Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Próbálja élvezni az életet

Labdarúgás - Július 29-én ünnepli 60. születésnapját Kutasi László. Az egykori hatszoros válogatott futballistának manapság csak a tenisz és a kerékpározás jelenti a mozgást.
– Hogy van? Az udvariaskodás mellett azért is kérdezem ezt, mert az elmúlt években több súlyos műtéten is átesett.
– Azt szoktam erre a kérdésre válaszolni, amin keresztülmentem, ahhoz képest viszonylag jól. Az utóbbi nyolc esztendőben öt operáción estem át. Azokkal nem tudok már mit csinálni, az viszont idegesít, hogy mostanában meg-megszédülök. Egy hétig vizsgáltak a klinikán, de nem találtak semmit. Hát ez van.

– Sporttal vagy anélkül telnek a napjai?
– A szívműtétem miatt parancsba kaptam az orvosoktól, hogy muszáj, kötelező mozognom. A tenisz örök szerelmem, hetente kétszer fogok ütőt a kezembe, csak az a baj, hogy már egyre kevesebb futással művelem a sportágat. Mit csináljak, nem bírják a térdeim... A másik mozgás a kerékpározás. Én tekerek, a kutyám meg fut mellettem.

– Mondja meg őszintén, nem hiányzik a futball?
– Jaj, dehogynem, majd megesz a fene. Csakhogy tudomásul kell venni, hogy az embernek vannak korlátjai. Már több mint három éve, hogy utoljára játszottam kispályás meccset... 2006. április 6-án operáltak porccal – csontig kikopott a tükörporc –, utána ugyan megpróbáltam megint labdába rúgni, de ez akkora fájdalommal járt, hogy eldöntöttem, kész, ennyi volt, lőttek a focinak. De még véletlenül sem akarom sajnáltatni magam, megpróbálom élvezni az élet szép oldalait. Ebben sokat segít háziorvosom, egykori csapattársam, Szeghalmi Zoli – nála jobb kezekben nem is lehetnék.

Kutasinak örök szerelme a tenisz. Fotó: Frank Yvette
Kutasinak örök szerelme a tenisz.
Fotó: Frank Yvette

– Aktív labdarúgóként a Diósgyőr színeiben érte el legnagyobb sikereit. Onnan lett hatszoros A és olimpiai válogatott, kétszer nyert MNK-t, és bajnoki bronzérmet is őriz vitrinjében. Mi a véleménye arról, hogy egykori, szeretett klubját immár sokadszorra fenyegeti az anyagi ellehetetlenülés veszélye?
– A szívem szakad meg. Istenem, milyen sok felejthetetlen meccset játszottunk telt ház előtt! Sajnos tudomásul kell venni, csak ott lehet fellendülésre számítani, ahol van tőke. Diósgyőrben nincs. Nagy a szegénység arrafelé, de nem csak ez a baj. Az utóbbi jó tíz évben nem sikerült olyan tulajdonost, vezetőt találni, aki a szívén viselte volna a klub, a csapat sorsát. Ez azért szomorú, mert ha valahol van igény a jó futballra, ha valahol imádják az emberek a labdarúgást, akkor az Diósgyőr. Nem akarok okoskodni, már régen elkerültem onnan, csak hallomásból ismerem az ottani viszonyokat. Mindenesetre elkeserítők azok a hírek, amelyek eljutottak hozzám.

– A régi csapattársakkal tartja a kapcsolatot?
– Természetesen, sokat beszélünk telefonon, jeles eseménykor mindig felköszöntjük egymást. Az sem kizárt, hogy a közelgő 60. születésnapomon Salamon Józsi, Veréb Gyuri és Oláh Feri is meglátogat.

– A szíve javulását a szegedi foci sem nagyon szolgálja. Ezért nem látni a meccseken?
– Hébe-hóba azért kinézek, de sok örömet nem lelek benne. Futni, harcolni ezek a gyerekek is tudnak, csakhogy a passzokkal, a labdalevétellel bizony hadilábon állnak. Tisztelet a kivételnek, kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy rossz az utánpótlás-nevelésünk. Egyedül az akadémiai képzésben látom a kiutat. Persze az sem mindegy, hogy ott ki, mennyire felkészült szakember oktatja a srácokat.

Olvasóink írták

 • 2. Tisza 2009. július 10. 09:47
  „Jó egészséget, további sok boldogságot kivánok az egyetlen Szegeden élő válogatott labdarúgónak.
  Arról pedig ő nem tehet, hogy városunkban jelenleg egy harmadosztályú, jórészt junior játokokosokból álló csapat jelenti a csúcsfocit, amely szinte képtelen erősíteni, mivel nem versenyképes a környékbeli megye I-es csapatokkal sem az átigazolási piacon!
  Miért is van ez így? Meddig lesz ez így?

  MINDÖRÖKKÉ HAJRÁ SZEGED!”
 • 1. NógrádiT 2009. július 10. 09:35
  „Kedves Laci!
  Nagyon sok boldogságot és a szegedi fociban még sok-sok örömöt kívánok Neked.
  Szegeden nagyon jó az utánpótlás nevelés épp a cikk szerzőjének Tamás és Norbert fiával neveltek, nevelnek kiváló labdarúgót. A probléma az, hogy a helyi körülmények miatt idejekorán eligazolnak Szegedről. Én bízok benne, hogy számíthatunk rád abban a munkában, mely a szegedi labdarúgás felemelkedését célozza.
  Ismételten boldog születésnapot és sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőmeccsek Apatintól Podbrezováig

Teke - A Szegedi Tekézők Egyesülete július 20-án kezdi meg a felkészülést a szeptemberben rajtoló… Tovább olvasom