Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rúdtánc: nem csak fenékmutogatás - videó

Tornászmúlttal, háromgyermekes anyaként egy év alatt hazai bajnok és világbajnoki bronzérmes volt az amatőrök között a szegedi rúdtáncos, Kelemen Orsolya.
Könnyed mozdulatok a talajon, más sportágakban akár nyújtásnak is hihetnénk. Aztán amikor jön a kézen állás, közben a lábtárogatás, majd a spárga, utána pedig a rúdon a különböző ügyességi és erőgyakorlatok, miközben a Whitesnake együttes Here I go again című száma szól – nos, ekkor értjük meg, miért is tekinthetjük teljes joggal sportnak a rúdtáncot.

Orsolya Kelemen short program

A szegedi Kelemen Orsolya nemrég kezdte el, és hamar sikeres lett – miután világra hozott három gyermeket.

Családanya edzésben. Kelemen Orsolya három gyerek mellett, ilyen gyakorlatokkal jutott el az amatőr vb-bronzig. Fotók: Kuklis István
Családanya edzésben. Kelemen Orsolya három gyerek mellett, ilyen gyakorlatokkal jutott el az amatőr vb-bronzig. Fotók: Kuklis István

 Két verseny, két érem

A tavalyi sikerszéria az országos amatőr rúdtánc- és fitneszbajnokságon, Budapesten kezdődött, ahol Kelemen Orsolya kezdő kategóriában első helyezést ért el. Utána októberben rendezték a European Pole Sport & Workout Union és a World Assotiation Pole Sport & Workout Airacrobatic szervezetek világbajnokságát Csehországban, Prágában. Ez volt az első vb, amelyen azok az amatőrök is indulhattak, akik a saját országukban a legrangosabb nemzeti versenyen még nem vettek részt profiként. Egy rövidített gyakorlat videójával lehetett nevezni és kvalifikálni a döntőbe. Kelemen Orsolya a B kategóriában indult azok között, akik korábban versenyszerűen sportoltak. A szegedi rúdtáncos a sikeresen végrehajtott gyakorlattal bronzérmet szerzett – mindössze 0,4 ponttal lemaradva az ezüstéremről.

– Egy éve űzöm a rúdsportot, egyelőre amatőr szinten, mert elég kevés időm marad a család, a három gyerek mellett... Szegeden egyetlen helyen, a Forma–1 fitneszteremben van lehetőség a rúdtáncra. Ötszintes a rendszer a kezdőtől a profiig: a kezdőkkel Bökfi Réka és Szigili Andrea, a haladókkal pedig Budapestről Presinszki Ákos foglalkozik. Mivel Bélteki Pál révén volt némi tornászmúltam, elég gyorsan fejlődtem, illetve Bökfi Réka profizmusa és személyisége nagyon inspiráló volt számomra. A versenyzést tavaly áprilisban kezdtem, majd októberben már a vb-n szerepeltem – nem is rosszul – mesélt Kelemen Orsolya.

Nehéz sport, mégis bárki űzheti

– A rúdtáncban, vagy ahogy én inkább nevezem, a rúdsportban hatéves kortól 50 éves kor felett is lehet versenyezni. A gyakorlatok nagyjából négypercesek, statikus és forgó rúdon egyaránt végre kell hajtani az elemeket. Vannak erő- és lazasági kötelező, valamint egyénileg választható elemek, a zene szabadon választott. A pontozóbírók az elemeket értékelik, valamint az előadásmódot, a technikát és a hibákat is nézik. Szépen fejlődik a rúdtánc, egyre népszerűbb, viszont a negatív megjegyzésekkel rendesen megküzdünk. Sokan fenékmutogatásnak tekintik az egészet, pedig nem az. Ilyenkor elmagyarázom, hogy a rúdsport teljesen másról szól, mint amire ők gondolnak, és elmondom, hogy nyugodtan kipróbálhatják, mennyire nehéz és megterhelő... A kék, a zöld és a lila foltok erről árulkodnak – mondta Kelemen Orsolya.


A háromgyerekes családanya egy napja nem egyszerű.

– Teljesen önállóan, saját finanszírozásból készülök Bökfi Réka segítségével. A lányom kétéves, vele még itthon vagyok gyesen, a két nagyobb gyermek 8 és 12 éves, hétköznap iskolában vannak. Heti kétszer este edzem, ilyenkor a férjem besegít. A versenyek előtti felkészüléskor délelőtt egyszer, kétszer még mozgok, ilyenkor anyukám és apukám vigyáz Lottira. Csakis a család segítségével tudom megoldani, hogy a szenvedélyemnek élhessek. Hálás vagyok érte – tette hozzá végül Kelemen Orsolya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrókötél: világcsúcs Szentesen

Országos egyköteles kötélugró-bajnokságot rendeztek hétvégén Szentesen. Tovább olvasom