Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Pick Szeged - három felvonásban

Skaliczki Lászlónak, a Pick Szeged vezetőedzőjének szerződése május 31-én lejár, a klub nem hosszabbította meg a megállapodást.
A tréner a harmadik időszakát töltötte a férfi kézilabdacsapatnál. Játékosként feljutott az NB I-be, edzőként bajnok lett, vele játszotta az első és 100. Bajnokok Ligája-meccsét a Pick. 200 ember az elmúlt 50 év legjobb szegedi szakemberének választotta a klub 50. születésnapján, 2011 decemberében. Vasárnap délután a Gellért Szabadidőközpontban, a Pick Szeged idényzáró összejövetelén beszélgettünk vele.

Skaliczki Lászlóval mutatkozott be a Pick Szeged a Bajnokok Ligájában, tavaly pedig a 100. BL-meccsen is ő ült a kispadon. Fotó: Schmidt Andrea
Skaliczki Lászlóval mutatkozott be a Pick Szeged a Bajnokok Ligájában, tavaly pedig a 100. BL-meccsen is ő ült a kispadon.
Fotó: Schmidt Andrea

– Játékosként és edzőként is dolgozott a Pick Szegednél. Hogy emlékszik vissza ezekre az időszakokra?
– A kézilabda gyökereit itt szereztem meg. Ez nem vitás. Itt kaptam olyan lökést, ami meghatározta az életemet. Három felvonásban dolgoztam Szegeden, és mindhárom nagyon szép volt.

 
A Csurgóé a bronz

A Csurgó a döntetlent követő büntetőpárbajban legyőzte a Tatabányát a férfi kézilabda NB I bronzéremért zajló párharcának harmadik összecsapásán, szombaton, ezzel 2:1-re megnyerte az egyik csapat második győzelméig tartó bronzcsatát.

Eredmény, a 3. helyért, 3. mérkőzés: Csurgó–Tatabánya 23–23 (7–11) – büntetőkkel: 26–24.

– Játékosként kezdett. Milyen volt?
– Remek csapatban, remek közösségben kézilabdázhattam. Már az első szegedi három évem csodás volt. A régi csarnok hangulata varázslatos volt. A mostanit is szeretem, de a volt sportcsarnok hangulata semmivel sem összehasonlítható. Az első nemzetközi szereplést sem feledem. Amikor elkezdtem edzősködni, célom volt, hogy egyszer Szegedre visszatérjek.

– Visszatért, önnel lett először bajnok a Pick.
– Fiatal edzőként értem el a csapattal a sikert. Egy remek, motivált társaság jött össze. Nagyszerű csapatmunka volt az aranyérem megszerzése. A második felvonás is szép időszak volt, utána jöttek újabb munkák, újabb csapatok, újabb sikerek.

– És visszatért 2010-ben. Tudatos volt?
– Segíteni hívtak, hiszen a kiszemelt edző, akit a szegedi kispadra szerettek volna, nem vállalta a munkát. Jöttem, mert a Pick Szeged nekem sokat jelent. Jöttem, mert dolgozni akartam, tenni, visszaadni a szegedi kézilabdának.

– Ez a három év azért stresszesebb volt, nem?
– Sokat változott a világ. De ez a harmadik felvonás is szép volt. Voltak benne remek győzelmek, sikerek. Szerettem volna, ha sikerül újból valamit nyernünk, akár a magyar kupában, akár a bajnokságban. Ez nem jött össze, volt, amikor közel álltunk hozzá, kevésen múlt a siker, hogy felérjünk a csúcsra. Szerencsénk sem volt, hiszen úgy gondoltuk, hogy közelebb kerülhetünk a nagy riválishoz, a Veszprémhez, de ellenfelünk mindig úgy erősített, hogy ez nem valósulhatott meg.

– Mit hoz a jövő? Merre tovább?
– Vannak lehetőségeim. 58 éves vagyok, ötéves tervben gondolkodom, szeretnék hosszabb távon tervezni, gyermekemmel, Lacival közösen dolgozni. Ebben benne van sok minden, akár egy csapatnál edzősködni, vagy éppen tehetségekkel foglalkozni.

Búcsúkép. A Pick Szeged vasárnap tartotta záróvacsoráját, amelyen a vezetőség és a játékosok mellett a szponzorok is részt vettek. Fotó: Karnok Csaba
Búcsúkép. A Pick Szeged vasárnap tartotta záróvacsoráját, amelyen a vezetőség és a játékosok mellett a szponzorok is részt vettek. Fotó: Karnok Csaba

– Ha azt mondom, Pick Szeged, ez mit jelent Skaliczki Lászlónak?
– Egy fontos részét az életemnek. Sok barátra tettem szert, sok szeretetet kaptam, sikereket értem el. Velem mutatkozott be a csapat a Bajnokok Ligájában, a City- kupában elődöntősök voltunk, itthon felértünk a csúcsra, tavaly pedig a 100. BL-meccsünket is velem vívta a Pick. Ez szép lista, olyan eredmények, amire büszke vagyok, és nem feledem sosem.

