Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Risztov Éva: Sport után politika?

A debreceni színekben versenyző, vásárhelyi-mártélyi kötődésű hosszútávúszó Risztov Éva sikeres esztendőt zárt 2010-ben. Megnyerte az Európa-kupát és szakágában az év sportolójának választották, idén a sanghaji világbajnokság a főversenye. A karácsonyt Vásárhelyen töltötte szeretteivel, és nem tartja kizártnak, hogy civilben politikus lesz.
Igazi közege a víz. Risztov Éva(25) ezt medencés korszaka után nyílt vízen, hosszútávúszásban is bizonyította az elmúlt évben. A szakág klasszisai, rutinos sportolók előtt megnyerte az Európa-kupa-sorozatot, és új sportágában ő lett az év sportolója hazánkban.

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan „betörök" ebbe a szakágba – árulta el Éva –, bár teljes meglepetésként nem ért, korábban rengeteget úsztam. Ezzel együtt, ha 2010 elején azt mondják: én leszek az év sportolója, jót nevetek a felvetésen, de ahogy jöttek az eredmények, ez egyre reálisabbnak tűnt. Örülök ennek a címnek.

Bár korábban is tempózott, a hosszútávúszás – ezt mindig hangsúlyozza – a körülmények miatt teljesen más sportág, amit még mindig tanul, és minden verseny újdonságként hat rá. Az eddigi eredmények meggyőzték, edzőjével, Vajda Tamással jó úton járnak. A tavalyi megmérettetések közül egyiket sem emelte ki, mindegyik más miatt marad emlékezetes: az Európa-bajnokság a hazai környezet és közönség, a többi a nagyobb sikerek okán. Az idei főverseny a júliusban rendezendő sanghaji világbajnokság lesz, amin szeretne az első hatban végezni. Az, hogy ezenkívül mennyi Európa- és világkupára jut el, az anyagiaktól, a támogatóktól függ. A hajdúsági megyeszékhely és klubja, a Debreceni Sportközpont-Sportiskola mindent megtesz azért, hogy minél több viadalon tesztelhesse felkészültségét.

Risztov Évának 2011-ben is komoly tervei vannak. Fotó: Tésik Attila
Risztov Évának 2011-ben is komoly tervei vannak.
Fotó: Tésik Attila

Jelenleg dupla teher hárul rá: vizsgaidőszak van, és már az edzéseket is megkezdte. A debreceni egyetem állam- és jogtudományi karán az igazgatás-szervezés szak hallgatója. Kérdésre, „provokációra" válaszolva csak annyit jegyzett meg: – Ez a képzés valóban a közélet felé tereli az embert, vagyis nem zárom ki, hogy majd a civil életben politikusi pályára lépek. Bármit hozhat az élet... Remélem, EU-s elnökségünk fél éve alatt a sport is előtérbe kerül.

A karácsonyt Hódmezővásárhelyen, Mártélyon töltötte családjával, szeretteivel, mindenkihez ellátogatott, aki fontos számára, és sok ajándékot kapott. A szilveszter barátok körében Budapesten telt, de megjegyezte, nem azért bulizott, érezte jól magát, mert az esztendő utolsó napján ez szinte kötelező elvárás, az volt a lényeg, hogy számára kedves emberekkel tölthette a napot.

– Újévi fogadalmat sem tettem, az ilyen babonák, szokások nem érdekelnek. A céljaimat nem ilyenkor, és nem az ünnep miatt fogalmazom meg – közölte Risztov Éva.

Ek-siker 2010-ben

Risztov Éva a hazai rendezésű Európa-bajnokságon 10 kilométeren 7. lett, az izraeli Európa- és világkupán 6. (10 kilométer), míg az olaszországi és a törökországi Európa-kupán 10 és 5 kilométeres távon nem talált legyőzőre. Megnyerte az Ek-sorozatot, illetve eredményei alapján a hosszútávúszó szakágban az év sportolója lett Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 4. PipiczGabor 2011. január 06. 17:09
  „A sporotolok sok esetben megmutattak, hogy milyen a politikai iranyultsaguk. Nem hinnem, hogy ezt kellene csinalni. A suszter maradjon a kaptafanal.”
 • 3. mazsolaszolo 2011. január 06. 15:51
  „Sportolónak nagyjából egy rakás nulla volt, cross-motorosnak egészen az. Naccerű politikus lehet, most úgyis azoknak áll a zászló: minél butább és önteltebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy ő fogja megmondani a tutit. Még azt is megérhetjük, hogy ő lesz a köztársasági elnökünk. Minden lehetséges ebben a szemét világban.”
 • 2. Kulipintyó 2011. január 06. 13:05
  „Neee! Elég már az ostoba, műveletlen sportoló-politikusokból!”
 • 1. deszkás 2011. január 06. 10:14
  „Évike! Sejthető melyik irányba de én az ön helyében nem tenném.(nem alacsonyodnák le) Evvel a "múlttal" egyik oldalhoz se mennék közel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza-kupa: kilencedszer a jégen

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület hétvégén rendezi meg a szokásos nemzetközi utánpótlás… Tovább olvasom