Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Pick-légió 1990-től napjainkig

Napjainkban egy nemzetközileg is jegyzett klubcsapat elképzelhetetlen légiós nélkül. A Pick Szeged együttesének történetében eddig 37 légiós lépett pályára.
Végy egy jó légióst! Ez ma már alapszabály a legtöbb labdajátékban. Ki ne emlékezne arra az Arsenal bajnoki labdarúgómeccsre, amelyen egyetlen angol játékos sem lépett pályára az Ágyúsok színeiben. Ilyen előfordult már a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatával, és a nagy rivális, az MKB Veszprém együttesével is. Az, hogy a szegedi klubcsapatokban idegenlégiós szerepeljen, ma már teljesen természetes.

Persze nem mindig volt így. Bármily hihetetlen, de a ma már az NB I/B-s trénerként dolgozó Bartók Csaba 1990. február 6-án jött át Székelyudvarhelyről, és lett 2000-ig a Szeged játékosa. 1991-ben két romániai magyar játékos erősítette a Volánt, Nagy Jenő és Jantó Péter volt a Szeged első páros igazolása. 1992-ben indult be a nagyüzem, ekkor érkezett a szerb, de az akkori jugoszláv Miladin Osztojics, az orosz beállós Szvetoszlav Sinko, és a vajdasági, zentai Adrian Szenics. Egy év múlva jött a szintén vajdasági Bajusz Sándor, aki később magyar állampolgár lett, és talán méltán pályázhatna a minden idők legnépszerűbb szegedi kézilabdása címre.

A világ egyik legjobbja, Nenad Perunicsics. Fotó: Gyenes Kálmán
A világ egyik legjobbja, Nenad Perunicsics.
Fotó: Gyenes Kálmán

1995-ben sikerült megszereznie a már Pick Szegednek a szerb Dalibor Brajdicsot, a szegedi közönség első nagy külföldi kedvencét. „Brajdával" 1996-ban először lett bajnok a Pick Szeged. 1997-ben jött az első, és az eddig egyetlen ukrán légiós Petrusevszkij, egy év múlva a moldáv/ukrán kapus, Igor Rapovec. 1999-ben egy szerb tehetség, az azóta már a Veszprémet erősítő Eklemovics Nikola ragadtatta rendszeresen tapsra a Pick közönségét.

Tíz éve, 2000-ben jelentkezett egy erdélyi fiatalember játékra: Ilyés Ferenc Székelyudvarhelyről igazolt a Pickhez. Két év múlva Nenad Puljezevics és Vladan Matics nevének kiejtését gyakorolta már az újszegedi sportcsarnok közönsége, és az eddig egyetlen színes bőrű játékosát, a kubai szélsőt Yunier Norist is ekkor szerződtette a klub. 2004-ben jött Andjelkovics és Djurkovics, majd ezután évről évre egyre több légiós.

Az egyetlen kubai: Yunier Noris. Fotó: Karnok Csaba
Az egyetlen kubai: Yunier Noris.
Fotó: Karnok Csaba

A világ egykori legjobbjának tartott montenegrói Nenad Perunicsics a 2005/2006-os szezonban vezette kupagyőzelemre a Pick Szegedet. 2006-ban néhány meccsre szerepet kapott az azóta már a süllyesztőbe került francia Milan Calic kapus.


2007-ben három román fiú, Ghionea, Stamate és Petrea írt alá szerződést, és az első szlovén légiós, Luka Zvizej is a Picket választotta. 2008-ban egy újabb premier, megvan a szegediek első horvát légiósa, Mario Bjelis – igaz, nem váltotta meg a világot, csak rövid időt töltött a csapatnál. 2009-ben egy szlovákiai magyar fiú, Tóth Mihály mutatkozott be a kétszeres magyar bajnoknál, és egy újabb horvát, Igor Kos erősíti a Tisza-parti alakulatot.

