Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Petrovics Kálmán: lehet és kell is javulni

Az egész éves kajakos és kenus versenyek alapján 2010-ben hetvenhét klub között ötödik helyen végzett az EDF Démász- Szegedi Vízisport Egyesület.
Ha magát a tényt nézzük, még elégedett is lehetne a szakvezetés, hiszen nagy a konkurencia, sok a rivális, az élbolyba pedig nagyon kevesen kerülhetnek. Ám ha kicsit tüzetesebben és mélyebben vizsgáljuk a statisztikát, kiderül, akadtak már ennél sokkal jobb évei is a klubnak.

– Az összetett pontversenyben a 2010-et megelőző három évben, 2007 és 2009 között például egyaránt harmadikok voltunk. Az utóbbi évek leggyengébb teljesítménye a tavalyi, amely nem feltétlenül drámai helyzetet jelent, de tény. Az elmúlt tíz évben nem voltunk negyediknél rosszabbak: kétszer második, ötször harmadik, háromszor negyedik helyen végzett a klub. Több tényező is befolyásolja a pozíciót: az egyik az országos bajnokság, amely általában a felnőtteknél, az U23-asoknál és az ifiknél egybeesik a második válogatóval. Ez azt jelenti, hogy a legjobbjaink nem tudnak annyi számot vállalni, amely sok pontot hozhat. Vajda, Janics, Horváth, Makai, Gyökös, Sík, Petrovics, Bozsik, Fürdök bajnoki számhalmozása, ezzel szinte szétszakadása hátráltatná a későbbi világeseményen való szereplést. Hosszú távon gondolkodunk az utánpótlásban, azaz a 14 év alatti korosztályban nincs eredményességi kényszer. Az az elvünk, hogy az edzők inkább tanítsák meg jól kajakozni, illetve kenuzni a gyerekeket, és alakuljon ki egy olyan társasági élet, amelyben megszeretik a sportágukat. Nem mindenki akar élversenyző lenni, mi nekik is sportolási lehetőséget biztosítunk. A konkrét versenyzői képzés csak 14 éves kor felett hangsúlyos. Akik ebben az időben jól teljesítenek, azok később eltűnhetnek, kiéghetnek – indokolt Petrovics Kálmán, az EDF Démász-Szegedi VE igazgatója.

A szegedi klubban a női utánpótlásképzést is meg kell erősíteni. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi klubban a női utánpótlásképzést is meg kell erősíteni.
Fotó: Karnok Csaba

A feladat adott, és a klub nem is ül a babérokon. A felnőttek sikerei sem homályosítják el a tényt: az utánpótlásban bizony vannak olyan teljesítmények, amelyeken lehet és kell javítani.

– Mindenféleképpen figyelmeztetésnek vesszük a helyezést, nem mehetünk el szó nélkül mellette. Az utánpótlás-képzési rendszerünket meg kell erősíteni, ennek érdekében Algyőről hozzánk került Demeter Irén, akivel a kajakos háttérbázist próbáljuk javítani. De még dolgozunk azon a programon, amely a helyzeten változtathat. Elsők lenni nem tudunk, hiszen nem akkora az egyesületi létszám, mint Győrben vagy a KSI-nél, viszont fel kell kötni a gatyát, hogy már idén előrelépjünk. A legfontosabb az olimpiai eredményesség, de az utánpótlást is kellő figyelemmel kezeljük – mondta végül Petrovics.

Csongrád megyeiek helyezései

A Csongrád megyei klubok közül az EDF Démász-Szegedi VE után a Csongrádi Kajak-kenu Klub következik a 29., aztán a SZTIHE következik a 46., az Algyő az 51. és a Szegedi Dózsa az 55. helyen. A korcsoportonkénti rangsorban a csongrádiak „húzógenerációja" a masters (13. hely), a SZTIHE-é a kölyök (31.), az Algyőé szintén a masters (26.), a Dózsáé pedig a gyermek (35.). Ami pedig a szakágakat illeti, a Csongrád női kajakban (25.), a SZTIHE (25.) és a Szegedi Dózsa (18.) egyaránt kenuban, míg az Algyő ugyancsak női kajakban (41.) szerezte a legtöbb csapatpontot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdte a felkészülést a KITE-Szeged

A labdarúgó NB III Alföld csoport legjobb őszi Csongrád megyei csapata, a 7. helyen telelő KITE-Szeged tegnap délután megkezdte a felkészülést. Tovább olvasom