Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Révész Ferenc a fiatalok közt is hetvenkedik

Két napja múlt hetvenegy éves. Mégis kifut, vetődik, irányít, korhol, biztat. Teszi, hiszen kapus. Lelkesen, sportszerűen. Révész Ferenc, illetve ahogy szólítják, és a mezén is rajta van, Tata még vágyik a fiatalok közé, ők jelentik a motivációt. Ez a titka is annak, hogy heti kétszer pályára lép a szegedi bajnokságokban.
Mindig pontosan érkezik. Az öltöző egyik sarkában elfoglalja állandó helyét, majd átöltözik. A táska már előző este, de legkésőbb a mérkőzés(ek) napján reggel össze van készítve. Szereti az állandóságot, ezért aztán szinte ugyanazt a szerelést húzza fel – legyen tél, ősz, tavasz vagy nyár. Cipő, hosszúnadrág, kesztyű és a 70-es mez, Tata felirattal. A számozás árulkodó: Révész Ferenc betöltötte hetvenedik életévét. Sőt tegnapelőtt a hetvenegyet is, lévén 1937-ben született. És még mindig focizik. Rendszeresen heti kétszer: hétfőnként általában a városi alapfokú bajnokság Önkormányzat nevű csapatában, majd péntekenként a Török György veterán-emléktornán a Tervezőkkel. A veteránok közt a legidősebb, de a fiataloknál is számítanak rá, ő pedig jön. Lelkesen, lelkiismeretesen, sportszerűen, a meccsek előtt gyakran stresszelve.

– Komolyan veszem még most is, és ez akár nevezhető izgulásnak is – indokol Révész Tata. – Fiatalként is mindig így álltam a meccsekhez. Talán ezért lehetett, hogy az NB I-ből éppen kiesett Szolnok 17 évesen kinézett magának, ám végül Szarvason tanultam tovább. Játszottam Martfűn az NB III-ban, Kiskunfélegyházán több csapatban, nem egyszer bekerültem a forduló NB II-es válogatottjába, 57 évesen pedig még a Kistelek II. kapuját őriztem. Olyan társakkal focizhattam, mint Pataki Tamás, Himer István, az elhunytak közül pedig Czeigerschmidt, Báló, Károlyi. Szarvason Korányi I Lajos volt az edzőm, és sosem felejtem el, hogy sportszelettel jutalmazott, ha a kapukirúgást átjuttattam a felezővonalon. Mégsem érzem teljesnek a pályafutásomat, mert többet is elérhettem volna.

Koncentráció, figyelem: Révész Ferenc így véd
Koncentráció, figyelem: Révész Ferenc így véd

Hogy miért nem alakult másképp? Mert történt egy komoly fejsérülés 1966-ban, amely miatt sokat kihagyott. Odalett az esetlegesen nagyobb karrier. De folytatta! Például alighogy átesett a szívkoszorúér-műtéten, néhány hónap után már az azóta megszűnt Radnóti-hétfőkön brillírozott. És még ma is vetődik, kiszalad a kapujából, hangosan irányít, biztat és szid. Mint a nagyok.

– Már nincs erősségem. Talán csak az, hogy eltűrnek a csapattagok – válaszol nevetve, amikor megpróbálok az erényei iránt érdeklődni. – Átlagos kapus tulajdonságaim voltak, sose éreztem, hogy ha az egyik oldalra jön a labda, az gondot okozna. És még most sincs így. Semmim sem fáj, izomlázam sincs a meccsek alatt és után. Naná, hisz edzésben vagyok!

A család is örökölte a sportszeretetet. Lánya, Edina például kosaras volt, és annak a Radnótinak a tagja, amelyik veretlenül nyerte a gimnáziumok országos bajnokságát. Az unoka, Kiss Olivér pedig többszörös utánpótlás-válogatott kézilabdakapus, aki jelenleg Izlandon légióskodik. Fia, Roland a foci mellett maradt, és a megyében több helyen is megfordult, húsz éve pedig vele egy csapatban szerepelhet. Igen büszke erre. Mint ahogy a nevelt unokára is, aki szintén kézilabdakapus.

– Jól érzem magam a fiatalok közt, ők azok, akik motiválnak, szabályosan vágyom közéjük – érzékelteti, mi is lehet a titka. – Ez az a plusz, ami erőt ad. Lehet persze, hogy genetikailag is jól állok, hiszen apám nyolcvanéves korában versenyt futott az unokákkal, pedig nem is volt atléta. A városiban van egy fiatalabb utódom, ha úgy alakul a meccs, őt váltom, az öregfiúknál pedig fix a helyem. És amíg udvariasan nem közlik, hogy köszönik a részvételemet, addig mivel van sorsolásom, mindig ott vagyok a meccsek előtt negyedórával.

70-es mezben, éppen hetvenegy évesen.

Olvasóink írták

 • 4. Novaszel Balázs 2008. szeptember 14. 10:42
  „Isten Éltessen Sokáig. Ildi,Balázs”
 • 3. Önkormányzat 2008. szeptember 13. 19:45
  „Istenéltese a Tatit még vagy 70 évig!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Koós, Sejben ,Kiss,Szél,”
 • 2. zoty 2008. szeptember 13. 13:46
  „Isten éltesse!!!”
 • 1. Tóth János 2008. szeptember 13. 07:05
  „Gratulálok Feri a családom nevében”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráczkó Gitta és Sors Tamás is bronzérmes

Ráczkó Gitta és Sors Tamás egyaránt bronzérmet szerzett a pekingi paralimpia pénteki úszódöntőiben.… Tovább olvasom