Légiósok

A Pick Szegednek eddig 37 légiósa volt. Ebbe most belevettük az Erdélyből és a Vajdaságból érkezett kézilabdásokat is. A 38 játékosból 14 szerb, 6 romániai magyar, 3 montenegrói, 3 román, 2 orosz, 2 horvát, 2 szlovén és 1–1 kubai, ukrán, moldáv, szlovákiai magyar, szerbiai magyar, francia.

A felsorolásban a leginkább jegyzett játékosokat említettük. Jól látszik, hogy főként a szomszédos országokból igazoltak kézilabdást a szegedi klubvezetők. Ez nem véletlen, legalábbis az egykori klubelnök, Kővári Árpád szerint:

– Mivel rendszeresen játszottunk edzőmeccseket, és tornákra is jártunk, ezért több játékost így igazoltunk le. A mai világban és a profi sportban elképzelhetetlen egy csapat légiós nélkül, ezt el kell fogadni.

A Pick Szeged együttesében jelenleg nyolc légiós szerepel. Ebből három szerb, egy horvát, egy montenegrói egy román, egy szlovákiai magyar és egy szlovén.

Harmincheten

Az eddigi légiósok: Adrian Petrea, Adrian Szenics, Alexander Csopics, Bajusz Sándor, Bartók Csaba, Borivoj Djurovics, Csavar Zoltán, Dalibor Brajdics, Danijel Andjelkovics, Dragan Marjanac, Evgenyij Petrusevszkij, Ferenczi Botond, Ilyés Ferenc, Igor Kos, Igor Ivanov, Igor Rapovec, Jantó Péter, Julian Stamate, Luka Zvizej, Mario Bjelis, Milorad Krivokapics, Milan Calic, Miladin Osztojics, Nagy Jenő, Nedeljko Jovanovics, Nenad Perunicsics, Nenad Puljezevics, Nikola Eklemovics, Ognjen Kajganics, Ognjen Backovic, Petar Nenadics, Ratko Djurkovics, Szvetoszlav Sinko, Tóth Mihály, Valentin Ghionea, Vladan Matics, Vladimir Oszmajics, Yunier Noris.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Boribona 2010. január 07. 17:41
  „Kemény vagy, xene! ;))
  azonban aggodalomra semmi ok, szerintem dr House tud ezen is segíteni :)”
 • 23. xene@freemail.hu 2010. január 07. 10:50
  „Rájöttem, hogy Kreatívnak mi a baja (Heh): Légionárius betegség!!!!

  "A légiós betegséget egy speciális baktérium okozza, amely felszíni vizekben fordul elő, és közvetítés (légkondícionáló, klímaberendezés) útján terjed. Többnyire súlyos tüdőgyulladással jár, kezelése kórházi ápolást is igényel...

  Tünetek
  A lappangási idő 3-10 nap, az első jelek hasonlítanak az influenza tüneteihez: magas láz, fejfájás, izomfájdalmak, aluszékonyság, gyakran hányás és hasmenés is. Ezt követően súlyos tüdőérintettség, vese- és idegrendszeri károsodás, tudatzavar figyelhető meg. A légionárius betegség többnyire súlyos tüdőgyulladással jár: hidegrázás, magas láz, verejtékezés, mellkasi fájdalom, fájdalmas köhögés, szapora és hörgő lélegzés, szapora szívverés, szorongás lép fel. A beteg egyszerre szenvedhet a légzési és a vese-elégtelenségtől, sokkos állapotba kerülhet.

  Okok
  Egy speciális baktérium (Legionella pneumophila) okozza, amelynek több fajtája van. A baktériumot csupán 1976-ban az Egyesült Államokban azonosították, az Amerikai Légió tagjai között kitört tüdőmegbetegedések kapcsán. A kórokozó természetes előfordulási helyei a felszíni vizek (tavak, patakok, folyók). A baktériumok közvetítője lehet a vízvezeték, a légkondicionáló és a klímaberendezés, nem ismert olyan eset, amikor közvetlenül terjed emberről emberre.

