Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Risztov Éva három év szünet után visszatért az úszáshoz

A vásárhelyi születésű, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hatszoros rövidpályás Európa-bajnok Risztov Éva visszatér az úszósportba. Nem a medencébe, hanem a hosszútávúszásba, vagyis a nyíltvízi szakágba, és reméli, valóra válthatja álmát: megszerezheti a hőn áhított olim-
piai érmet. Valószínűleg Debrecenben, Vajda Tamás edzővel készül majd a versenyekre.
A most 23 esztendős Risztov Éva több mint három éve, 2005 októberében döntött úgy, befejezi a versenyszerű úszást. Mindenkit meglepett, megdöbbentett, de azonnal elkezdte keresni helyét a világban. Kacérkodott a vízilabdával, motokrosszozott – szülővárosában, Vásárhelyen is szerepelt –, és úszósulit nyitott Gödön. Itt a történet újabb fejezete.

– Az egyik barátomnak megígértem, átúszom vele a Balatont, ezért intenzívebben elkezdtem az edzéseket – mesélte a vásárhelyi-mártélyi kötődésű Risztov. – A versenyzéshez való visszatérés, kis túlzással, néhány napos történet: a szövetségtől kerestek meg azzal a lehetőséggel, lenne-e kedvem a hosszútávúszással foglalkozni. Igent mondtam, mert érzek magamban annyi erőt, hitet, hogy ismét keményen dolgozzak, és kipróbáljam magam ebben a szakágban.

A szövetségtől Ruza József főtitkár kopogtatott nála ezzel az ötlettel, és végül is sikerült visszacsábítania az egykori klasszist az úszósporthoz. Bejelentése legalább olyan váratlan volt, mint amikor azt közölte: abbahagyja. A 10 kilométeres számot, távot választja majd – úgy gondolja, számára ez lehet az ideális –, mely tavaly Pekingben debütált az olimpiai műsorban. Megváltozik az élete: valószínűleg Debrecenbe költözik, az ottani klub színeiben Vajda Tamás irányítja majd felkészülését; ő volt a mestere a 2008-ban visszavonult Kovács Ritának, aki korábban nyolc év kihagyás után kezdett újra versenyezni.

A hit, az akarat megvolt Risztov Évában az újrekezdéshez. Fotó: Tésik Attila
A hit, az akarat megvolt Risztov Évában az újrekezdéshez.
Fotó: Tésik Attila

– A médiában „percek" alatt elterjedt a visszatérésem híre, kedden késő estig csengett a telefonom, szinte szünet nélkül nyilatkoztam. Még sok minden bizonytalan, ezért ha a terveimről kérdeznek, óvatosan fogalmazok. Folynak a tárgyalások, például meg kell teremteni az optimális feltételeket a munkához. Az edzések mások lesznek, de nem félek: biztos hamar megszokom újra a kemény munkát, felveszem a ritmust. A hosszú táv önmagában nem jelent újdonságot, korábban a tréningeken kilométereket tempóztam; a nyílt víz azonban igen, ilyen „terepen" még nem versenyeztem. Az első pár hónap sorsdöntő is lehet, de elszánt vagyok, vállalom. A felkészüléstől, az ott elvégzett munkától, fejlődésemtől függ, mikor indulhatok először versenyen.

Eddig bármibe fogott, mindig nagy tervekkel, a siker reményében, azt áhítva tette. Így van ez most is. De óvatos. Semmit nem kiabál el. A jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokság „célkeresztben" van, a 2012-es londoni ötkarikás játékokra viszont azt mondta, még távolinak, álomnak tűnik: – Addig csinálom, amíg élvezem, és ebben benne van a londoni indulás lehetősége. És ez lehetne a nagy esélyem – amennyiben minden jól alakul –, hogy megszerezzem a kollekciómból hiányzó olimpiai érmet. Szeretek úszni, nem adom fel...

Elmesélte: mások is biztatták az újrakezdésre, és már jó ideje ő is gondolkozott rajta, családtagjai, ismerősei örömmel fogadták döntését, de: – Szeretnék már túl lenni az első pár hónapon. Utána, tapasztalatokkal felvértezve már többet tudnék mondani, esetleg bátrabban fogalmazhatnék a jövőről.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. március 13. 12:26
    „Sok sikert Éva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a tavaszi bezsongás

Ma este Győrben megkezdi márciusi menetelését a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata. A szegediekre… Tovább olvasom