág-specialista Trenka Zoltán megsérült társa helyére kerültem. Nyertünk A kategóriás versenyt, a hazai Mesterek Tornáján a 16-os döntőbe kerültünk, azaz akadtak sikerek itt is.

Magyar Kupa

A Starcopy-Szeged férfi röplabdacsapata a Magyar Kupában a nyolc közé jutásért a kiemelt csoportban szereplő Szolnok csapatával játszik. A mérkőzésre decemberben kerül sor. Ha túljut a Szolnokon a gárda, akkor a négy közé kerülésért a Kecskemét vár Petheő Gáborékra.

– Harminchat évesen mégis visszatért. Miért?
– Saját magam döntöttem így. Péntekenként a csapattal együtt edzettem, jó volt a társaság és a hangulat, tehetségesek a fiatalok, most megint szóba került a visszatérésem, és rábólintottam a kérésre: hadd menjen! A strandröpi amúgy is idényjellegű mozgásforma. A felkészülés alatt a munka mellett heti háromszor igyekeztem edzeni, a héten is sikerült ennyiszer tréningeznem, de kétszer amúgy is muszáj mozognom.

– Tapasztalt, rutinos játékos. Hallgatnak önre a fiatalok?
– Ahol tudok, segítek, látom a fiatalok összes hibáját, de nem akarok sok lenni a gyerekeknek. Az irányításra ott van a maximálisan felkészült szakember, Nusser Elemér. Nem oktatni, hanem játszani érkeztem a gárdához.

Felkészülési torna

A szegedi alakulat a bajnokságot megelőzően Kecskeméten szerepelt egy rangos felkészülési tornán. Nusser Elemér tanítványai a romániai Nagybányával és a Dunaferrel kerültek össze, és mindkettőtől 2:0-ra kikaptak. A másik trióban a Kecskemét, az ifjúsági válogatott és a MAFC szerepelt, a szegediek végül az ifjúsági válogatott 2:0-s legyőzésével az ötödik helyen végeztek.

– Hogyan látja a sportág szegedi és hazai népszerűségét?
– Ahogy én láttam, amikor megnéztem a csapat néhány meccsét, akad egy néhány száz fős tábor, amely rendszeresen szurkolt. Ha idehozunk jobb csapatokat, akkor pedig még többen lehetnek. Ehhez azonban a felsőházba, az első nyolcba kell kerülni. Ez egyébként a cél is. Férfi területen Szeged kiváló utánpótlásbázist teremt, lásd az öt serdülőválogatottat. Ami pedig az országos elismertséget illeti: a nézősereg száma a nívótól, a bajnokság színvonala az anyagiaktól függ. Ha ez nincs meg, akkor nincs jó felnőttgárda, ha az nincs, akkor az utánpótlásképzés sem működik, ha pedig fiatalok sincsenek, akkor halódik a sportág. Megvannak az iskolák, de nincsenek példaképek. Sajnos mögöttünk egy generáció kimaradt, ezért fordulhat elő, hogy nem is igen ismerem az ellenfeleinket, azok tudását.

– Pedig már a célkitűzést is említette. És itt van mindjárt az első ellenfél: holnap 16 órától az újszegedi sportcsarnokban a Nyíregyháza.
– Csak néhány olyan rutinos játékost ismerek a mostani sorozatban, mint amilyen én is vagyok. Serdülőkorúak játszanak rendszeresen az NB I-es felnőtt ligabajnokságban, ezért nem igazán vagyok képben. Bizakodó vagyok, a nyírségiek ellen nyerni kell, ám például fogalmam sincs, milyen összetételben jönnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló sporttagozat a szegedi Széchenyiben

A szegedi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola az egyetlen középfokú intézmény a megyében,… Tovább olvasom