  Kezelés
  Főleg antibiotikumokon alapul. Az esetek többségében kórházi ápolás is szükséges. Kezelés hiányában a megbetegedettek mintegy 20%-a meghal. Az állapot javulásához 3 hét - 1 hónap szükséges."”
 • 22. szocsoba 2010. január 07. 07:06
  „Itt van a szeretett jotevönk Kreativ! Boldog uj évet !!!”
 • 21. tobaccoroad 2010. január 06. 23:24
  „igazad krea elzavarni az összes <moderálva> idegenlégióst és csak a tömegsportot támogatni”
 • 20. Boribona 2010. január 06. 22:32
  „ja-ja, én is azt gondoltam rokonok. De pont a legutóbbi Szeged-Debrecen dupla rangadó közvetítésekor hangzott el, h csak névrokonok.
  A fiatal kapus, Tóth Mihály a szlovákiai magyar, talán érsekújvári születésű.”
 • 19. xene@freemail.hu 2010. január 06. 22:22
  „Én úgy tudtam unokatesók...de az én tesóm most azt mondta, hogy korábban azt mondták azok, most meg azt mondják, hogy nem.....
  Egyébként tényleg Szegeden született....én tévedtem, elnézést. Akkor ki a szlovákiai magyar?”
 • 18. Boribona 2010. január 06. 21:53
  „xene, szerintem tévedsz Vadkertivel kapcsolatban. Mindig is úgy tudtam, h ő született szegedi, ennek most utána is néztem. Szinte napra pontosan 1 éve jelent meg ez a cikk az nso.hu-n:
  "A Pick-Szeged ,,őskövülete" Vadkerti Attila, aki Szegeden született, és nem is játszott soha más városban. A 27 éves szélső az 1999-2000-es szezonban mutatkozott be az NB I-ben, a válogatottban 2004-től számítanak rá."

  A másik Vadkerti, a Debrecenből most eligazolt Gábriel a szlovákiai magyar:

  http://www.kezilabda.com/component/k2/item/1493-vadkerti-gyongyoson-folytatja

  És úgy tudom, h nem rokonok...”
 • 17. Boribona 2010. január 06. 21:37
  „Boldog új évet, Kreatív, már hiányoztál :)”
 • 16. greg 2010. január 06. 20:34
  „Nekem külön szimpi volt Igor Ivanov. Teljesen Pukkancs ellentéte volt.”
 • 15. TUTI 2010. január 06. 20:29
  „köszi krea...nyomjad csak ...;):D”
 • 14. xene@freemail.hu 2010. január 06. 20:07
  „Tudod mikor jutna el a megspórolt pénz az iskolákig....azt hiszem azon a pár kézen amin átfolyna, elvarázsolná annak jó nagy részét.....egyedül a bürokrácia, a korrupció a csalás és hazugság tehet erről...”
 • 13. kreatív 2010. január 06. 18:58
  „Miért nem értitek meg, az Ég szerelmére!
  Nem kell az olimpiai arany, nem kell a hírnév, nem kell a világ- európai és magyar bajnoki cím,nem kell az IDEGENLÉGIÓS, nem kell Natasa Janics, nem kell Vajda Attila és nem kell Farkas Péter és nem kell Gyurkovics Ferenc, nem kell Fazekas Róbert és nem kell Annus Adrián és nem kell Kovács Katalin és Igaly Diána és nem kell vízilabda és öttusa és vívás, és nem kell a PICK-ICS, nem kell a bajnoki cím és nem kell a kupagyőzelem, és semmi más ADDIG, MÍG E HALDOKLÓ TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TENGŐDŐ KIS KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGBAN NEM SZÁNNAK KELLŐ ANYAGI JUTTATÁST AZ ISKOLA-I ÉS TÖMEGSPORTRA!!! EZ AZ ALAPJA MINDENNEK!!! ENNEK KÖSZÖNHETIK JELENLEGI SPORTSIKEREIKET,- A FÖLDKEREKSÉGET BEHÁLÓZÓAN- A VOLT JUGOSZLÁV TAGORSZÁGOK SPORTOLÓI!!!!
  ALAPVETŐ SZEMLÉLETVÁLTOZÁS SZÜKSÉGES, SZAKÍTVA AZ OLIMPIAI MÍTOSSZAL!!!!
  DM-ből vett idézetek:
  -"A Pick vesztes meccse után HÁROM SZEGEDI újságíró gyalog indult el a szálláshelyére, Németországban, Nordhornban.
  -2009 novembere, Montpellier, vasárnap délután. KÉT SZEGEDI sportújságíró kávézni indul - ingyen volt! - az Antigoné halljába. Süli I. és Süli III., azaz Róbert és András egy kis feketével szerette volna magát spannolni az esti Montpellier-Pick BL-rangadó előtt.-"
  -"Napjainkban egy nemzetközileg is jegyzett klubcsapat elképzelhetetlen légiós nélkül. A Pick Szeged együttesének történetében eddig 37 légiós lépett pályára.

