Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Rengeteg a fia a pályán

Sándorfalva - Sorozatunkban olyan pedagógusokat, testnevelőket, edzőket mutatunk be, akik maradandót alkottak Csongrád megye sportéletében. Sándorfalva labdarúgása rohamosan fejlődik, a megyeegyben a felnőttek esélyesek a bajnoki elsőségre, az ifik pedig címvédők és listavezetők. A helyi futballért az ismert szakember, dr. Tóth János felel.
10–0 és 7–0. Az elmúlt hétvége sándorfalvi góltermése a megyei I. osztályban. A Nagymágocs vendégeskedett a városban a bajnokság 14. fordulójában, és előbb az ifjúsági együttes szerzett hét, majd nagy meglepetésre a felnőtt tíz találatot az egyébként otthon bárkire veszélyes vendégek ellen.

A Sándorfalva utánpótlását dr. Tóth János fogja össze – a szakember jól ismert név a megyében. Ő a felnőtt és az ifjúsági csapat edzője, emellett pedig felügyeli a kisebbekkel foglalkozó trénerek és tréner asszonyok – ebből kettő is van – munkáját. Dr. Tóth az SZVSE-ben töltött el négy – eredmény: megyeegyes bajnoki cím –, majd Zákányszéken három évet – újabb megyeegyes bajnoki cím –, ezzel egy időben a Tisza Volánnál az 1988-asokkal kezdett el dolgozni (csak néhány név a korosztályból: Tandari Tamás, Dlusztus András, a kézilabdás Lele Ákos, Dargó Balázs, Vida Gergely), majd a Röszke következett két évig. Sándorfalván ez a harmadik éve, és a fejlődés ismét látható a csapat és a település futballján.– Gyakorlatilag a nulláról indultunk a helyi srácokkal, illetve az egykori tanítványaimmal két és fél éve, és onnan jutottunk el oda, hogy nyáron az ifi bajnok, a felnőtt együttes második lett, jelenleg pedig ugyanígy állunk. A feltételek kiválóak, a munka lehetőségei adottak, van, amikor 25 ifista tolong a műfüvesen – mondta a szakember, aki 1981 óta él és dolgozik Szegeden, így már tősgyökeres szegedinek vallja magát.
A szakemberre jellemző, hogy elsősorban fiatalok, a húszas évei elején járó labdarúgók veszik körül. A jelek alapján dr. Tóth szeret velük dolgozni.

– Vagy ők szeretnek velem edzeni, de a lényeg, hogy rendre megtaláljuk egymást. Változott a fiatalok mentalitása, hozzáállása az elmúlt másfél-két évtizedben, de nem kesergek ezen, és nem is érzékelek negatívumot sem az edzésen, sem a mérkőzéseken, sőt inkább jók a tapasztalataim. A mai fiatalok igényesek, csak akkor járnak rendszeresen sportolni, ha látják, hogy a környezetük fejlődik, és komoly a munka. Amikor az előző szezon végén versenyt futottunk a Mórahalommal, akkor is azt mondtam, hogy szakmailag semmi akadálya a magasabb osztálynak sem az én, sem a játékosok részéről – vélte az egykori NB I-es játékos, aki az elmúlt szombaton töltötte be az 51. életévét.
A tréner folyamatosan tanul, elsősorban a spanyol Barcelona játékát nézi és elemzi.

– Azért nem csak a Barcelona létezik, hiszen voltam én már Milan-szurkoló is. Mindig érdekelt a világ futballjának vezető játékstílusa, és ezt immár az interneten és a tévében is nyomon követem, majd hasznosítom a napi munkában. A játékos labdabirtoklás nekem rendkívül szimpatikus, és látom, hogy a játékosoknak is fekszik, szívesen tanulják, alkalmazzák. Szeretem a nyitott, értelmes gyerekeket, akik elfogadják, ha valami újdonságot mutatok, mondok nekik. Én azt mondom, otthon három lányom van, de a pályán rengeteg a fiam – tette hozzá végül dr. Tóth.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A labdás bácsik csörtéi

Edzésriport: a Vasas ellen készül az A-Híd Szeged VE. Tovább olvasom