Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Réges-régen egészen más volt a futball

Sportrovatunk szervezésében megválasztjuk az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgóját. Kollégáink egy harmincas listát hoztak létre, ebből választhatnak a szavazásra jogosultak.
Az eredményhirdetésre november 17-én kerül sor, ekkor derül ki, hogy ki volt a város legnépszerűbb futballistája. A hetedik szavazó az 1950 és 1953 közötti Szegedi Honvéd volt focistáinak egy része, akik Kis Jenő házában nosztalgiáztak.

A hetedik szavazat

1. Mészáros Károly (100 pont)
2. Kocsis Lajos (90 pont)
3. Sándor Károly (80 pont)
4. Harangozó Sándor (70 pont)
5. Kalmár György (60 pont)
6. dr. Hajós Imre (50 pont)
7. Nemes István (40 pont)
8. Kotász Antal (30 pont)
9. dr. Kürtösi László (20 pont)
10. Kozma Mihály (10 pont)

Közös nyaralásunkon ismertem meg Kis Jenőt, a haveroknak és jó ismerőseinek csak „Füles", akivel rögtön megtaláltuk a beszélgetésünk közös nevezőjét: a sportot. Mint kiderült él-hal a labdarúgásért, s 72 éves kora ellenére szinte minden szegedi csapatot fel tud felállás szerint sorolni. Akkor ígérte meg, hogy összehívja a még élő volt szegedi honvédosokat egy halászlés baráti nosztalgiázásra. Ez meg is történt a hét elején a szép petőfitelepi családi házban. – Sajnos kimentette magát Nyári Tibi, aki a közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját, de lemondta Polyvás Dani is a találkozót. Czirák Öcsi pedig túl beteg ahhoz, hogy eljöjjön Orosházáról – szabadkozott Kis Jenő. Megérkezésünkkor már ott volt Szél József (70 éves) és a házigazda öccse, Kis Emil, aki szabadkozott is, hogy akkor még a Honvéd mezítlábasban rúgta a bőrt. Jött Könczöl László (72), őt követte dr. Horváth Tibor (72), végül pedig együtt érkezett dr. Mészáros Károly (78) és dr. Vass István (74).

Mint idősek között szokás, mindenki elmondta betegségét, nyavalyáját, de a nyelvüket igazán csak a házigazda feleségének, Piroskának a főztje (halászlé és debreceni) oldotta meg. Szinte egymás szavába vágva elevenedett meg az ötvenes évek szegedi, illetve megyei fociélete. Mindenkinek volt emléke. Csakúgy soroltak az ismert és számomra soha nem hallott nevek. Amikor pedig előkerült lapunk szavazási listája, igencsak parázs vita alakult ki.

Az ötvenes évek honvédosai (balról jobbra): dr. Mészáros Károly, Kis Emil, dr. Könczöl László, Széll József, dr. Horváth Tibor, Kis Jenő, dr. Vass István. Fotó: Frank Yvette

– Mint minden lista, ez is szubjektív – állapította meg dr. Vass István. – De azért megpróbálunk valamennyire közös nevezőre jutni – ígérte meg dr. Horváth Tibor. Amikor pedig Mészáros Károly kiment a mellékhelyiségbe, a házigazda Kis Jenő azonnal javasolta: „Karcsit írjuk az első helyre, számunkra ő volt a legjobb portás." A harmincas keret második helyére némi vita után Kocsis neve hangzott el: „Közvetlenül az utánunk jövő korosztályt képviselte. Nem véletlenül lett válogatott." Sándor Károlyt jelölte a társaság a dobogó legalsó fokára, hozzátéve: „Igazán csak 17 éves koráig maradt szegedi". A megjelentek bevallották: ők igazán azokat rangsorolják, akik az ő idejükben rúgták a bőrt. Így került a listára: Harangozó, Kalmár, dr. Hajós, Kotász, Nemes, dr. Kürtösi. Végül azonban egy jóval későbbi szegedi labdarúgó, a három Kozma testvér legidősebb tagját, Mihály nevét említették.

– Ki járt mostanában a Felső Tisza-parti stadionban? – kérdezte dr. Mészáros Károly. Miután senki nem válaszolt, így szólt: – Ne is menjetek, ha nem akartok elszomorodni.

Harmincas lista

KAPUSOK
Gujdár Sándor
Mészáros Károly
Pálinkás József

VÉDŐK
Korányi Lajos
Gyuris János
Kozma Zoltán
Dr. Kürtösi László
Kutasi László
Portörő Gábor
Szélpál László

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Baróti Lajos
Gruborovics Tibor
Harangozó Sándor
Kocsis Lajos
Kotász Antal
Ladányi László
Orosházi László
Reményik László dr.

TÁMADÓK
dr. Hajós Imre
Hrepka Ádám
Kalmár György
Kozma Mihály
Nemes István
Kun Lajos
Nagy Antal
Pusztai László
Sándor Károly
Szabics Imre
Vass Ferenc dr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Beton VE klasszisa Pekingben ismételni szeretne

Másfél hónap híján három év elteltével újra a válogatott kerettel gyakorolt a Szeged Beton… Tovább olvasom