Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Rozgonyi Ákos, a megszállott motoros

Szeged - Más kisfiúk 5-6 évesen a labda bűvöletében élnek, Rozgonyi Ákos azonban a motorozás rabjává vált. A 13 éves motokrosszos édesapja segítségével egyre kiforrottabb versenyzővé érik.
Rozgonyi Ákos egyvalamit egészen biztosan örökölt az édesapjától: ez a motorozás iránti végtelen szenvedély. Ötéves kora óta a motokrossz megszállottja, folyamatosan 2-3 évvel idősebbeket utasít maga mögé, vezeti a magyar bajnokságot.

– Tavaly válogattunk a versenyek között, mindig azon a futamon indultam, amelyiket elég erősnek találtam. Az idei évet már rászántuk a junior motokrossz Eb-re, amelyen 6 forduló alapján, 16 ország 35 versenyzője közül 6. lettem – mesélte a fiatal versenyző, majd édesapja, Rozgonyi Tibor engedett betekintést a kulisszák mögé.

Rozgonyi Ákos: motoron...
Rozgonyi Ákos: motoron...


– Szegeden nincs megfelelő motokrosszpálya, legközelebb Vásárhelyen, Csongrádon vagy Kiskunmajsán tudunk edzeni. A versenyekre való felkészülés azonban nem csak motorozásból áll. Futás és kiegészítő sportok, mint például a thai box is szerepel a programban. A motoros edzéseket csak kora tavasszal tudjuk elkezdeni. Azt vallom, hogy tanulható sportág a motokrossz. Szükséges egy alapvető érzék, de hiába van jó technikád, ha nem vagy elég edzett. Ákos sikereinek kulcsa abban rejlik, hogy számos külföldi futamon is rajthoz állt már, így gyűjtve egyre több tapasztalatot – mondta az édesapa.

...és dobogón. Fotók: delmagyar.hu
...és dobogón. Fotók: delmagyar.hu
Hazánkban a motokrossz körön kívüli sportágnak számít. Magyar versenyzőként majdhogynem lehetetlen felvenni a versenyt a Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából vagy éppen Belgiumból érkező motorosokkal, hiszen arrafelé nagy hagyománnyal bír a krosszozás, és az anyagi lehetőségek sem hasonlíthatók össze.

– Az utazási költség a legnagyobb kiadásunk – folytatta Rozgonyi Tibor. – Szeretnénk szponzort találni Ákosnak, hiszen jelenleg nincs komolynak mondható támogatónk. Szintén sajnálatos, hogy itthon a korszerű pályákon kívül a megfelelő közeg is hiányzik. Amíg külföldön egymást inspirálva fejlődnek a gyerekek, Magyarországon nincs ilyen jellegű húzóerő.

Mélyről kell tehát építkezni, ám tehetséggel és szorgalommal mindent el lehet érni, Ákosba pedig kétségkívül szorult talentum és kitartás egyaránt.

– Jövőre szeretnénk a junior vb-n pontszerző helyen végezni, a német bajnokságban rajthoz állni, valamint a 19 évesek kategóriájában is sikeresen szerepelni – vázolta a terveket Rozgonyi Tibor.

Olvasóink írták

  • 1. fer981 2012. július 25. 13:16
    „Sajnos ez Magyarország, ahol nemzetközi szintű versenyzőknek úgy kell össze kuporgatni az utazási költséget, na meg a többi költséget is, közben megyei szintű sportokra, ahol 1-2 száz néző van, és csak a megyében pár ezer érdeklődő, ezekre a a sportok van mani. Arról nem beszélve, hogy a motorsport versenyzőknek sokkal keményebb edzést kell végezni, és még fejben is nagyon ott kell lenni . Sok sikert kivánok a fiatal versenyzőnek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eső nyerte a keddi napot a szegedi görkorcsolya Eb-n

A verseny helyett az esőről szólt a szegedi görkorcsolya- Európa-bajnokság keddi napja. A délutáni program elmaradt, ezt ma délelőtt rendezik meg. Tovább olvasom