Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Risztov Éva öt év után újra világversenyen csobban vízbe

A vásárhelyi származású úszóklasszis, Risztov Éva (24) debreceni színekben indul a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, a 10 kilométeres távon Balatonfürednél csobban vízbe. Öt év után áll rajthoz világeseményen, és szeretné felvenni a versenyt a legjobbakkal.
Újra szoríthatunk Risztov Éváért. Ezt utoljára 2005-ben tehettük, akkor a montreali „medencés" világbajnokságon állt rajtkőre. Annak az évnek a végén abbahagyta az úszást, több sportággal (vízilabda, motokrossz) próbálkozott, majd tavaly visszatért: hosszútávúszóként. Debrecenben, Vajda Tamás edző irányításával készült, két Európa-kupa-futamot már nyert. Az első igazán nagy kihívás a hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz számára, ő csütörtökön 16 órakor Balatonfüreden – a hosszútávúszók versenyeit ott rendezik – 10 kilométeren csobban a „magyar tenger" vizébe.

– Kemény kéthetes balatonfűzfői felkészülésen, edzőtáborozáson vagyunk túl – árulta el Éva –, vasárnap költöztünk át Füredre. Naponta három tréning volt a program, két úszó – legalább 20 kilométert kellett tempózni – és egy torna jellegű. Olyan feladatot is kaptam, hogy ússzak 8000 métert versenytempóban, előtte és utána 1000–1500 méter bemelegítéssel és levezetéssel. Egy foglalkozás 3–4 óra hosszáig tartott, a nap végére általában annyira elfáradtam, hogy kedvem és energiám sem maradt másra. Edzettem, ettem, aludtam – de most az Európa-bajnokság a legfontosabb. A lazább, frissítő, formát élesítő időszaknál tartunk. Már a Balatonban is megmártóztam vasárnap és hétfőn, és bár lehűlést jósolnak, remélem, csütörtökön is olyan kellemes hőmérsékletű lesz a víz, mint akkor.

Risztov Éva erős mezőnyben bizonyíthat.   Fotó: Tésik Attila
Risztov Éva erős mezőnyben bizonyíthat.
Fotó: Tésik Attila

Azért 10 kilométeren indul, mert hosszútávúszásban ez a táv szerepel az olimpia műsorán, s trénerével mindvégig erre koncentrálva építették fel felkészülését. Amikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta: nem ismeri riválisait. De már ők is megérkeztek a Balatonhoz a kontinensviadalra, és Éva szemügyre vehette testalkatukat, azt, hogyan mozognak a vízben. Eljöttek a vb-n remeklő olaszok, de a németek és a britek legjobbjai sem hiányoznak, óriási rutinnal, 40–50 versennyel a hátuk mögött. A tapasztalat a „verekedéshez", a vízben a jobb pozícióért való birkózáshoz is kell, bár ezért, ha a bírák észreveszik, kizárás a „jutalom".

– Igyekszem nem túl nagy felelősséget, terhet magamra pakolni. A mezőny erősségét ismerve azzal is elégedett lennék, ha legjobb tudásom szerint teljesíteném a 10 kilométert, és felvenném a versenyt, a harcot a szám klasszisaival. Örülök, hogy újra itt vagyok, és világversenyen indulhatok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhárom érmet lapátoltak össze a szegedi kajak-kenusok

Telt ház volt Sukorón, azaz 62 egyesület 1580 versenyzője vett részt a kajakos és kenus utánpótlás… Tovább olvasom