Olvasóink írták

 • 2. pinkfloyd60 2013. május 27. 11:13
  „Köszönjük Skala! Végre lassan kezd tudatosodni az emberek fejében,hogy a pénznek nagyon nagy jelentősége van az élsportban is! Tulajdonképpen ott van a csapat ahol a költségvetés! A Veszprém amióta kijárok kézi meccsekre mindig is jobb kondícióval bírt. Ott valamit nagyon másképp csinálnak,és ugye az eredmények őket igazolják! A vezetőség inkább legyen korrekt,és egy teljesíthető koncepcióval álljon elő,ne pedig hülyeségekkel lovalja a szurkolókat.Esélyt nem látok arra,hogy letaszítsuk belátható időn belül őket a trónról.Nagyon sokan annak is örülnénk,ha egy hajtós,eredményes ,szerethető kézi csapatot csinálnának Szegeden. Még egyszer köszönjük Skala.....erőt,egészséget a további munkához!!!!!”
 • 1. Figyelő 2013. május 27. 09:52
  „Én úgy gondolom, hogy köszönet illeti Skaliczki László három éves szegedi munkáját!
  Biztos, hogy lehetett volna jobb és szebb az elért eredmény, de tudomásul kell venni, hogy nem az edző hanem az általa felkészített játékosok vannak a pályán és kézilabdáznak.
  Az edző, ez esetben Skaliczki azokkal kénytelen dolgozni akiket úgymond a nyakába varrtak, igazoltak, lehet, hogy a megkérdezése nélkül.
  Sokan most úgy gondolják, hogy majd az érkező spanyol edzővel fogják a Veszprémet leszorítani a kézilabda hazai, képzeletbeli trónjáról. Ez sem lesz így, csak össze kell hasonlítani a két klub anyagi helyzetét és az abból adódó játékosállományát.
  Mindenesetre, Skaliczki Lászlónak köszönöm a kétéves munkáját, és utódjának sok sikert kívánok.

  Más, arról a bizonyos kettős mércéről!
  Történt a Csurgó - Szeged meccsen, Csurgón, azon a bizonyos hétméteresekkel végződött meccsen.
  Történt, hogy amikor a Pick Szeged már továbbjutónak volt mondható a hetesek alapján a szegediek svéd kézilabdása felmutatta a győzelem nemzetközi jelét, a "V" betűt, erre föl a haragos bírók, akiknek nem szimpatikus a szegedi csapat, piros lappal kiállították a szegedi játékost. Ez még nem volt elég a csurgói edzőnek, a hazai edző, I.V. elkezdte lökdösni a szegedi játékost, hozzáért!!
  A történet a M.K.Sz. irodájában végződött, fegyelmi tárgyaláson, amin a szegedi játékost elmarasztalták, a csurgói edző ellen, aki inzultálta a szegedi játékost, nem indítottak fegyelmit!
  Ez lett volna a kettős mérce No 1!
  A következő, Szeged - M.K.B. Veszprém meccs. A vendégek horvát állampolgárságú játékosa, Renato Sulic már megint begőzölt, mondjuk úgy, hogy nem éppen a szabályok szerint kézilabdázott. Kiállították, végleg, piros lappal. Erre a veszprémi foglalkoztatású kézilabdás nekiállt hőbörögni, a versenybíróság asztalát is fel akarta borítani, az, hogy az nem sikerült, a veszprémi csapatkapitány érdeme. Ezek után a Renato Sulic ellen semmiféle fegyelmi vizsgálat nem indult!
  Ez lett volna a kettős mérce No 2!

  A harmadik dolog, a kirekesztés!
  Tegnap volt a női Magyar Kupa bronz meccs és a döntő.
  A Sport Klub nevű sportadó a döntőt közvetítette, az a tv csatorna, amit sokan nem tudna fogni ebben a hazában. Nem mert vételi lehetősége kizárólag a kábeles társaságok és a nevezett sport adó közti megállapodás kérdése.
  Én úgy gondolom, hogy egy Magyar Kupa döntő van akkora esemény, hogy annak közvetítési jogát a magyar közszolgálati adó, nevezetesen az MTV 1 Tele Sport szerkesztőségének kellene megadni!
  Az lehet, hogy a M.K.Sz. sok pénztől esne el, talán a klubok is, de úgy gondolom, hogy a kézilabdát szerető és értő magyar szurkolók megérdemelnék, azt, hogy ne rekesszék ki őket egy ilyen esemény megtekintésének a lehetőségétől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 2011: marad az osztályozó

Csak 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Balmazújváros ellen, így már biztos, hogy osztályozóra kényszerül a Szeged 2011. Tovább olvasom