Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rogotin ideális búvóhely Vajdáéknak

Az EDF Démász-Szegedi VE kenus csapata, szakemberrel, vendégversenyzőkkel együtt tíz fő a horvátországi kisfaluban, Rogotinban végzi el az általános vízi alapozó edzőtábort.

Dél-horvát falu a Neretva torkolatánál, Ploce és Metkovic között, Bosznia-Hercegovinán át körülbelül 670 kilométerre Szegedtől. Az internetes keresés alapján a 2001-es népszámlálási adatok szerint nincs önálló önkormányzata, és alig háromszázan lakják. Hogy akkor mit lehet ott csinálni? Elbújni a világ elől. Például szerelmespároknak. Vagy hírességeknek. Illetve azoknak a sportolóknak, akik nyugalomra, békességre és tökéletes felkészülésre vágynak.

Itt dolgozik február vége óta és egészen március 31-éig az EDF Démász-Szegedi VE kenus csapata. Tízen utaztak el a horvátországi edzőtáborba, van köztük rutinos (Fürdök Gábor tán maga sem tudja, hányadik meleg vízi alapozását végzi), nem szegedi színekben szereplő (a szolnoki Sarudi Pál és a BKV Előréből Vasbányai Henrik; edzőik – Erdős Attila és Varga Zsolt – kérték meg Vécsi Viktort, tanítványaik csatlakozhassanak a szegediekhez) kenus, a sprinter Horváth Gábor (lásd keretesünket), a fiatal generáció (Ződi László, Molnár Tamás, Lédeczi Péter és Makai Tibor) tagjai, valamint a tréner, Vécsi Viktor.

A vízi munka játssza a főszerepet a horvát edzőtáborban. Fotó: Frank Yvette
A vízi munka játssza a főszerepet a horvát edzőtáborban.
Fotó: Frank Yvette

Általános vízi alapozás – így nevezik azt a munkát, amelyet Vajdáék végigcsinálnak. Van benne 20-22 kilométer lapátolás, hegyi futás, kondizás, és ez a napi kettőből még csak az egyik tréning volt... Nem csoda, ha az amúgy is ingerszegény környezetben esténként nem kell külön takarodót hirdetni, a kártyázás, az olvasás, a gitározás után minden versenyző hullafáradtan esik ágyba.

– Az időjárás nem kegyes hozzánk, hiszen hiába utaztunk el hazánktól délebbre, egyelőre ugyanolyanok a körülmények, mint otthon: hideg van, 3–5 Celsius-fok, plusz esik az eső. A hét második felére már jobb időt mondanak, reménykedünk, hogy megérkezik a várt felmelegedés. A Neretva árad, emiatt örvényes, ez sem segíti munkánkat, Edzőnk, Vécsi Viktor félt is bennünket, hiszen elég egy rossz mozdulat, és már borulunk is bele a folyóba, amely után könnyen jön a megfázás. Volt, amikor délelőtt az esőzés miatt elmaradt a tréning, de azt délután bepótoltuk. Napokon belül érkezik egy támogató révén a vitamincsomag, amely az egész stábot ellátja majd, így talán most már végleg megússzuk a meghűlést. Talán egyetlen nap lazítást kapunk: március 17-én ünneplem a 27. születésnapomat, az a nap pihentetőbb lesz. Már megszoktam, hogy nem barátokkal vagy a hozzátartozóimmal ünnepelek, hanem edzőtáborban vagyok ilyenkor, de azért ez a stáb is kiváló társakból áll – mondta Vajda.

Horváth új hajója

Régóta várta már a mai napot Horváth Gábor, az EDF Démász-Szegedi VE kenusa. A kiválóság ugyanis megkapja új hajóját, amelyet a szegedi gyártó, a Plastex új fejlesztéssel készített el neki. Komoly laboratóriumi, áramlástani tesztelések után sikerült olyanná alakítani, amely majd remélhetőleg aranyak felé repíti Horváthot a versenyidényben. A hófehér kenu elsősorban a sportoló „szakterületére", a 200 méteres számokra szakosodott. A hossz- és szélességi adatok egy bizonyos méretkeret között mozoghatnak, és maximalizálva vannak, így ezeken nem lehet változtatni, az is kikötés, hogy nem lehet rajta negatív ív, viszont a hajófutás tulajdonságaival lehet játszani, és ezt használta ki a gyártó.

Ami a hajó, illetve a Rogotinba érkezés érdekessége: ma kapja meg Horváth, mégpedig a szövetségi kapitány, Storcz Botond jóvoltából, aki ha már a megbeszélt villámlátogatásra elutazik oda-vissza 1300 kilométert, segít a klubnak és a versenyzőnek is azzal, hogy házhoz viszi a hajót.

Olvasóink írták

  • 1. Szurkoló 2010. március 10. 21:14
    „Legalább Horváth-tal normális Storcz...
    Remélem, jön még a kenusokra melegebb idő is. Borzalmasan hideg lehet vízen.
    Tartsatok ki, fiúk, meglesz az eredménye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutást érő Arsenal-gála

A Portót kiütve jutott a legjobb nyolc közé az angol Arsenal a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi… Tovább olvasom