Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Risztov csodás hajrával ezüstérmes a berlini úszó Eb-n

A szegedi Olasz Anna az előkelő ötödik helyen végzett az olimpiai bajnok vásárhelyi lány mögött.
Nem mindennapi versenyt hozott a berlini úszó-Európa-bajnokságon a nők 10 ezer méteres versenye. A mártélyi–vásárhelyi, olimpiai bajnok Risztov Éva remek hajrájának köszönhetően második lett, a szegedi Olasz Anna az ötödik helyen csapott a célba.

10 kilométer úszás. Sokan úgy gondolnánk, hogy egy ilyen hosszú távon úgy szétszóródik a mezőny, mint a ricahéj egy futballmérkőzés lelátóján. És nem! Szerda délelőtt a berlini női döntőben olyan izgalmas befutót láthattak a sportbarátok, ami közben kevesen maradtak ülve. Két Csongrád megyei születésű leány volt a mezőnyben, az olimpia bajnok mártélyi–vásárhelyi Risztov Éva és a Haász SZUE kiválósága, a szegedi Olasz Anna. Mindketten végig az élmezőnyben úsztak. Mentek, tempóztak, tartották az iramot. Az utolsó 200 méter pedig a már említett nem mindennapi csatát hozta. Mintha előtte már nem 9800 métert tettek volna meg.

Parádés hajrá, ezüstérem. Így örült  a második helynek a célba érés után Risztov Éva. Fotó: MTI/Kovács Anikó
Parádés hajrá, ezüstérem.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A célegyenesbe fordulva már-már úgy tűnt, hogy ebből nem lesz magyar érem. Risztov azonban hihetetlen erővel kezdett el tempózni – az ötödik helyen volt ekkor. Ment előre, majd néhány méterrel a cél előtt már a második volt, közvetlenül a végül győztes holland Sharon van Rouwendaal mögött. Olasz Anna is begyújtotta a rakétákat, végül az előkelő ötödik helyre kapaszkodott fel a 20 éves szegedi versenyző.

– Nagyszerű érzés azt látni, hogy a magyar lányok a világ élmezőnyében találhatók. Éva és Anna is nagyszerűen versenyzett, annak külön örülök, hogy a magyar válogatott első érmét mi szereztük. Azt látni, hogy nagyon megváltozott a hosszú távú úszás. 11 versenyző olyan iramot diktált, amit kevesen bírtak. Végig hatalmas volt a tempó, és ezt a két magyar lány bírta, ami a jövőre nézve is nagyon biztató. Anna nem indul 5000 méteren, inkább a vasárnapi 25 kilométerre koncentrál, készül fel, mert ott szeretnénk érmet szerezni – nyilatkozta a magyar válogatott szegedi szövetségi kapitánya, Gellért Gábor.

Végeredmény
Úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokság, Berlin (Németország), női 10 km-es nyílt vízi úszás: 1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:56:06.9 óra, 2. Risztov Éva 1:56:08.0, 3. Aurora Ponsele (Olaszország) 1:56:08.5, 5. Olasz Anna 1:56:10.7, 15. Szilágyi Nikolett 2:00:45.8 óra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíró André kalandos útja

Nem mindennapi, 24 órás utazás után érkezett meg a kínai ifjúsági olimpiára a Gellért SE… Tovább olvasom