Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Pick Szeged: városszerte ünnepelték a csapatot

Történelmi tettet hajtott végre a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata: megnyerte az EHF-kupát. Hétfő este ezrek ünnepelték a játékosokat a városban.
Történelmi sikerhez hatalmas ünneplés járt. Azok után, hogy a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata fennállása első nemzetközi kupagyőzelmét aratta a németországi Berlinben – az EHF-kupa Final Fourjában legyőzte a házigazda Füchse Berlint (24–22), majd a döntőben a francia Montpellier-t (29–28) is –, a szurkolók óriási szeretettel fogadták a csapatot előbb délután, majd kora este is Szegeden.
  
Itthon a Pick, itthon a kupa! Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Az újszegedi sportcsarnoknál már a hazaérkezéskor közel százan vártak, majd kora este indult a kisvonat, amelyen a Pick a Dugonics térre utazott, és nagyjából hétezer ember előtt elkezdődhetett a fieszta. 

Korábban írtuk:

Kis változás az esti programban: a csapat fél 8-tól, az újszegedi sportcsarnoktól indul kisvonattal, majd 8 órától a Dugonics téren lesz az ünneplés! Minden szurkolót szeretettel várnak!

Korábban
Csoda! Nehéz szavakat találni arra, amit a Pick Szeged véghezvitt Berlinben, az EHF-kupa négyes döntőjében. Olyan játékkal rukkolt elő a csapat, ami a nemzetközi kézilabda-társadalmat is elvarázsolta. Előbb az elő- döntőben a Füchsének, majd a fináléban a francia Montpellier-nek sem volt esélye.

Juan Carlos Pastor vezetőedző, segítője, Marko Krivokapics és a kapusedző, Porobic Haris olyan szinten készítette fel a magyar csapatot, ami ámulatba ejtett mindenkit. Szombaton végig vezetett a Pick a Berlin ellen, a döntőben is csak egyszer tudott vezetni a gall együttes. Mikler Roland két napon keresztül lehúzta a rolót. A védelem akkora falat húzott, mint ami egykor állt Berlinben. Alen Blazevic igazi vezér volt. Aki kételkedett abban, hogy a horvát játékos kell-e a Picknek, az most megbizonyosodott róla. A többiek is nagy harcosok voltak. De mekkorák!

Megnyertük! EHF-kupa-győztes a Pick Szeged. Fotó: MTI/EPA/Daniel Naupold (galéria)

És most támadásban is extrát nyújtott a magyar csapat. Mindenki hozzátett a sikerhez. Azonban Ilyés élete legnagyobb játékát nyújtotta, ha nincs a hazai pályán játszó Iker Romero, akkor ő lett volna a négyes döntő legjobb játékosa. Mikler viszont a torna legjobb kapusa lett, megérdemelten.

Hihetetlen, mi volt a döntőben! A Pick többször is vezetett három góllal, de a franciák kapartak, jöttek, kapaszkodtak. Igen ám, de olyan erő volt a Pastor-csapatban, amivel ők sem bírtak. Hiába játszott többször is emberhátrányban a Pick, ezeket a helyzeteket is remekül megoldották. Hiába volt 3 perccel a vége előtt 28–25 a Szegednek – Nikola Prce akkora gólt ragasztott a kapuba, hogy az majdnem felborult –, az utolsó percben 28–27-re feljött a Montpellier. 10 másodperccel a vége előtt a kapitány, Vadkerti Attila harcolt ki büntetőt, amit Larholm olyan magabiztosan értékesített a világklasszis Omeyer mellett, mintha az természetes lett volna. Még szerzett egy gólt a gall csapat, de ez sem tudta megakadályozni azt, hogy a Pick egy kupacban ünnepeljen. Pastor éppen 46. születésnapján nyerte meg csapatával a trófeát.

Az 52 éves szegedi kézilabda legnagyobb sikerét aratta a Pick, elhódította az EHF-kupát, amihez minden megyei sportbarát szívből gratulál. Ezt mindenki kifejezheti ma 20 órától, hiszen a csapatot a Széchenyi téren fogadják. Szép volt, fiúk!

Megnyertük! EHF-kupa-győztes a Pick Szeged. Fotó: MTI/EPA/Daniel Naupold (galéria)
Örömszavak, aranypillanatok

Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője: – Hihetetlen érzés, hogy első magyarországi évemben ilyen nagy sikert arattunk. A játékosok mindent visszaadtak a pályán abból, amit tanultunk, egy csodás születésnapi ajándékkal kedveskedtek nekem. Jó volt látni a nézőtéren a sok szegedi szurkolót, köszönet nekik, hogy ilyen hangulatot teremtettek.
Marko Krivokapics, a Pick másodedzője: – Nagyon szenvedtünk a kispadon, legszívesebben mindenki bement volna a pályára. Egyelőre még senki nem érezheti át ennek a jelentőségét – lesz, aki csak évek elteltével fogja fel, mekkora tettet vittünk véghez Berlinben!
Vadkerti Attila: – Nyertem már néhány trófeát a Szegeddel, most is ugyanaz az érzésem. Balogh Zsoltival beszélgettem, azt mondtam neki, hogy holnap, amikor felébred, azt kell, hogy érezze: nem szalasztottuk el a lehetőséget! Hozzátenném: a kupa baromi nehéz, nem volt egyszerű felemelni...
Ilyés Ferenc: – Nehéz ilyenkor szavakat találni, mert nyertem már sok kupát, többek között a Lemgóval EHF-et is, azonban ez az egyik, ami a legközelebb áll a szívemhez. Ez a hit győzelme volt!
Niko Mindegía: – Hihetetlen nagy szívvel harcoltunk! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már a Füchse ellen, az elődöntőben nagyon elfáradtunk, de vitt előre a szívünk. A kupagyőzelem életem eddigi legszebb pillanata!
Nikola Prce: – Nagyon látványos meccs volt, egy kis szerencse is kellett a győzelemhez. A döntőben a franciák kapusa, Omeyer végig provokált, éppen ezért örülök, hogy három gólt is lőttem neki.
Zubai Szabolcs: – Évek óta arra vágytam, hogy aranyat nyerjek a Pickkel! A nemzetközi kupa már összejött, következhet a bajnokság és a magyar kupa!
Ancsin Gábor: – Még nem fogtam fel, hogy mit tettünk. Gratulálok mindenkinek, akik közreműködtek. Mindjárt elsírom magam!
Alen Blazevic: – Ez egy nagy meccs, óriási csata volt! Örülök, hogy így sikerült a hétvége – ezért mindannyian, csapatként dolgoztunk meg.
Balogh Zsolt: – Megkönnyeztem a kupagyőzelmet! Igazi csapatként harcoltunk – ez volt a legfontosabb, ez vezetett sikerhez.
Botka László, Szeged polgármestere: – Európai kupagyőztes a Szeged! Gratulálok a Pick Szeged minden játékosának és a szakmai vezetőknek! Köszönjük, különleges ajándék ez számunkra Szeged napján!
Lékó Péter sakkozó, Pick-drukker: – Gratulálok a csapatnak, nagyszerű érzés volt szegediként a lelátón drukkolni.
Kővári Árpád korábbi szegedi vezetőedző: – Történelmet írt a Pick, amire büszke vagyok! Mindent elmond a döntőről, hogy rekedtre ordítottam magam!Középpontban

Rovatunkban aktualitásokkal foglalkozunk. Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke a helyszínen örülhetett a Pick Szeged EHF-kupa- győzelmének. A klubvezető Berlinben elmondta: reméli, hogy jövőre ismét a Bajnokok Ligájában indulhat a szegedi együttes.

– Fantasztikus győzelmet aratott a Pick Szeged. Milyen érzés volt ezt átélni?

– Amikor az új vezetéssel 2011-ben átvettük a csapatot, azt mondtuk, hogy három éven belül szeretnénk egy nagy sikert elérni. Ez a siker most itt van előttünk, az EHF-kupa berlini megnyerésével megvalósult az, amit elterveztünk. Csodás dolog volt ezt átélni, igazán még most sem fogtam fel, hogy micsoda tettet hajtott végre a csapat.

Megnyertük! EHF-kupa-győztes a Pick Szeged. Fotó: MTI/EPA/Daniel Naupold (galéria)

– Gondolta volna a Final Four előtt, hogy meglehet az aranyérem?

– Éppen a Rádió 88-nak nyilatkoztam, hogy ide, a négyes döntőbe mindenki győzni érkezett, így a Pick Szeged is! Bebizonyítottuk, hogy nem véletlenül mondtam ezt, hiszen a csapat teljesen megérdemelten, kiváló ellenfeleket legyőzve szerezte meg a trófeát. Csányi Sándor tulajdonos hihetetlenül büszke a fiúkra, ő is itt, a helyszínen élte át a szenzációs sikert.

– Ez az út eleje? Jöhetnek az újabb sikerek?

– Nagyon bízom benne! Egy olyan szakmai munka kezdődött el a Pick Szegednél, amelyet lehet folytatni, és amelyre hosszabb távon is lehet építeni. Reménykedem benne, hogy jövőre újra a Bajnokok Ligájában indulhat a csapat, és ott is bebizonyíthatjuk, hogy milyen remek együttesünk van!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy esély még maradt: UTC-Haladás 3-5

Utolsó hazai bajnokiját játszotta a 2013– 2014-es idényben az UTC Futsal Team, amely ugyan kikapott a Haladástól, ám Nagykátán megszerezheti a hetedik helyhez szükséges győzelmet. Tovább olvasom