Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Risztov riválisa örök nyárra vált

Szeged - A Haász Szegedi Úszó Egylet 19 esztendős tehetsége, Olasz Anna az első medencés maratoni ob-n az olimpiai bajnok Risztov Éva méltó riválisa volt. A hosszútávúszó nagy jövő előtt áll, de ősztől már nem a Tisza-parton, hanem az Egyesült Államokban készül.
– Korábban gondolta volna, hogy 19 esztendősen megszorongatja az aktuális olimpiai bajnoki címvédőt?
– Nem, mi több, sokáig azt sem, hogy válogatott leszek. Édesapán gyerekkoromban levitt az uszodába, hogy mozogjak ott, amíg nem találok magamnak egy sportágat. Ott ragadtam, de csak a 2009-es ifjúsági világbajnokságon tudatosult bennem, mit érhetek el.

– Risztov Éva londoni aranya milyen változást hozott a hosszútávúszóknál?
– Érzem, hogy nagyobb az érdeklődés, a média és a szurkolók részéről egyaránt. Olykor az utcán is kérdezgetnek erről a szakágról, ennek nagyon örülök. A szövetség is komolyabb figyelmet fordít ránk, így idén már több nemzetközi versenyen is szponzorálják az indulásunkat, ami számomra különösen fontos. Most a tapasztalathiány a gyenge pontom, de az idei szezon ebben sokat segíthet.

Olasz Anna
Olasz Anna
– És mi az erőssége?

– A döntéshozatal és a holtpont elkerülése. Az olimpiai távon hét kilométernél a többség leszakad, de én szerencsére nem szoktam ebbe a hibába esni. Viszont a hajrámon javítani kell, mert Debrecenben is az utolsó szakaszon előzött meg Risztov Éva.

– A verseny után úgy nyilatkozott, növelte az önbizalmát a második hely. Eddig gondja volt ezen a téren?
– Igen, főleg a medencés versenyeken, mert a fordulóim gyengék, ebben Éva is sokkal jobb, így elméletileg ezen is múlhatott a győzelem. Amikor kijöttem a medencéből, az edzőm, Gellért Gábor azzal fogadott: nyugodjak meg, a nyílt vízen nem lesznek fordulók...

– Ebből is látszik, milyen remek a versenyző-edző kapcsolat a klubban.
– A családias hangulat a sikereink titka. Ahhoz képest, hogy milyen kevés a felnőtt versenyző, komoly csapatmunka folyik, egymást húzzuk előre, a trénerek pedig szakmailag és emberileg is megadnak ehhez minden segítséget.

– Ősszel mégis az Egyesült Államokba költözik, az Arizona State egyetem ösztöndíjas hallgatójaként. Mit adhat az amerikai város, amit Szeged nem?
– Például örök nyarat, ami egy hosszútávúszónál igen fontos tényező. A városhoz közel van egy tó, ahol egész évben lehet nyílt vízen edzeni. A monoton sport miatt érzem, hogy környezetváltozásra van szükségem, ráadásul ott az élethez is pozitívabban állnak, mint itthon. Már általános iskolában is egy ilyen lehetőségről álmodoztam, így a négyéves egyetem után is szívesen maradnék abban az országban, ahol a nővérem és két unokatestvérem is él. Persze ehhez nem ragaszkodom mindenáron.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 19. 12:12
    „Elgondolkodtató az ami a mai fiatalok fejben zajlik.
    Most ez a kislány akar elmenni, majd nem is olyan soká az egyik unokám:(
    Az én hazám lassan élhetetlenné válik a kormányfőnk 11 évi folyamatos megosztó politikája miatt.
    Szégyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első a Kutyákok

Két helyszínen, csak a +35-ös korosztályban rendezték meg a 21. Pedagógus-kupa kispályás labdarúgótornát - tizenegy együttes nevezett. Tovább olvasom