Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Petrovics Máté: maratoni év három éremmel

Arany a világjátékokon, bronz az Universiadén és az Európa-bajnokságon, negyedik hely a világbajnokságokon: az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa, Petrovics Máté négy világeseményből háromban dobogóra állhatott, de az egyetlen medál nélküli verseny miatt sem csalódott.
– Maratoni év volt...
– Akadt azért a versenyek között rövid távú futam is, hiszen az Universiadén ezren indultam, és lettem harmadik, de a többire igaz a megállapítás.

– És ha a versenyévet nézzük?
– Való igaz, elég hosszú volt.

– Van kedvenc érme vagy eredménye az idei négy viadalból?
– Nehéz kiemelni bármelyiket is, valamilyen szempontból mindegyik kedves. A világjátékok-győzelem önmagáért beszél, de a világbajnoki negyedik hely miatt sem vagyok csalódott, mert végig kiélezett csata volt. Legalább jövőre lesz miért hajtani Oklahoma Cityben.

Keményen: Petrovics Máté idei termése négy versenyen három érem, ám a világbajnoki negyedik hely miatt sem szomorkodhat. Fotó: DM/DV
Keményen: Petrovics Máté idei termése négy versenyen három érem, ám a világbajnoki negyedik hely miatt sem szomorkodhat. Fotó: DM/DV

Büszke az édesapa

Gének vagy alkat? Ez egy olyan kérdés Petrovics Máté esetében, amelyre leginkább az édesapa, a korábban 10 kilométeren világbajnok kajakos, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója, Petrovics Kálmán tud válaszolni. – Biztos számít, hogy milyen géneket örökölt, de minden, amit ő elért, az az ő eredménye. Nagyon megküzdött azért, hogy ilyen sikeres legyen, és évek óta a világ élmezőnyének tagja. Szakmailag nagy fegyvertény, hogy ilyen ellenfelek között a negyedik helyen zárt a magas színvonalú vb-n. Remek adottságai vannak a maratoni szakághoz, és nem igazán emlékszem olyan magyar kajakosra, aki hozzá hasonlóan huzamosabb ideig, megbízhatóan a világ élvonalában szerepelt volna. Itthonról, egy internetes streamről követtem végig a két órát. Nem lehetett felállni a számítógép elől, hiszen minden percben történt valami. Klasszisok, fantasztikus versenyzők küzdöttek, örülök, és boldog vagyok, hogy közéjük tartozik a fiam is – nyilatkozta Petrovics Kálmán.

– Négy verseny, négy különböző ország, kultúra és város: hogyan ment az akklimatizálódás?
– Muszáj volt gyorsan alkalmazkodni, mert a világjátékokra Kolumbiába például azon a héten utaztunk el, amikor a verseny volt, azaz kevés időnk maradt az átállásra. Amúgy pedig megszoktuk, hogy csak néhány napunk van rá.

– Elfogadott a maratoni szakág a sportágban, illetve más sportágakban?
– A sikerek ellenére még mindig van egy kis távolságtartás, de remélem, ez átalakul tiszteletté, támogatottabb szakággá. Kemény, egyben látványos a verseny, amely sok összetevős: test test elleni csata, hajóval futás, kajakozás is szerepel benne. Itthon sajnos nincs még meg a kultúrája, pedig tényleg élvezetes viadal.

– Jól döntött, hogy a maraton felé sodorta az élet, és itt lett sikeres?
– Igen. Tudom, hogy mennyi munka van mögötte, és az eredmény sem maradt el. Kemény és hosszú edzéseket tartunk: a ki- és beszállást, az ivást, a futást mind-mind gyakoroljuk. Az a jó, ha minél több ilyen jellegű versenyen indulunk, mert így lehet tapasztalatokat szerezni.

– Mások már pihennek, ön még csak hétfőn kezdte, miközben közeleg október és az újabb felkészülés.
– Olyan sok pihenőm valóban nem lesz. Óvatosan, lassan elkezdem az edzéseket talán már a jövő héten. Hosszú és mozgalmas szezon volt, talán 2009-ben volt ilyen sűrű a program. Akkor indultam a szegedi gyorsasági világkupán, az U23-as Eb-n, a maraton-Eb-n és a maraton-vb-n is. Akkor két érmet szereztem, tehát ez az év az eddigi legsikeresebb volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Kerékpáros Sport Club: dobogós fiúk és lányok

Értékes bajnoki helyezéseket szereztek a Szegedi Kerékpáros Sport Club versenyzői a hármas időfutam… Tovább olvasom