  Nos kedves topic-társaim, ez az amiről régóta írok! Az egyre szélesedő holdudvar a csapat körül, amely érdekelt abban, hogy a jelenlegi viszonyok fennmaradjanak, hisz így is hasznot húznak belőle. Egyben törekednek arra, hogy a realitások talajáról elrugaszkodva igyekezzenek árnyaltabb képet festeni a mélyrepülésről, igyekeznek szurkolói tábort verbuválni, a közérdeklődés fenntartásával!
  Ezzel az agitációs munkával csak magyar játékosokból álló, a dobogó második, vagy harmadik fokáért küzdő csapatot is segíthetnék, ebben az esetben is elérhető lenne a mérkőzésenkénti 500-600 fő, FELE, NEGYED annyi KÖZpénz felhasználásával. A megmaradt összeget az iskolai- és tömegsport kasszájába fizethetné az önkormányzat!!!”
 • 12. favágó 2010. január 06. 15:03
  „Gyerekek! Ez a Délmagyar! Nem kell ezen vitázni, tudjuk milyen színvonalat képvisel!:-((”
 • 11. xene@freemail.hu 2010. január 06. 13:54
  „Úgy látszik CSN-nel ugyanúgy jár az agyunk....sőt, szinte egy időben.....”
 • 10. csn 2010. január 06. 10:45
  „Látom, nem csak nekem tűnt föl :)”
 • 9. csn 2010. január 06. 10:43
  „Szerbia zászlaja piros-kék-fehér, nem kék-fehér-piros. Utóbbi Szerbia és Montenegróé volt.”
 • 8. xene@freemail.hu 2010. január 06. 10:42
  „Ja, és a grafikánál is van 1 hiba!!!
  Szerbia zászlaja ma így néz ki (PIROS-KÉK-FEHÉR +2 FEJŰ SAS):
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Serbia.svg”
 • 7. xene@freemail.hu 2010. január 06. 10:39
  „A teljes lista így néz ki:
  3 szerb van: Marjanac, Andjelkovic és Nenadic; és 1 MONTENEGRÓI (ők is külön állam már!!!): Vladimir Osmajic!!!!
  1 horvát: Igor Kos; 1 román: Ghionea; 1 szlovákiai magyar: Vadkerti; és 1 szlovén: Zvizej!!!”
 • 6. xene@freemail.hu 2010. január 06. 10:36
  „No akkor pontosítsunk egy kicsit!!!
  3 szerb van: Marjanac, Andjelkovic és Nenadic; és 1 MONTENEGRÓI (ők is külön állam már!!!): Vladimir Osmajic!!!!”
 • 5. Schwarczblauer 2010. január 06. 10:09
  „Szenics sztem András volt és a Bajusz Sanyival együtt mutatkoztak be a Fesztivál kupán, Nikolával pedig együtt jött Ognjen Kajganic...
  Csavar Zoli nem erdélyi srác?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szpartak ragyogó csillagai

Nem midendennapi mérkőzés kezdődik szerdán 18 órakor az újszegedi sportcsarnokban. A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának ellenfele a Szpartak Moszkva lesz. Tovább olvasom